fbpx
Nišville Jazz Festival

Manifestacija: Nišville Jazz Festival

Gde se održava: u Nišu, na nekoliko lokacija (Niška tvrđava, amfiteatar na keju, kod TPC Kalča, kod Planinarskog doma, kod Salona 77, Trg Kralja Milana)

Kada se održava: 02-11.08.2019.

Posetite ovu manifestaciju ukoliko volite džez i letnje festivale…

Informacije: Nišville Jazz Festival je međunarodni džez festival koji se održava u Nišu i najposećeniji je džez festival jugoistočne Evrope. Organizuje se od 1995. godine sa ciljem promocije džez muzike, ali ne samo tradicionalnih formi već i spajanju džeza sa etno tradicijama naroda Balkana, ali i drugih delova sveta.

Festival se održava tokom avgusta na više lokacija u Niškoj tvrđavi i van nje. Postoji veliki broj bina na kojima nastupaju muzičari, a to su: glavna bina Earth/Sky stage, odnosno bina (plato Niške Tvrđave), Midnight jazzdance stage (travnati plato u Tvrđavi pored nekadašnjih slikarskih ateljea), Open stage (plato kod galerije), River stage (Amfiteatar na keju), Youth stage (kod Lapidarijuma u Tvrđavi ), Matine stage (kod TPC “Kalča”), Kristina stage (kod Planinarskog doma), Movie stage (kod “Salona 77”) i Welcome stage (na Trgu Kralja Milana).

Tokom festivalskih dana, više od 100.000 posetilaca uživa u muzičkim nastupima, filmovima i pozorištu, umetničkim izložbama i promocijama knjiga. Pored toga, Nišville festival organizuje besplatne džez nastupe u mnogim gradovima širom Srbije: Dimitrovgradu, Paraćinu, Beogradu, Novom Sada, Subotici, Aleksincu, Prokuplju, Vranju, Pirotu, Leskovcu, Zaječaru, Aranđelovcu..

Da li ste znali?

Najpoznatiji džez magazin na svetu, američki “Downbeat” je u opširnom prikazu festivala ocenio Nišvil kao festival koji na najbolji mogući način istovremeno promoviše džez kao pravac nastao na američkom kontinentu, muzičku tradiciju Balkana, ali i posebno spoj ta dva stila, čime je Nišvil umnogome doprineo predstavljanju balkanske muzike kao novog svetskog trenda. Uticajni britanski dnevni list “The Guardien” uvrstio je Nišvil u Top 10 džez festivala u svetu.

 

Pogledajte Program Nišville Jazz Festivala 2019.


Leave a Reply


  • Povežimo se

  • Search