in

Kupusijada u Mrčajevcima

preporuka za manifestacije

Manifestacija: Kupusijada

Gde se održava: u Mrčajevcima, kod Čačka

Kada se održava: treći vikend septembra, 15 – 17. septembar 2023. godine

Posetite ovu manifestaciju ukoliko ste gurman, volite jela od kupusa, vašarsku atmosferu…

kupusijada
Fotografija: Turistička organizacija Čačka (autor: Dejan Živković)

Informacije

Manifestacija Kupusijada u Mrčajevcima se organizuje od 2002. godine u trajanju od tri dana, uvek trećeg vikenda u septembru. Manifestacija je  takmičarskog karaktera – takmičari pripremaju kupus iz zemljanog lonca, takozvani svadbarski kupus i takmiče se u tri kategorije: ekipe i pojedinci, ugostitelji i “Celo selo kuva“. Takmičenje počinje u subotu ujutru i traje do nedelje poslepodne, kada se pobednicima uručuju nagrade: zlatni, srebrni i bronzani lonac.

U zemljane lonce koji su iznutra podmazani domaćom mašću,slaže se red kiselog kupusa, red junetine, pa opet red kupusa, red svinjetine, još jedan red kupusa, a po njemu ovčetina i sve tako do vrha lonca. Između slojeva se dodaje slatka i ljuta aleva paprika, lorberov list, crni luk, biber u zrnu i začini koji predstavljaju kulinarsku tajnu svakog takmičara. Znalci kažu, da što je više vrsta mesa u loncu, kupus je bolji. Sve se to krčka na tihoj vatri od bukovih cepanica u trajanju od nekoliko sati (što zavisi od veličine lonca). Tih dana svadbarski kupus se kuva u kafanama, a priprema ga i lokalno stanovništvo da bi ugostilo prijatelje.

Posebna pažnja na manifestaciji Kupusijada u Mrčajevcima se poklanja proizvođačima kupusa i onima koji žele da saznaju nešto više o kupusu kroz stručne skupove o novim sortama, tehnologiji proizvodnje, preradi i plasmanu kupusa i proizvoda od kupusa.

U sklopu Kupusijade organizuju se i kulturno-umetnički sadržaia, zabavni programi i izložbe ručnih radova, poljoprivrednih proizvoda i opreme. Značajnu pažnju privlači deo programa pod nazivom Obrenovanje, posvećeno poznatom tekstopiscu i kompozitoru izvornih narodnih pesama Obrenu Pjevoviću.

kupusijada mrcajevci
Fotografija: Turistička organizacija Čačka (autor: Dejan Živković)

Da li ste znali?

U tri dana koliko traje Kupusijada, Mrčajevce poseti oko 100.000 gostiju za koje se pripremaju jela od oko 50 tona kupusa.


Pogledajte i ostale manifestacije u Srbiji koje preporučujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

preporuka za manifestacije

Kustendorf

preporuka za manifestacije

Kosidba na Rajcu