volontiranje na manifestacijama

Ako želite da svojim veštinama i znanjem doprinesete organizaciji najlepših manifestacija u Srbiji, prijavite se na neki od volonterskih konkursa! Ovde objavljujemo i informacije o poslovima u event industriji.


Festival srpskog filma fantastike

Festival srpskog filma fantastike održaće se od 29. septembra do 1. oktobra u Dvorani kulturnog centra Beograda. Svi zainteresovani da volontiraju na filmskom festivalu i zombi šetnji koja će se održati 30. septembra, mogu se prijaviti putem mejla serbianfantasyfilmfestival@gmail.com.


Serbia Fashion Week

Ukoliko želite da budete Serbia Fashion Week volonter, da učestvujete u realizaciji nedelje mode i steknete iskustvo u oblasti marketinga, produkcije, novinarstva, poject management-a, organizaciji događaja, ovogodišnja nedelja mode se održava od 13. do 17. oktobra.

Prijave za volontere su otvorene.


Festival Slobodna zona

Ove godine Slobodna zona održaće se 19. put u periodu od 31. oktobra do 5. novembra i doneće najbolje savremene angažovane igrane i dokumentarne filmove iz celog sveta.

U planu je hibridno izdanje Festivala – online na VOD platformi KinoKauch i sa publikom u bioskopima u BeograduNovom Sadu i Nišu. Organizatori pozivaju filmofile starije od 18 godina koji žive u ovim gradovima, odgovorni su i vredni, da se prijave na konkurs i postanu bogatiji za jedinstveno i uzbudljivo iskustvo volontiranja na Slobodnoj zoni.

U zavisnosti od afiniteta i interesovanja, volonteri će imati priliku da rade u okviru sledećih sektora festivala i tako dobiju potrebna znanja i veštine za poslove kojima planiraju da se bave u budućnosti:

 • Info pult (komunikacija sa publikom)
 • Promocija festivala (priprema konferencije za medije, pisanje tekstova, pomoć pri vođenju društvenih mreža)
 • Kreiranje foto i video materijala
 • Služba za goste festivala
 • Prevođenje

Zainteresovani kandidati treba do 24. septembra 2023. godine da popune formular koji je dostupan na ovom linku

Svi volonteri će nakon završenog angažmana dobiti sertifikat o volontiranju. Više informacija moguće je dobiti slanjem mejla na adresu volontiranje.freezonebelgrade@gmail.com 


KONKURSI KOJI VIŠE NISU AKTUELNI

Bitef festival

Bitef poziva zainteresovane mlade saradnike i saradnice da se kao volonteri/ke priključe organizaciji i promociji ovogodišnjeg festivala koji će se održati od 3. do 10. oktobra u Beogradu. Poželjni profil: studenti/kinje, stariji od 20 godina, dobro vladaju srpskim i engleskim jezikom, zaljubljeni su u pozorište. Prijavljivanje je moguće onlajn, popunjavanjem upitnika koji se nalazi na ovom linku. Prijave najkasnije poslati do 10. septembra 2023. godine.

Više informacija o pozicijama nalazi se na sajtu festivala.


Čivijaški karneval

Čivijada i Čivijaški karneval održaće se od 14. do 16. septembra 2023. godine u Šapcu. Ako želite da budete deo velike volonterske porodice Čivijaškog karnevala, prijave za volontere su otvrorene. Link za prijavu


FIST festival, Beograd

Ukoliko volite pozorište i želite da saznate kako izgleda proces organizacije složenog festivalskog formata, prijavite se za volontiranje na ovogodišnjem festivalu internacionalnog studentskog teatra.

Formular za prijavu


Prestonica kulture Srbije, Čačak

Kancelarija za mlade Čačka raspisala je konkurs za volontere najvećeg kulturnog događaja u Srbiji u 2023. godini – Čačak prestonica kulture!

Sve informacije se nalaze na sajtu kzm.cacak.rs u odeljku „Budite volonter/ka“, gde je i formular koji je potrebno popuniti.

Svi zainteresovani imaju mogućnost da učestvuju u organizaciji kulturnih dešavanja u Čačku, saznaju više o istorijskom i kulturnom nasleđu Čačka, postanu domaćini gostima iz zemlje i sveta kroz angažovanje na događajima kao i da ostvare pravo na besplatne ulaznice i brojne popuste u gradu.

