in

Cvetanje Tise – Kada Tisa cveta

preporuka za manifestacije

Manifestacija: Cvetanje Tise – Kada Tisa cveta

Gde se održava: Novi Bečej / fenomen cvetanja reke se odigrava u mestima koja se nalaze na obali reke Tise (Novi Bečej, Kanjiža, Senta)

Kada se održava: u junu mesecu

Manifestacija Kada Tisa cveta, održaće se od 18. do 20. juna 2021. godine.

Fenomen Cvetanje Tise, zavisi od vremenskih i drugih uslova. Datum cvetanja Tise se ne zna, jer tiski cvet ne cveta uvek u isto vreme.

Posetite ovu manifestaciju ukoliko volite reku, prirodu, prirodne fenomene, verujete u ispunjenje ljubavnih želja…

Informacije

Cvetanje Tise je prirodni fenomen koji je zbog sve većeg interesovanja turista podstakao i pokretanje manifestacije Kad Tisa cveta.

Tiski cvet je u stvari insekt koji spada u vodene cvetove – larva ovog insekta provodi tri godine u mulju reke, zatim izlazi na površinu, započinje svoj ljubavni let, razmnožava se, polaže jaja i do sumraka pada na površinu reke završavajući svoj životni vek. Ovi insekti zlatnozelenog tela i crnih očiju, nalik na vilinkonjice, izlaskom na površinu vode u velikim rojevima kreiraju prizor za pamćenje koji privlači veliku pažnju ljubitelja prirode.

U Novom Bečeju postoji višegodišnja tradicija okupljanja i posmatranja ovog vodenog plesa, a pre nekoliko godina je pokrenuta i manifestacija, zanimljiv program na obali reke gde gosti sa čamaca i brodova mogu da posmatraju cvetanje reke.

U čardama na obali se tada služe specijalni meniji, u večernjim satima se organizuju vatrometi i koncerti, a posetioci, mahom zaljubljeni parovi ili romantičari, tada u reku puštaju zapaljene svećice na čamčićima od liciderskih srca i ljubavnim porukama.

Novobečejska legenda kaže da se samo u vreme cvetanja Tise ostvaruju ljubavne želje zamišljene na ovakav način. Ti mnogobrojni plamičci koji plutaju po površini reke dodatno doprinose magičnoj atmosferi koja vlada uz reku.

Da li ste znali?

Cvetanje reke je fenomen star 200.000 godina, a pored Tise dešava se još samo u Kini.

AŽURIRANO 18. juna 2021: U Novom Kneževcu su se pojavili prvi primerci Tiskog cveta. Cvetanje se može očekivati tokom sledeće nedelje (posle 17,18 časova) na Tisi: u Kanjiži, Novom Kneževcu, Senti, Bečeju, Novom Bečeju…


Kakve se sve manifestacije u Novom Bečeju organizuju pročitajte u našem putopisu – Kad god došli, dobrodošli u Novi Bečej!

One Comment

Leave a Reply

  One Ping

  1. Pingback:

  Ostavite odgovor

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

  preporuka za manifestacije

  Dani evropske baštine

  preporuka za manifestacije

  Crnorečje u pesmi i igri u Boljevcu