fbpx
Cvetanje Tise - Kad Tisa cveta

Manifestacija: Kada Tisa cveta / Cvetanje Tise

Gde se održava: Novi Bečej / fenomen cvetanja reke se odigrava u mestima koja se nalaze na obali reke Tise (Novi Bečej, Kanjiža, Senta)

Kada se održava: u junu mesecu / zavisi od vremenskih i drugih uslova

Posetite ovu manifestaciju ukoliko volite reku, prirodu, prirodne fenomene, verujete u ispunjenje ljubavnih želja…

Informacije: Cvetanje Tise je prirodni fenomen koji je zbog sve većeg interesovanja turista podstakao i pokretanje manifestacije Kad Tisa cveta.

Tiski cvet je u stvari insekt koji spada u vodene cvetove – larva ovog insekta provodi tri godine u mulju reke, zatim izlazi na površinu, započinje svoj ljubavni let, razmnožava se, polaže jaja i do sumraka pada na površinu reke završavajući svoj životni vek. Ovi insekti zlatnozelenog tela i crnih očiju, nalik na vilinkonjice, izlaskom na površinu vode u velikim rojevima kreiraju prizor za pamćenje koji privlači veliku pažnju ljubitelja prirode.

U Bečeju postoji višegodišnja tradicija okupljanja i posmatranja ovog vodenog plesa, a pre nekoliko godina je pokrenuta i manifestacija, zanimljiv dvodnevni program na obali reke gde gosti sa čamaca i brodova mogu da posmatraju cvetanje reke. U čardama na obali se tada služe specijalni meniji, u večernjim satima se organizuju vatrometi i koncerti, a posetioci, mahom zaljubljeni parovi ili romantičari, tada u reku puštaju zapaljene svećice na čamčićima od liciderskih srca i ljubavnim porukama. Novobečejska legenda kaže da se samo u vreme cvetanja Tise ostvaruju ljubavne želje zamišljene na ovakav način. Ti mnogobrojni plamičci koji plutaju po površini reke dodatno doprinose magičnoj atmosferi koja vlada uz reku.

Da li ste znali?

Cvetanje reke je fenomen star 200.000 godina, a pored Tise dešava se još samo u Kini, na reci Hoangho.

 


Leave a Reply


  • Povežimo se

  • Search