fbpx
Dragačevski sabor trubača

Manifestacija: Sabor trubača / Dragačevski sabor trubača / Guča festival

Gde se održava: u Guči

Kada se održava: 08-11.08.2019.

Posetite ovu manifestaciju ukoliko volite trubu i 24časovnu zabavu…

Informacije: Dragačevski sabor trubača je jedinstvena četvorodnevna manifestacija posvećena trubi, koja se održava od 1961. godine. Prve godine je ustanovljena i himna festivala, pesma „Sa Ovčara i Kablara“ kojom se uz podizanje saborske zastave, otvara festival, a taj običaj se zadržao sve do danas.

Truba zauzima posebno mesto u tradiciji srpskog naroda i njen zvuk prati svaki važan događaj – rođenja, krštenja, venčanja, slave, ali i sahrane.

U Guču na Sabor decenijama dolaze orkestri iz svih krajeva zemlje, a u takmičarskom delu učestvuju oni koji su pobedili u predkvalifikacijama koje se održavaju u: Knjaževcu, Boljevcu, Goračićima, Kovačici, Vladičinom Hanu, Leskovac, Surdulici, Požegi, Prijepolju i na Zlatiboru.

Prvog dana Sabor, u petak održava se koncert pobednika prethodnog sabora, a nakon toga tradicionalni ponoćni koncert finalista ovogodišnjeg sabora. U subotu se održava finalno takmičenje najbolje plasiranih u predtakmičenjima i dodela nagrade Zlatna truba. Poslednjeg dana se takmiče majstori trube za titulu Šampion Guče.

Pored samog predstavljanja trubača i orkestara i njihovog takmičenja, posebnu pažnju privlače tradicionalna trubačka budilica u 7h, sportsko takmičenje Narodni višeboj i defile takmičara i u učesnika u programu, takmičenje zdravičara i izbor najlepše narodne nošnje..

Sabor trubača je jedna od najposećenijih manifestacija u Srbiji sa velikim brojem gostiju iz zemlje i inostranstva. Dobar glas o trubi su širom sveta proneli filmovi Emira Kusturice, ali i naši najuspešniji i najpoznatiji trubači Bakija Bakić, Fejat Sejdić, Dejan Petrović i drugi.

Da li ste znali?

Od kako je knez Miloš Obrenović po svojoj naredbi oformio prvi vojni trubački orkestar 1831. godine truba se odomaćila kod srpskog stanovništva i postala deo naše kulture i tradicije.

 

Pogledajte program Sabora trubača u Guči 2019.


Leave a Reply


  • Povežimo se

  • Search