Za volonterski rad biće obezbeđeni obrok, osveženje i poklon paket. Svaki volonter dobija odgovarajuću prepoznatljivu garderobu, akreditaciju i ostali promo materijal na poklon.
Ne postoji starosna granica za volontere.

Više informacija: kzm.cacak.rs


Festival nauke, Beograd

Objavljen je poziv za volontere na 16. Festivalu nauke, koji će se održati od 4. do 6. maja. Nakon dvogodišnje pauze, najveći regionalni događaj posvećen promociji nauke ovog proleća vraća se druženjima uživo. Ovogodišnji Festival nauke pod sloganom „Novo doba“ predstaviće zaljubljenicima u nauku zanimljive programske celine kao što su Zona interaktivnih postavki, Naučno-fantastična bina, Ekspertinejdžeri, i Mala zona, deo za najmlađe posetioce Festivala (4-10 godina starosti).

Poziv je otvoren za sve one koje zanima popularizacija nauke. Volonteri će imati priliku da rade sa naučnicima kroz interaktivne i interesantne postavke osmišljene samo za ovu priliku.

Za sve zainteresovane volontere na ovogodišnjem Festivalu nauke biće sprovedeno besplatno Mensa testiranje, u terminu koji će biti naknadno određen.

Za potrebe prezentacije na postavkama i rad sa publikom, potrebni su zainteresovani mladi ljudi koji imaju iskustva u komunikaciji. Osnovni uslov za buduće volontere je da budu sa naučnom oblašću koju predstavlja festival, da budu komunikativnim i spremni za rad sa velikim brojem posetilaca Festivala nauke.

Prijave se dostavljaju na kontakt@festivalnauke.rs najkasnije do 1. aprila 2023. godine, a potrebno je navesti ime, prezime, godište i fakultet koji se pohađa, sa nekoliko rečenica o posebnim oblastima interesovanja. Svaki volonter će nakon festivala dobiti sertifikat sa potvrdom o učešću.

Više informacija: Instagram stranica Festivala nauke


Mister Vorki Festival, Ruma

Otvoren je konkurs za volontere na 10. Mister Vorki festivalu.

Sve što je potrebno su entuzijazam i ljubav prema filmovima, navode organizatori u pozivu.

Prijave su otvorene do 15. maja do kada je na mejl adresu mistervorky@gmail.com, potrebno poslati podatke za prijavu i navesti interesovanja i prethodna volonterska iskustva.

Opis poslova:

 • Info pult – komunikacija, anketiranje i sprovođenje publike, prebrojavanje i sakupljanje glasova publike
 • Promocija – deljenje promo materijala, informisanje prijatelja i građana, promovisanje događaja uživo i putem interneta / društvenih mreža
 • Gostoprimstvo – dočekivanje/ druženje sa gostima Festivala (žiri, predavači i autori), pomoć oko posluženja i animacije gostiju i sl. Dežurstva na lokacijama na kojima se realizuje program
 • Press – intervjui sa autorima, snimanje i fotografisanje, pisanje za društvene mreže/ sajt, pomoć u kreiranju video sadržaja
 • Tehnička podrška – postavljanje tehničke opreme, izložbe i koncerta
 • Prevođenje – rad na prevođenju tekstova za katalog i titlova za filmove sa engleskog na srpski i obrnuto.

Više informacija: vorkyteam.rs


Vitez Fest, Beograd

Kraljevski red vitezova poziva mlade ljude viteškog duha, plemićkog ponašanja i snažne vere u viteštvo u kulturi, umetnosti i sportu, da se pridruže Festivalu viteštva sa najdužom tradicijom – VITEZ FEST-u 2023 (8 – 9. april, Kalemegdan, Nedelja viteštva 3- 7. april).

„Vitez Fest“ je međunarodni viteški festival koji se, u saradnji sa Gradom Beogradom, Beogradskom tvrđavom, Turističkom organizacijom Srbije i Turističkom organizacijom Beograda, a sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog, pod pokroviteljstvom Nj.K.V Kneginje Linde Karađorđević, održava na veliki praznik dece – Vrbicu / Cveti na Beogradskoj tvrđavi. Pod sloganom: „Klinci i klinceze, postanite prinčevi i princeze!“, oživljava pravu modernu interaktivnu bajku. Vitezovi, plemkinje, prinčevi i princeze u srednjevekovnim odorama, na prostoru viteškog Beograda iz 15. veka, mnogobrojnim posetiocima, turistima, medijima predstaviće Srbiju u novom ruhu – kao zemlju viteštva u svim segmentima društva.

