in

Izazov: Idealno letovanje u Srbiji

idealno letovanje u srbiji

Da li je izazov letovati u Srbiji?

Teško je odbaciti mišljenje da idealno letovanje mora uključivati odlazak na more. Bez 10 dana kupanja i sunčanja kao da odmor nismo ni imali. Zaboravljamo da nas sama promena sredine, pa i odlazak na nekoliko dana iz mesta u kojem stalno boravimo, može osvežiti i oživeti.

Predlažemo odmor prepun doživljaja, iskustava i naravno manifestacija:

Idealno letovanje u Srbiji

Odmor u junu

Predlog: Karneval u Pančevu + Cvetanje Tise u Novom Bečeju + Karneval cveća u Beloj Crkvi

Pančevački karneval je jedna od najposećenijih karnevalskih manifestacija u Srbiji. Velika karnevalska povorka ostavlja bez daha – smenjuju se grupe sa različitim kostimima, maskama, koreografijama.. Veliki je broj učesnika iz susednih, ali i dalekih zemalja. Svaki od njih je tu da bi predstavio svoju kulturu, tradiciju, muziku ili ples. Najveću pažnju privlače karnevalske grupe iz egzotičnih zemalja, poput prošlogodišnjih učesnika iz Kube i Bolivije, na primer. Ne morate ići u svet, da biste svet videli.
Cvetanje Tise se smatra jednim od čuda prirode. Ovaj fenomen je redak u svetu. Osim u Srbiji, može se videti još samo u Kini. Naime, sredinom juna veliki broj insekata tiski cvet, izleće iz vode i kratkim svadbenim plesom dočarava sliku procvetale reke. Tisa cveta u Kanjiži, Senti, Novom Bečeju… Novobečejci svake godine organizuju romantični ritual puštanja plutajućih zapaljenih svećica u reku. Jedna sveća – jedna želja. Legenda kaže, kada Tisa cveta, ljubavne se želje ispunjavaju.
Karneval cveća u Beloj Crkvi se sa prekidima održava duže od 150 godina. Ova manifestacija ima bogat program koji obuhvata izložbe cveća u otvorenim i zatvorenim prostorima, radionice cveća i svečanosti posvećene cveću i karnevalu. Posebnu atrakciju čine i kulturni programi na jezicima nacionalnih manjina, gde se predstavljaju njihov folklor i običaji. Završnicu Belocrkvanskog karnevala čini povorka sa eksponatima koji se prave specijalno za tu priliku mesecima ranije.
Ovaj odmor je idealan za zaljubljene parove i porodice sa decom. Karnevali imaju bogat program posvećen deci, a boravak na Tisi će ih približiti prirodi i pružiti nezaboravno iskustvo. Za one kojima odmor nije odmor bez kupanja, tu su i Tisa i belocrkvanska jezera.

Karneval u Pančevu / Cvetanje Tise u Novom Bečeju / Karneval cveća u Beloj Crkvi
Karneval u Pančevu / Cvetanje Tise u Novom Bečeju / Karneval cveća u Beloj Crkvi

Odmor u julu

Predlog: Susreti Sveti Jovan Biljober u Sokobanji + Veseli spust na Ibru kod Kraljeva

Susreti Sveti Jovan Biljober je manifestacija posvećena lekovitom bilju. U nekoliko dana organizuju se izleti do poznatih sokobanjskih lokaliteta poput Sesalačke pećine, Ozrena, Device, Rtnja… Uz učenje o lekovitom bilju i njegovom branju, održavaju se i kvizovi o poznavanju bilja, izbor princeze Biljarice, izbor najlepšeg ivanjdanskog venčića i Biljna parada. Istovremeno se, u okviru manifestacije Sveti Jovan biljober u Sokobanji organizuje i Sajam bilja, meda i zdrave hrane.
Veseli spust na Ibru je, kako i naziv kaže, jedna od najveselijih manifestacija kod nas. Na dan održavanja, reka je premala da primi sve ljubitelje splavarenja. Od Magliča kao startne pozicije do cilja na gradskoj plaži u Kraljevu, u dužini od oko 25km, na Veselom spustu, nižu se najrazličitija plovila, vrlo često specijalno kreirana samo za ovu priliku sa jednim zajedničkim obeležjem – veselom posadom. Za one koji ne vole gužvu, predlažem da, poput mene, splavare Ibrom pre ili nakon ove manifestacije, istom trasom. Iskustvo je neprocenjivo!
Ovaj odmor je idealan za ljubitelje prirode, pešačenja i čistog vazduha.

