in

Jesenje manifestacije u slavu grožđa i vina

vinske manifestacije

Gde se bere grožđe, tu se pije vino! U vinskim regionima Srbije održavaju se i najlepše vinske manifestacije – događaji u slavu grožđa i vina.

Posetite ih ove godine, mi znamo datume!

Dani berbe grožđa (Grožđebal), Vršac
16 – 19. septembar 2021.

Manifestacija Dani berbe grožđa, poznata u narodu kao “Grožđebal” ima dugu tradiciju, održava se svake godine, trećeg vikenda u septembru.

Grožđebal će se ove godine obeležiti simbolično, kako bi se izbegla masovnost zbog epidemiološke situacije.

Župska berba, Aleksandrovac
neće biti održana ove godine

Turistička organizacija Aleksandrovac je još početkom avgusta objavila informaciju da Župska berba koja je trebalo da se održi od 16. do 19.09.2021. neće biti održana ove godine zbog aktuelne epidemiološke situacuje sa korona virusom.

Karlovačka berba grožđa, Sremski Karlovci – odložena za oktobar

Usled pogoršanja epidemioloških prilika, izazvanih stalnim porastom broja obolelih, Opštinski štab za vandredne situacije Opštine Sremski Karlovci je na sednici održanoj 10. septembra 2021. godine proglasio vanrednu situaciju na teritoriji Opštine Sremski Karlovci.

Manifestacija „Karlovačka berba grožđa 2021.“ se zbog toga neće održati u planiranom terminu (od 17. do 19. septembra 2021. godine), već se odlaže za prvu polovinu oktobra, pod uslovom da epidemiološka situacija to dozvoli. Naknadno će biti objavljen novi termin održavanja.

Vinski maraton, Palić,
18. septembar 2021.

Vinski maraton je manifestacija namenjena svima koji žele da uživaju u prirodi, dobrom vinu i gastronomiji, trčanju, rekreaciji i pre svega – dobroj zabavi!

Vinska trka uživanja (9 km) prolazi kroz vinograde palićkih vinarija, a posebna specifičnost su okrepne vinske stanice i karnevalski duh.

Posetioce i učesnike Vinskog maratona čeka nezaboravan obilazak lokalnih vinarija, mnoštvo zanimljivih i edukativnih vinskih radionica, degustacije najboljih vina iz tog dela Srbije i regiona, a sve to uz čuvene specijalitete lokalne kuhinje, muzički festival i zabavni program za sve uzraste.

vinski maraton
Vinski maraton (Foto: FB stranica Vinski maraton)

Program Vinski maraton 2021.

Petak 17.9.2021.
18:00–21:00 Preuzimanje startnih paketa (Zona za trkače – desni deo Velike terase)
21:00 Štrudla party

Subota 18.9.2021.
08:00-10:00 Preuzimanje startnih paketa (Zona za trkače – desni deo Velike terase)
10:30 Otvaranje manifestacije
10:45 Zagrevanje
11:00 Start Vinske trke uživanja
13:00 Proglašenje pobednika i dodela nagrada
13:30 Muzički program
14:00 Zvaničan završetak trke
14:30 Najbolji kostim – proglašenje pobednika
14:45 Zabavne trke u kotrljanju buradi
15:45 Muzički program

Salon ženskih vina, Beograd,
18. septembar 2021.

Salon ženskih vina nastao je sa željom da se skrene pažnja na žene u vinskom svetu, kojih je sve više i sve su uspešnije, ali njihova vidljivost na vinskom nebu ne prati tu brojnost.

Takođe, dame postaju sve atraktivnije i kao kunzulmenti vina, te je ovo ujedno prilika da se i njima predstave vina i neki od najinteresantnijih proizvođača vina. Ovim događajem stavlja se akcenat na žensko preduzetništvo, ali ne po cenu isključivanja bilo koga drugog. Na kraju, dobro je poznata činjenica da vino spaja, a ne razdvaja ljude.

Salon ženskih vina će se održati u Beogradu, na terasi TC Galerija od 17 do 23h.

Belgrade Wine Week, Beograd,
21 – 26. septembar 2021.

Svake godine u septembru Belgrade Wine Week donosi u Beograd festivalsku atmosferu inspirisanu vinom.

Ideja festivala je da se kreativno i dinamično, aktuelnoj i budućoj publici, približe najzanimljiviji segmenti vinske kulture i vinski trendovi.

Publiku očekuju brojni umetničko-vinski događaji, vinske žurke, degustacije, tematski saloni vina, radionice, popusti za kupovinu vina u vinotekama i barovima.

Pored već tradicionalnih formata vinskih događaja, kao što su Svetsko prvenstvo u prokupcu, Španska vina u srcu grada, ovogodišnje izdanje festivala obeležiće i veliki broj različitih umetničko-vinskih dešavanja na atraktivnim gradskim lokacijama.

Wine Platz, Beograd,
25. septembar 2021.

Završni događaj, Wine Platz fest, ujedno i veliko finale Belgrade Wine Week-a odigraće se u subotu 25. septembra od 18 do 01 h u Dorćol Platzu.

Ovaj nesvakidašnji vinski party okupiće na jednom mestu veliki broj izabranih vinarija. Organizatori festivala pripremili su posetiocima atraktivan vinski program, kao i mnoga druga iznenađenja, među kojima je i ceremonija dodele nagrada i završna proslava povodom 54/55. BITEF-a, koja će se održati u okviru Wine Platz Fest-a, u saradnji sa festivalom BITEF.

Konačna lista učesnika biće objavljena sedam dana pred pre početka festivala.

Oplenačka berba, Topola
8 – 10. oktobar 2021.

Više od četiri decenije u Topoli se održava Oplenačka berba u slavu grožđa, vina, vinograda i vinara. Tokom tri dana slavlja održavaju se izložbe takmičarskog karaktera stočarstva, poljoprivrede, voća, grožđa i vina. Bogato nasleđe ovog kraja prikazano je kroz izložbu starih zanata i rukotvorina.

Oplenačka berba se odvija u centru Topole, duž glavnih ulica, od Vinskog trga preko Vinske ulice do Karađorđevog grada do Oplenca. Celom Topolom protežu se etno štandovi prepuni grožđa i vina, voća, suvenira i proizvoda starih zanata.

Organizatori u ovom trenutku nisu objavili program manifestacije, već samo datum održavanja.

Vinske manifestacije koje su održane početkom septembra

Krajinska berba, Negotin 4. septembar 2021.

Banoštorski dani grožđa, 4 – 5. septembar 2021.

Smederevska jesen, 10 – 12. septembar

U slavu vina, Golubac, 11. septembar

Berbanski dani, Palić, 11 – 12. septembar

U septembru se u opštini Irig održavaju Berbanski dani, ali u trenutku objave ovog teksta nismo dobili informaciju od organizatora o održavanju ovogodišnje manifestacije.

Vinske manifestacije su stvorene za hedoniste! Na kojim manifestacijama u slavu vina i grožđa ste vi uživali? Na koje biste želeli da odete? Podelite svoje utiske u komentarima!


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Written by Events in Serbia

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

novosadski oktoberfest

Šesti “Novosadski Oktoberfest” 24. i 25. septembra u Novom Sadu!

dani evropske bastine

Besplatni programi na Danima evropske baštine