Traže se vitezovi, plemkinje, prinčevi, princeze koji će verodostojno prestavljati vitešku Srbiju Despota Stefana Lazarevića i opravdati poverenje i pokroviteljstvo Knjeginje Linde Karađorđević i naših slavnih viteških predaka.
Volontiranje se može obavljati u sledećim sektorima:

 • Sektor programa
 • Sektor produkcije
 • Sektor marketinga
 • Sektor administracije

Opis zaduženja:
Trajanje angažovanja: 15.03. – 15.04.
Kampanja: Asistiranje u PR-u, izradi aplikacije, menadžmentu organizacije, audio i video produkciji, scenografiji, kostimografiji, novinarstvu, promociji na internetu preko društvenih mreža i po određenim lokacijama u gradu, volonteri u odeždi Vitez Festa (brendirane majice, viteški kostimi, plemićke odore, fotografisanje i komuniciranje sa decom, turistima i prolaznicima, deljenje flajera, poziranje i sl)

Radno vreme: U zavisnosti od zaduženja
Na samom festivalu: Asistiranje u svim sektorima festivala (PR, novinarstvo, doček i koordinacija učesnika i saradnika, komunikacija i razmena informacija i novosti sa posetiocima, čuvanje štandova, šatora, vrednih stvari, tehničko asistiranje kod bine, prenošenje i nameštanje bezbednosnih ograda, pomaganje u nameštanju štandova, izložbenih prostora, maketa, donošenje i odmošenje hrane i pića saradnicima i sl.

Svi volonteri će dobiti sertifikat.
Način prijave: Kraću biografiju (sa fotografijom) poslati na mejl adresu volonteri@vitezfest.org. Potrebno je da se u prijavi navede slobodno vreme koje se može posvetiti festivalu (na dnevnom nivou fizički i onlajn).

Više informacija: facebook.com/vitezfest


Belgrade Youth Fair

Organizatori Belgrade Youth Fair su u potrazi za mladim i ambicioznim ljudima koji će biti Brend Ambasadori najvećeg karijernog događaja u regionu.

Sam događaj se održava 20. i 21. aprila u Cineplexx Ušće i online. Potrebni su volonteri čije će angažovanje biti povremeno i fleksibilno u periodu od 12.3. do 21.4.

Zaduženja brend ambasadora obuhvataju predstavljanje projekta Belgrade Youth fair na fakultetima i učestvovanje u organizaciji događaja u koordinaciji sa mentorima.

Benefiti za volontere: sertifikat o obavljenom volontiranju, druženje i zabava, a za one koji se istaknu spremni su pokloni, putovanje, preporuke za praksu i mogućnost ostanka u organizaciji u nekom od sektora.

Prijave na linku: facebook.com/BelgradeYouthFair
Rok za prijavu je 8.3.2023.


Beldocs 2023

Otvoren konkurs za volontere 16. Beldocsa!

Organizatori pozivaju sve zainteresovane da se priključe šesnaestoj avanturi organizacije i realizacije jednog od najvećih dokumentarnih filmskih festivala na Balkanu.

Volonteri mogu:

 • da svojim idejama i angažovanjem doprinesu organizaciji i realizaciji velikog kulturnog događaja;
 • da ojačaju svoja znanja i veštine, ili steknu potrebnu praksu;
 • da se druže, da upoznaju mnogo novih ljudi;
 • i naravno, da gledaju filmove.

Moguće je angažovanje u više različitih sektora.
Rok za prijavu je 24. februar 2023. Festival se realizuje od 10. do 17. maja, a pripremne aktivnosti na organizaciji festivala počinju u martu.

Više informacija o konkursu na zvaničnom sajtu festivala Beldocs


FEST 2023

Volontiranje na 51. FEST-u: potrebno je da budete punoletni, pripremite svoj CV i motivaciono pismo. Rok za prijave, petak 17. februar. Prijava putem poruke na Instagram stranici festivala FEST.


Sajam volonterizma 2022.

