in

Zabava i smeh: Predstavljamo vam 13 festivala humora

svetski dan šale

„Ni jedan lek ne leči ono što smeh i sreća leče!“

Uvek se naš narod branio smehom, pa su tako i festivali humora koji su osnovani odavno, opstali do današnjih dana.

Svetski dan šale odličan je povod da na jednom mestu predstavimo festivale koji neguju humor, afirmišu duhovitost, miluju osmeh…

1. Međunarodni festival humora za decu, Lazarevac

Jedan od najvedrijih i najveselijih festivala humora u našoj zemlji, jer su učesnici deca! Onda i ne čudi što festival obiluje iskrenom radošću i dečjom grajom.

Odrasli koji gostuju na festivalu imaju utisak da su se vremeplovom vratili u neka nevina i neiskvarena vremena – em su okruženi decom, em su na festivalu sa svojim herojima iz detinjstva – Minjom Subotom, Ljubivojem Ršumovićem, Peđolinom i brojnim drugim.

2. Čivijada, Šabac

Čivijadu u Šapcu nazivaju i belosvetskim vašarom humora. Ne bez razloga. Sa osnovnom temom humora najatraktivniji su programi: izložba karikatura, Čivijaški karneval, Fićijada i izbor za predsednika vlade Čivijaške Republike.

Svake godine se raspisuje konkurs za najbolje karikature, aforizme i satirične priče, a onda one u vreme festivala, ukrašavaju grad i uveseljavaju prolaznike.

3. Nušićijada, Ivanjica

Nušićijada Ivanjica
Nušićijada, Ivanjica (Fotografija: Turistička organizacija Ivanjica)

Nušićijada se organizuje u čast najznačajnijeg srpskog komediografa Branislava Nušića. Manifestacija je idealna za sve one koji vole pozorište, komediju, karnevalsku atmosferu i naravno Nušića.

Ovaj svojevrsni praznik smeha i veselja privuče svake godine i veliki broj turista. U festivalskim danima Ivanjica poprima izgled s kraja devetnaestog i početka dvadesetog veka, a njegovom otvaranju prethodi defile više stotina kostimiranih građana, devojaka u dugim haljinama sa suncobranima u rukama i muškaraca u frakovima i sa cilindrima.

4. Festival humora i satire, Leskovac

Festival Satirična leskovačka mućkalica ili skraćeno SLEM, okuplja autore iz čitavog regiona i promoviše stvaralaštvo iz oblasti satire, humora, aforistike i karikature. Suštinska svrha ovog festivala da, pre svega leskovačku publiku nasmeje, inspiriše i angažuje.

Ovaj festival je nastao nakon festivala Kofinovi dani humora koja se u Leskovcu održavala 80-ih i 90-ih godina. Stoga se i glavna nagrada koja se dodeljuje za doprinos razvoju satire zove baš Nagrada „Žak Kofino“.

5. Ježevo veče, Beograd

jezevo vece
Ježevo veče 2020.

Ježevo veče je događaj u organizaciji redakcije humoristično-satiričnog časopisa „Ošišani jež“, časopisa koji izlazi od 5. januara 1935. godine. Prvi broj je štampan u 22.000 primeraka, ali je i pored toga, zbog velike zainteresovanosti morao da se doštampava.

Istorija kaže da je ideja za pokretanje lista proistekla od grupe intelektualaca koji su se okupljali u kafani Ginić, na mestu današnjeg Doma omladine. Prema toj priči naziv Jež bio je predlog jednog kelnera, a pridev ošišani bila je aluzija na cenzuru tadašnje štampe. Ošišani jež su stvarali mnogobrojni eminentni pisci i likovni umetnici među kojima su Branislav Nušić, Brana Cvetković, Stanislav Vinaver, Branko Ćopić, Pjer Križanić, Zuko Džumhur i mnogi drugi.

Svakog 5. januara, na dan osnivanja časopisa, satiričari se okupljaju da humorom i satirom oboje stvarnost i realnost!

6. Makljanijada, Gornji Milanovac

Makljanijada je vesela lažovska manifestacija, posvećena čuvenom milanovačkom šaljivdžiji i lažovu Branku Petroviću Makljanu. Organizatori Makljanijade su Kulturni centar Gornji Milanovac i porodica milanovačkog „barona Minhauzena“.

Veče posvećeno šali i smehu ima takmičarski karakter. Onaj ko ispriča najduhovitiju priču poneće titulu barona laži „Fon Makljanhauzena“, imaće čast da sedi u stolici Branka Petrovića, dobiće prelazni šešir milanovačkog barona Minhauzena, lentu i veknu bajatog hleba. Ostale nagrade su pola i četvrt hleba, za drugo i treće mesto, kao i diplome koje će dodeliti „stručni“ žiri.

