in

Jesenje manifestacije u slavu grožđa i vina

vinske manifestacije

Gde se bere grožđe, tu se pije vino! U vinskim regionima Srbije održavaju se i najlepše vinske manifestacije – događaji u slavu grožđa i vina.

Posetite ih ove godine, mi znamo datume!

Dani berbe grožđa (Grožđebal), Vršac
14 – 17. septembar 2023.

Manifestacija Dani berbe grožđa, poznata u narodu kao “Grožđebal” ima dugu tradiciju, održava se svake godine, trećeg vikenda u septembru.

Župska berba, Aleksandrovac

Turistička organizacija Aleksandrovac još uvek nije objavila informaciju o datumu održavanja Župske berbe, a kako je manifestacija obično trećeg vikenda u septembru, očekujemo da će tako biti i ove godine.

Karlovačka berba grožđa, Sremski Karlovci

Manifestacija „Karlovačka berba grožđa 2023.“ još uvek nema datum održavanja za ovu godinu, ali ako se vodimo prethodnim datumuma biće održana poslednjeg vikenda septembra.

Vinski maraton, Palić

Vinski maraton je manifestacija namenjena svima koji žele da uživaju u prirodi, dobrom vinu i gastronomiji, trčanju, rekreaciji i pre svega – dobroj zabavi!

Vinska trka uživanja (9 km) prolazi kroz vinograde palićkih vinarija, a posebna specifičnost su okrepne vinske stanice i karnevalski duh.

Posetioce i učesnike Vinskog maratona čeka nezaboravan obilazak lokalnih vinarija, mnoštvo zanimljivih i edukativnih vinskih radionica, degustacije najboljih vina iz tog dela Srbije i regiona, a sve to uz čuvene specijalitete lokalne kuhinje, muzički festival i zabavni program za sve uzraste.

Očekujemo da će se ovogodišnji Vinski maraton na Paliću održati sredinom septembra.

vinski maraton
Vinski maraton (Foto: FB stranica Vinski maraton)

Salon ženskih vina, Beograd

Salon ženskih vina nastao je sa željom da se skrene pažnja na žene u vinskom svetu, kojih je sve više i sve su uspešnije, ali njihova vidljivost na vinskom nebu ne prati tu brojnost.

Takođe, dame postaju sve atraktivnije i kao kunzulmenti vina, te je ovo ujedno prilika da se i njima predstave vina i neki od najinteresantnijih proizvođača vina. Ovim događajem stavlja se akcenat na žensko preduzetništvo, ali ne po cenu isključivanja bilo koga drugog. Na kraju, dobro je poznata činjenica da vino spaja, a ne razdvaja ljude.

Očekuje se da će se Salon ženskih vina održati polovinom septembra.

Belgrade Wine Week, Beograd
26. septembar – 1. oktobar 2023.

Svake godine u septembru Belgrade Wine Week donosi u Beograd festivalsku atmosferu inspirisanu vinom.

Ideja festivala je da se kreativno i dinamično, aktuelnoj i budućoj publici, približe najzanimljiviji segmenti vinske kulture i vinski trendovi.

Publiku očekuju brojni umetničko-vinski događaji, vinske žurke, degustacije, tematski saloni vina, radionice, popusti za kupovinu vina u vinotekama i barovima.

Pored već tradicionalnih formata vinskih događaja, kao što su Svetsko prvenstvo u prokupcu, Španska vina u srcu grada, ovogodišnje izdanje festivala obeležiće i veliki broj različitih umetničko-vinskih dešavanja na atraktivnim gradskim lokacijama.

Wine Platz, Beograd

Završni događaj, Wine Platz fest, ujedno i veliko finale Belgrade Wine Week-a odigrava se najčešće u subotu u vinskoj nedelji. Očekuje se da će se ove godine održati 30. septembra.

Ovaj nesvakidašnji vinski party okuplja na jednom mestu veliki broj izabranih vinarija. Organizatori festivala pripremaju posetiocima atraktivan vinski program, kao i mnoga druga iznenađenja.

Konačna lista učesnika obično bude objavljena sedam dana pred pre početka festivala.

Oplenačka berba, Topola
6 – 8. oktobar 2023.

Ove godine se obeležava jubilarna 50. Oplenačka berba u Topoli u slavu grožđa, vina, vinograda i vinara. Tokom tri dana slavlja održavaju se izložbe takmičarskog karaktera stočarstva, poljoprivrede, voća, grožđa i vina. Bogato nasleđe ovog kraja prikazano je kroz izložbu starih zanata i rukotvorina.

Oplenačka berba se odvija u centru Topole, duž glavnih ulica, od Vinskog trga preko Vinske ulice do Karađorđevog grada do Oplenca. Celom Topolom protežu se etno štandovi prepuni grožđa i vina, voća, suvenira i proizvoda starih zanata.

Vinske manifestacije koje se održavaju početkom septembra

Krajinska berba, Negotin

Banoštorski dani grožđa, Banoštor, Beočin

Smederevska jesen

U slavu vina, Golubac

Berbanski dani, Palić

Berbanski dani, Irig

Vinske manifestacije su stvorene za hedoniste!

Pogledajte koje se sve vinske manifestacije održavaju u Srbiji. Pripremili smo Kalendar vinskih manifestacija 2023.


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

sajam turizma 2023

Sajam turizma biće spakovan za februar

manifestacije za ljubitelje istorijskih vozila

Godišnje manifestacije oldtimer klubova u Srbiji [Kalendar 2023]