Sajam volonterizma je događaj informativno-edukativnog karaktera koji će u subotu, 10. decembra 2022. godine, od 12 do 19 časova, okupiti mlade ljude, motivisane da se aktiviraju i kroz volontersko angažovanje doprinesu zajednici, spoznaju sebe i steknu relevantna iskustva u različitim sferama.

Događaj čine dva dela:

• Prvi segment je edukativni i sastoji se od panel diskusije, interaktivnih predavanja i radionica. Učesnici će imati priliku da saznaju sve što ih zanima o volontiranju, da se povežu se sa ljudima iz te sfere i čuju njihova iskustva.

• Drugi segment je sajamski deo. Na njemu je moguće povezivanje sa raznovrsnim organizacijama koje nude volonterske prakse, dodatno se učesnici mogu informisati o njihovim događajima i tipovima angažovanja, razmeniti kontakte i steći nova poznanstva.

Prijave se zatvaraju 4.decembra u ponoć. Link za prijavu


Posao: Festival Beldocs

Beldocs traži producentkinju/producenta festivala!

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs traži kreativnog producenta entuzijastu spremnog da svoje veštine organizacije i komunikacije ispolji u inspirativnom okruženju u toku priprema i realizacije 16. izdanja festivala, a onda i tokom budućih uzbudljivih festivalskih godina.

Potrebno dvogodišnje iskustvo u organizaciji srodnih događaja, fluentno znanje engleskog jezika i želja za profesionalnim razvojem. Poželjan obrazovni profil – producent u oblasti filma, televizije ili pozorišta, menadžer u kulturi i medijima ili obrazovanje iz sličnih oblasti. CV i jezgrovitu motivacionu izjavu poslati na info@beldocs.rs do 15. decembra, sa naslovom Hocu da budem deo Beldocs tima.


Volontiranje: Slobodna zona

Najveći i najposećeniji filmski festival angažovanog filma u našoj zemlji, Slobodna zona održaće se po osamnaesti put od 3. do 8. novembra. Festival Slobodna zona donosi najbolje savremene, angažovane art-house igrane i dokumentarne filmove iz celog sveta!

I ove godine u planu je hibridno izdanje Festivala – online na platformi KinoKauch i sa publikom u bioskopima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, te pozivamo filmofile (koji imaju više od 18 godina) i žive u Beogradu, Novom Sadu ili Nišu, da se prijave na konkurs, i prožive jedinstveno i uzbudljivo iskustvo volontiranja na Slobodnoj zoni. A pre svega, da svojim veštinama i prisustvom pomognu još jednom odličnoj organizaciji i realizaciji festivala.

U zavisnosti od afiniteta i interesovanja, volonteri će imati priliku da rade u okviru sledećih sektora festivala i tako steknu znanja i veštine za poslove kojima planiraju da se bave u budućnosti:

 • Info pult (komunikacija sa publikom);
 • Opšti poslovi pripreme i realizacije programa;
 • Promocija festivala (priprema konferencije za medije, pisanje tekstova, pomoć pri vođenju društvenih mreža);
 • Kreiranje foto i video materijala;
 • Služba za goste festivala;
 • Prevođenje.

Zainteresovani kandidati treba da do 26. septembra 2022. godine popune formular koji je dostupan na sajtu. Svi volonteri i volonterke će nakon završenog angažmana dobiti sertifikat o volontiranju. Više informacija moguće je dobiti slanjem mejla na adresu volontiranje.freezonebelgrade@gmail.com


Volontiranje: Games.con

Games.con je konferencija koja predstavlja najnovije i najbolje iz sveta igara. Održava se krajem godine, na Beogradskom sajmu, ove godine od 25. do 27. novembra.

Uslovi konkursa:

• Da imate više od 16 godina;
• Da ste voljni da radite i pomognete organizaciji;
• Iako niste iz Beograda možete se prijaviti, ukoliko tokom događaja imate smeštaj u glavnom gradu;
• Ukoliko možete da radite samo jedan dan, nemojte se prijavljivati!

U zavisnosti od onoga što umete da radite bićete raspoređeni u neki od sektora koji će biti aktivni na konvenciji. Prijave su otvorene do 14.11.2022.