7. Topličke šalarije, Prokuplje

Povodom Prvog aprila, Međunarodnog dana šale, u Prokuplju se održavaju tradicionalne „Topličke šalarije“, manifestacija koja okuplja topličke aforističare i druge satiričare. Žiri i publika biraju najbolje i najduhovitije među učesnicima, kojima će pripasti prestižne nagrade Zlatno i Srebrno magarence. Ova nagrada nije slučajno odabrana, jer je u ranijim vremenima svaka kuća u ovom kraju imala magare, pa je Prokuplje tako dobilo i drugi, nezvanični naziv – Magarevo.

U danu koji je predviđen za šalu i smešne situacije, i ova manifestacija daje značajan doprinos.

8. Festival humora i satire, Beograd (Rakovica)

Festival humora i satire u Rakovici, jedan je od najmlađih festivala ove vrste u Srbiji. Pored izložbi karikatura, konkursa za kratke priče, pesme i aformizme, na festivalu se održavaju i promocije knjiga, a gostuju i aforističari iz Srbije i okruženja. Smeh zagarantovan.

9. Festival humora i satire Žaoka, Kačarevo

Prvi dan festivala posvećen je uvek najmlađima. Tada se izlažu nagrađeni dečjui likovni radovi iz radionice karikature, pa se uz zabavni program i mađioničara čitaju prigodni aforizmi. Drugi dan je dan za odrasle – najatraktivniji deo manifestacije, takozvani vatromet humora i satire, kada nastupaju aforističari. Zabava uz koktel traje do kasno u noć.

10. Stand up Fest, Beograd

Organizacija koja je pokrenula StandUp u Srbiji i organizovala brojne nastupe i festivale, stoji iza onog najvećeg, oktobarskog StandUpFesta u Beogradu.

U pitanju je festival StandUp komedije koji okuplja najbolje komičare iz Srbije i regiona. U suštini stand up komedije je direktan i iskren kontakt sa publikom, jer je komičar istovremeno i pisac i reditelj i izvođač. Neki od standupera koji su se izdvojili u stand up zajednici u našoj zemlji su: Srđan Dinčić, Sandara Silađev, Radomir Nestorović, Ivan Nikolić, Nebojša Potkrajac, Nikola Radojković i drugi.

11. Zlatna kaciga, Kruševac

Završno veče festivala Zlatna kaciga u Kruševcu je uvek prvog aprila, pa je datum održavanja ove manifestacije lako upamtiti. Predfestivalski program se sastoji od žiriranja prispelih radova na konkurse za pisane forme i karikature. Svečana dodela nagrada je tradicionalno na završnoj večeri festival, kada se dodeljuje i najveća nagrada festivala Vitez od Čarapanije.

12. Čkaljini dani, Kruševac

Neobično ili ne, prvog aprila rođen je i jedan od najpoznatih glumaca koji nam je svima podario mnogo šala i smeha (a dobitnik je i prvog Zlatnog ćurana na Danima komedije u Jagodini): Miodrag Petrović Čkalja, rođen je 1. aprila 1924. godine.

Povodom stogodišnjice od rođenja legendarnog Miodraga Petrovića Čkalje kruševačko amatersko pozorište „Čkalja“ zajedno sa Kulturnim centrom organizuje, od 23. do 31. marta prvi međunarodni festival akadamskih predstava „Čkaljini dani“.

Nagrade za najbolju mušku, najbolju žensku ulogu i najbolju predstavu biće uručene na završnoj večeri Festivala humora i satire „Zlatna kaciga“ 1. aprila kada je i rođen Miodrag Petrović Čkalja.

13. Dani komedije, Jagodina

Festival Dani komedije održava se svake godine u Jagodini od 20. do 27. marta. Na festivalu se takmiči sedam komedija pozorišta Srbije, izabranih od strane selektora festivala. Stručni žiri dodeljuje nagrade: Nagrada Mija Aleksić za najsmešniju predstavu, tri statuete Statueta Ćuran za glumačka ostvarenja i jednu za najbolje rediteljsko ostvarenje, Nagrada Nikola Milić za najbolju epizodnu ulogu, nagrade za najboljeg mladog glumca i glumicu, za kostimografiju, scenografiju…

Najsmešnijoj predstavi po oceni publike dodeljuje se Nagrada Miodrag Petrović Čkalja i statueta Jovanča Micić. Najviše festivalsko priznanje je i nagrada po kojoj je festival prepoznatljiv – Zlatni ćuran za životno delo.

A za kraj, podsetnik: Koristite svaku priliku za smeh. Smeh je najjeftiniji lek.

Na kojoj od ovih manifestacija ste bili? Gde ste se najviše smejali? Znate li za neku manifestaciju koja promoviše humor, a nismo je pomenuli? Ostavite komentar.


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Voz Nostalgija

Voz Nostalgija vozi po letnjem redu vožnje

Beograd

Dani Beograda: Beogradu, s ljubavlju!