Susreti Sveti Jovan Biljober u Sokobanji / Veseli spust na Ibru kod Kraljeva
Susreti Sveti Jovan Biljober u Sokobanji / Veseli spust na Ibru kod Kraljeva

Odmor u avgustu

Predlog: Dragačevski sabor, Guča + Nisville, Niš

Sabor trubača u Guči i džez festival Nisville u Nišu su dva najveća muzička festivala u Srbiji. Žanrovski različiti, i Guča i Nišville su po senzibilitetu vrlo slični. Dobar provod zagarantovan.
Ovaj odmor je idealan za ljubitelje muzike, druženja i zabave.

Dragačevski sabor trubača / Festival Nisville
Dragačevski sabor trubača / Festival Nisville

Odmor u septembru

Predlog: Čivijada u Šapcu + Kupusijada u Mrčajevcima

Čivijada u Šapcu se održava od 1968. godine pod sloganom „ belosvetski vašar humora i satire“. Svi događaji u okviru manifestacije Čivijada su usmereni ka podizanju raspoloženja i navlačenju osmeha na lice – takmičenja karikaturista, satiričara i aforističara, izbor predsednika Čivijaške Republike, čivijaško kolo, šampitijada, dečiji karneval, karneval kućnih ljubimaca…
Kupusijada u Mrčajevcima je jedna od najpoznatijih gastronomskih manifestacija u Srbiji, posvećena pripremanju svadbarskog kupusa, glavnog specijaliteta zapadne Srbije. Kupusijada ima bogat kulturno zabavni program, narodni višeboj u nekoliko disciplina i brojne sadržaje sa akcentom na takmičenje u kuvanju kupusa.
Ovaj odmor je idealan za podizanje raspoloženja i jačanje imuniteta.

Čivijada u Šapcu / Kupusijada u Mrčajevcima
Čivijada u Šapcu / Kupusijada u Mrčajevcima

Navedeni predlozi su samo neke od mogućih kombinacija manifestacija koje se mogu uključiti u odmor. Izbor je izvršen prema atraktivnosti samih manifestacija, ali i vremenskoj usklađenosti i blizini mesta održavanja. Namera je bila da pokažemo da je moguće obići dve ili više navedenih manifestacija u periodu od 7-10 dana, a da ostane vremena i za pasivni odmor.

Izbor događaja može biti i sasvim drugačiji, u zavisnosti od interesovanja i slobodnog vremena. U Srbiji se godišnje organizuje više od 3.000 manifestacija, a najviše ih je u letnjim mesecima, baš u vreme odmora.

Kada je smeštaj u pitanju, izbor je velik i raznovrstan, od boravka u hotelima do iznajmljivanja apartmana ili soba u seoskim domaćinstvima, ali i noćenja u kampovima. Za koji god da se odlučite, najbitnije je da rezervaciju izvršite mnogo ranije, jer manifestacije privlače veliki broj posetilaca, pa je i popunjenost smeštajnih kapaciteta tada često maksimalna.

Da li Vam se ovakav vid odmora dopada? Da li ste nekada letovali u Srbiji i posećivali manifestacije? Koje bi bile Vaše kombinacije događaja koje biste želeli da posetite tokom svog odmora u Srbiji?

2 Comments

Leave a Reply
  1. Bravo na ideji – Kuda na odmor u Srbiji. Ti si Dragice carica. Jedina „zamerka“ u tekstu odnosi se na broj manifestacija u Srbiji. Već izvesno vreme baratamo cifrom od preko 3.000, pa i čitavih 4.000 jer tačan broj manjih, lokalnih manifestacija još uvek niko pouzdano nezna. Veliki pozdrav !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Letnje manifestacije u beogradu

Letnje manifestacije u Beogradu

sabor-trubaca-guca-2019

Najzvučnija letnja destinacija – Guča od 08. do 11. avgusta [Program 2019]