Formular za prijavu


Volontiranje: Nušićijada Ivanjica

Organizacioni tim festivala Nušićijada pozvao je sve zainteresovane volontere (13+) koji žele da budu deo ivanjičkog praznika kulture i zabave, da se prijave za učešće putem onlajn forme na sajtu festivala nusicijadaivanjica.rs/volontiraj.

Angažovanje pojedinaca i grupa koji dobrovoljno pristaju da pružaju usluge, uz adekvatnu selekciju i pripremu, vrlo je važan segment festivala, kroz koji mnogi Ivanjičani daju doprinos unapređenju organizacije i realizacije Nušićijade i dobrobiti ukupne zajednice, jačajući je i spolja i iznutra. Volonterstvo je jedan od kamena temeljaca civilnog društva jer oživljava najplemenitija stremljenja čovečanstva, kažu u organizaciji festivala.


Volontiranje: Bijenale mladih

Organizacioni tim Bijenala mladih 2022. poziva svoje koleginice i kolege, mlade ljude koji se bave umetnošću, kustosiranjem, istorijom i teorijom umetnosti, društvom, produkcijom i drugim delatnostima u polju kulture i umetnosti da se priključe zajedničkom radu na javnim pripremama za drugo izdanje manifestacije Bijenale mladih.

Prijava se obavlja preko prijavne ankete na ovom linku

Prijave su otvorene do 16.8.2022. godine nakon čega će svi kandidati koji se budu prijavili biti kontaktirani.


Potrebne hostese: Wine Vision by Open Balkan

U Beogradu se od 1. do 4. septembra održava prvi sajam vina u okviru inicijative Otvoreni Balkan. Zainteresovane, punoletne i komunikativne devojke koje žele da steknu novo iskustvo mogu se prijaviti za hostese na sajmu. Prijava i sve informacije su putem linka: m2c.rs/hostese


Volontiranje: Serbia Business Run

Najveći tim bilding događaj u Nišu i ove godine okupiće zaposlene iz niških kompanija, na velikoj Niš business run manifestaciji u Niškoj Banji 8. septembra.

Organizatori pozivaju zainteresovane volontere da se pridruže u organizacionom delu trke u Nišu.
Izabrani volonteri imaće priliku da, pored učešća u pripremi trke, na sam dan održavanja ovog najvećeg sportsko-poslovnog događaja u Nišu budu deo priče, prošire svoje kontakte, unaprede komunikacione, organizacione veštine i da se zabave uz sjajnu žurku nakon trke.

Prijavljivanje volontera je do 5. avgusta.

Formular za prijavu i detaljnije informacije o trci nalaze se na sajtu trke.

Uskoro počinju prijava za volontiranje na događaju u Beogradu, za trku koja će se održati 29. septembra na Adi Ciganliji.


Volontiranje: Videomedeja

Internacionalni umetnički festival novih medija Videomedeja se održava svake godine u Novom Sadu u oktobru, ove godine od 7. do 9. oktobra. Prijave za volontiranje se primaju do 1. septembra 2022. godine.​

Sve informacije o volontiranju na festivalu Videomedeja su dostupne na zvaničnoj veb stranici festivala.


Volontiranje: Wonderland AI Summit

Wonderland AI Summit je otvorio vrata za nove članove koji žele da uče o event industriji i da budu deo jednog velikog tech događaja koji se održava u Srbiji. Ovogodišnji Wonderland AI Summit će se održati od 20. do 21. oktobra u hibridnom obliku (u Srbiji i online).

Otvorene su sledeće pozicije:

 • Design Team (Junior Graphic Designer, Motion Graphic Designer, Video Editor)
 • PR&Marketing (Content Creator, Social Media Enthusiast, Newsletter Coordinator)
 • HR (Human Resources Practitioner)
 • Partnership (Speaker Program Coordinator, Sales Representative | Companies Outreach Team, Fundraiser, Startup Outreach Associate)
 • Venue & Production (Venue & Production Team Member).

Članovi Wondeland AI Samita sami određuju koliko će sati moći da posvete organizaciji, dobijaju mogućnost da kroz tehničke i soft skills radionice unaprede svoje veštine i iste odmah primene u okviru svojih timskih aktivnosti, imaju priliku da stupe u kontakt sa svetski priznatim govornicima i kompanijama kao i da svoju praksu provedu radeći na najinovativnijem AI samitu.

Više informacija o otvorenim pozicijama