fbpx
Veseli spust na IbruManifestacija: Veseli spust na Ibru

Gde se održava: na reci Ibar, u Kraljevu

Kada se održava: u julu

Posetite ovu manifestaciju ukoliko volite reku i splavarenje…

Informacije: Veseli spust je najstarija manifestacija te vrste na rekama Srbije, organizuje se neprekidno od 1990. godine. Održan je čak i tokom NATO agresije, ali bez truba i svega što asocira na veselje. Organizuje se na dužini od 25 km reke Ibar, od srednjovekovnog grada Magliča do Kraljeva.

Manifestacija privlači na desetine hiljada ljudi koji u svojim čamcima ili na splavovima napravljenim od najrazličitijih materijala poput drveta, guma ili flaša, splavare rekom u veselju, uz muziku i pesmu. Učesnici Veselog spusta posle prolaska kroz Bogutovac, mogu odmoriti u Mataruškoj Banji gde se tradicionalno kod restorana Jugoslavija služi vojnički pasulj, posle čega nastavljaju put do Kraljeva.

U okviru Veselog spusta, u Kraljevu se održavaju i brojni prateći programi, poput obuke spasavanja na divljim vodama i obuke za prvu pomoć, akcija dobrovoljnog davanja krvi, igara na vodi na gradskom bazenu, Kapetansko veče ili koncerta na gradskom trgu.

Da li ste znali?

Vremenski uslovi igraju veliku ulogu u održavanju ove manifestacije, te zbog bezbedonosnih razloga može biti otkazan ili održan u drugom terminu u slučaju obilnih padavina, najavljenog nestavilnog vremena ili visokog vodostaja Ibra.

 


Leave a Reply


  • Povežimo se

  • Search