fbpx
Čivijada u Šapcu

Manifestacija: Čivijada – belosvetski vašar humora i satire

Gde se održava: u Šapcu

Kada se održava: u septembru

(12-14. septembar 2019.)

Posetite ovu manifestaciju ukoliko ste vedrog duha, volite humor i karnevalsku atmosferu

Informacije: Šabačka čivijada pod sloganom „belosvetski vašar humora i satire” je manifestacija koja se održava u Šapcu od 1968. godine, svakog septembra pre čuvenog šabačkog malogospojinskog vašara. Manifestacija je dobila ime po nadimku „čivijaši”, koji su Šapčani, po predanju, dobili pošto su izvukli čivije (držače točka) sa fijakera kralja Milana Obrenovića ili kneza Mihaila Obrenovića (do danas nije odgonetnuto).

Ova manifestacije neguje izvorni humor naroda ovog kraja, odslikava duh Šapčana i njihovu spremnost na šalu, kako na tuđi tako i na sopstveni račun. Čivijada počinje podizanjem zastave Čivijaške republike i nastavlja se nizom dešavanja sa osnovnom temom humora i satire: izložba karikatura, Međunarodni Čivijaški karneval, promocija lista „Čivija” koji izlazi samo za Čivijadu, „Fićijada” i izbor za predsednika Vlade Čivijaške republike. Svake godine raspisuje se i nagradni konkurs za najbolje aforizme, satirične priče i karikature.

Prvi predsednik Čivijaške Republike Mihailo Mile Stanković proglasio je Šabac grad otvorenog humora i satire. Njega je nasledio Branko Ćopić, a predsednici su bili i Nela Eržišnik, Mija Aleksić, Dragiša Penjin, Milenko Zablaćanski, Dušan Kovačević, Jelisaveta Seka Sablić, Lane Gutović, Branislav Lečić i mnogi drugi.

Da li ste znali?

Čivijada privlači veliku pažnju lokalnog stanovništva i turista. Celim gradom vlada festivalska atmosfera, a u izlozima radnji duž šetačke zone se nalaze odštampani aforizmi, pa je osmeh i na licima slučajnih prolaznika kada se nenadano susretnu sa tim šaljivim porukama.

 


Leave a Reply


  • Povežimo se

  • Search