in

Sveti Jovan Biljober

preporuka za manifestacije

Manifestacija: Sveti Jovan Biljober

Gde se održava: u Sokobanji

Kada se održava: 2 – 7. jul 2023. godine

Posetite ovu manifestaciju ukoliko ste zaljubljenik u prirodu, volite da sakupljate lekovito bilje ili ste pobornik alternativnih metoda lečenja ili samo želite da saznate više o biljoberstvu

sveti jovan biljober

Informacije

Manifestacija Sveti Jovan Biljober organizuje se od 1994. godine i okuplja ljubitelje prirode i berače samoniklog bilja iz zemlje i inostranstva. Oni na planinama koje se nalaze u blizini Sokobanje ubiraju uzorke lekovitih trava po kojima je kraj poznat.

Manifestacija je pokrenuta sa ciljem okupljanja svih onih koji se bave otkupom lekovitog bilja, kako bi na jednom mestu razmenili iskustva i znanja. Stoga se na manifestaciji organizuju brojne radionice. Najzanimljivije radionice se odvijaju u prirodi, jer se prema programu organizuju obilasci Vrmžanskog jezera i obronci Ozrena i Rtnja.

Uz stručna uputstva vodiča i iskusnih berača svi zainteresovani posetioci mogu učiti o biljkama, iste adekvatno obeležavati i  sortirati u herbarijumima. Na obroncima Rtnja organizuje se i takmičenje u pletenju ivanjdanjskih venčića, kviz o poznavanju lekovitog bilja i takmičenje u pripremi posnog pasulja.

U centru Sokobanje na završnici manifestacije Sveti Jovanj Biljober dodeljuju se Majstorska pisma beračima lekovitog bilja, održava Biljna parada i bira princeza Biljarica.

Manifestaciju prati i Sajam lekovitog bilja, meda i zdrave hrane, koji se održava na štandovima koji su postavljeni duž Mermernog šetališta, u centru Sokobanje.

Da li ste znali?

Na manifestaciji Sveti Jovan Biljober pravi se ivanjski venčić koji se po starim običajem stavlja na ulazu u kuću. U njega je potrebno uplesti i jedan struk belog luka kako bi štitio ukućanje od zlih sila i demona.


Pogledajte i ostale manifestacije u Srbiji koje preporučujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

preporuka za manifestacije

Tamburica fest

preporuka za manifestacije

Smotra umetnosti Mermer i zvuci