fbpx
Sveti Jovan Biljober Sokobanja

Manifestacija: Sveti Jovan Biljober

Gde se održava: u Sokobanji

Kada se održava: u julu

Posetite ovu manifestaciju ukoliko ste zaljubljenik u prirodu, volite da sakupljate lekovito bilje ili ste pobornik alternativnih metoda lečenja ili samo želite da saznate što više o biljoberstvu

Informacije: Manifestacija Sveti Jovan Biljober organizuje se od 1994. godine i okuplja ljubitelje prirode i berače samoniklog bilja iz zemlje i inostranstva. Oni na planinama koje se nalaze u blizini Sokobanje ubiraju uzorke lekovitih trava po kojima je kraj poznat.

Manifestacija je pokrenuta sa ciljem okupljanja svih onih koji se bave otkupom lekovitog bilja, kako bi na jednom mestu razmenili iskustva i znanja. Stoga se na manifestaciji organizuju brojne radionice, a najzanimljivije su one u prirodi, jer se prema programu organizuju obilasci Vrmžanskog jezera i obroncima Ozrena i Rtnja.

Uz stručna uputstva vodiča i iskusnih berača svi zainteresovani posetioci mogu učiti o biljkama, iste adekvatno obeležavati i  sortirati u herbarijumima. Na obroncima Rtnja organizuje se i takmičenje u pletenju ivanjdanjskih venčića, kviz o poznavanju lekovitog biljai takmičenje u pripremi posnog pasulja.

U centru Sokobanje na završnici manifestacije Sveti Jovanj Biljober dodeljuju se Majstorska pisma beračima lekovitog bilja, održava Biljna parada i bira princeza Biljarica.

Manifestaciju prati i Sajam lekovitog bilja, meda i zdrave hrane, koji se održava na štandovima koji su postavljeni duž Mermernog šetališta, u centru Sokobanje.

Da li ste znali?

Na manifestaciji Sveti Jovan Biljober pravi se ivanjdanjski venčić koji se po starim običajem stavlja na ulazu u kuću. U njega je potrebno uplesti i jedan struk belog luka kako bi štitio ukućanje od zlih sila i demona.

 

Pročitajte i tekst: Program Svečanosti Sveti Jovan Biljober 2019 (04-07. jul 2019.)

 


Leave a Reply


  • Povežimo se

  • Search