in

Sabor trubača u Guči

preporuka za manifestacije

Manifestacija: Sabor trubača / Dragačevski sabor trubača / Guča festival

Gde se održava: u Guči

Kada se održava: 11 – 13. avgust 2023. godine

Posetite ovu manifestaciju ukoliko volite trubu i 24časovnu zabavu…

sabor trubača u guči

Informacije

Dragačevski Sabor trubača je jedinstvena četvorodnevna manifestacija posvećena trubi, koja se održava od 1961. godine. Prve godine je ustanovljena i himna festivala, pesma „Sa Ovčara i Kablara“ kojom se uz podizanje saborske zastave, otvara festival. Taj običaj se zadržao sve do danas.

Truba zauzima posebno mesto u tradiciji srpskog naroda i njen zvuk prati svaki važan događaj – rođenja, krštenja, venčanja, slave, ali i sahrane.

U Guču na Sabor trubača decenijama dolaze orkestri iz svih krajeva zemlje. U takmičarskom delu učestvuju oni koji su pobedili u predkvalifikacijama koje se održavaju u: Knjaževcu, Boljevcu, Goračićima, Kovačici, Vladičinom Hanu, Leskovac, Surdulici, Požegi, Prijepolju i na Zlatiboru.

Prvog dana Sabor, u petak održava se koncert pobednika prethodnog sabora, a nakon toga tradicionalni ponoćni koncert finalista ovogodišnjeg sabora. U subotu se održava finalno takmičenje najbolje plasiranih u predtakmičenjima i dodela nagrade Zlatna truba. Poslednjeg dana se takmiče majstori trube za titulu Šampion Guče.

Pored samog predstavljanja trubača i orkestara i njihovog takmičenja, posebnu pažnju privlače tradicionalna trubačka budilica u 7 sati ujutro, sportsko takmičenje Narodni višeboj i defile takmičara i učesnika u programu, takmičenje zdravičara i izbor najlepše narodne nošnje.

Sabor trubača u Guči je jedna od najposećenijih manifestacija u Srbiji sa velikim brojem gostiju iz zemlje i inostranstva. Dobar glas o trubi su širom sveta proneli filmovi Emira Kusturice, ali i naši najuspešniji i najpoznatiji trubači Bakija Bakić, Fejat Sejdić, Dejan Petrović i drugi.

Da li ste znali?

Od kako je knez Miloš Obrenović po svojoj naredbi oformio prvi vojni trubački orkestar 1831. godine truba se odomaćila kod srpskog stanovništva i postala deo naše kulture i tradicije.


Pogledajte i ostale manifestacije u Srbiji koje preporučujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

preporuka za manifestacije

Slaninijada u Kačarevu

preporuka za manifestacije

Sabor frulaša Srbije „Oj, Moravo“