in

Posetite najlepše karnevale u Srbiji

karnevali u srbiji

Karnevali širom sveta privlače veliku pažnji i hiljade turista. Čuveni su karnevali u Riju i Veneciji, a u regionu Karneval u Herceg Novom i u Rijeci.

A znate li da se i u Srbiji organizuju karnevali?

Izuzetno su posećeni i dobro organizovani, garantuju dobru zabavu, naročito najmlađima.

Uživajte u karnevalskoj atmosferi na manifestacijama širom Srbije!

Karnevali u Srbiji: Rakovički karneval Beograd

rakovicki-karneval
Izvor: Facebook stranica Rakovički karneval

Beogradska opština Rakovica je mesto održavanja mladog Rakovičkog karnevala. Karnevalska povorka se kreće delom ulice Patrijarha Joanikija u dužini od 800 metara. Karnevalske grupe se predstavljaju sa svojim koreografijama na tri bine koje su postavljene na trasi.

Karnevalskom trasom prodefiluje više od 40 karnevalskih grupa sastavljenih od dece iz rakovičkih vrtića, osnovnih i srednjih škola. Žiri bira najbolje grupe koje će predstavljati Rakovički karneval na karnevalima u zemlji i inostranstvu.

Karnevali u Srbiji: Đurđevdanski karneval Kragujevac

djurdjevdanski-karneval-kragujevac-ritam-grada
Izvor: www.ritamgrada.rs

U okviru održavanja Đurđevdanskih svečanosti i Dana grada, turistička organizacija Kragujevac organizuje Đurđevdanski dečji karneval.  Povorka prolazi ulicama Kralja Aleksandra I Karađorđevića, 27. marta, pored zgrade Bezistana i trga Radomira Putnika i do trga kod Krsta i bine gde se održava zabavni program i izbor za najlepše karnevalske maske.

Po tradiciji, karneval predvode bajkeri, a učestvuju i kragujevački sportski klubovi i članovi Udruženja ljubitelja “Fića” (grad poznat po svojoj auto industriji ima i manifestaciju Fića Fest) . Veliki je broj mališana svih uzrasta koji učestvuju u povorci i izvode svoje koreografije.

Karnevali u Srbiji: Dečiji karneval Loznica

decji-karneval-loznica
Izvor: Facebook stranica Turistička organizacija grada Loznice

I u Loznici se, u okviru proslave dana grada 16.juna, održava dečiji karneval uz učešće više od 300 mališana. Karnevalisti  se šetaju ulicama grada, a ispred Vukovog doma kulture predstavljaju svoje kostime uz igru i pesmu.

Karnevali u Srbiji: Pančevački karneval

Internacionalni karneval u Pančevu je međunarodna manifestacija koja predstavlja različite kulture i karnevalske tradicije iz celog sveta. Kao prvi međunarodni karneval u Srbiji, održava se od 2003.godine, u organizaciji udruženja ”Prijatelji Pančeva”.

Ova manifestacija postala je turistička atrakcija koju poseti više od 100.000 posetilaca sa oko 2.000 učesnika iz više od 10 zemalja.

Karnevali u Srbiji: Kraljevski karneval Banja Koviljača

kraljevski-karneval
Izvor: Facebook stranica Karneval Banja Koviljača

Kraljevski karneval u Banji Koviljači unosi duh karnevala u srce Podrinja.

Međunarodni festival maske, muzike i plesa se za razliku od drugih karnevala održava jedan dan, a učesnici se predstavljaju atraktivnim performansima, kroz igru i neobične kostime.

Karnevali u Srbiji: Mladenovački karneval

Mladenovački karneval je među najmlađim karnevalima u Srbiji i interesovanje za učešće u njemu je svake godine sve veće. Posvećen je pre svega deci Mladenovca i okoline kako bi se obogatili sadržaji u gradu i slobodno vreme ispunilo na kvalitetniji način, kroz igru i zabavu.

Više od 150 dece učesnika karnevala i još dva puta više roditelja i rodbine ispratilo je ove godine ovaj događaj.

Karnevali u Srbiji: Belocrkvanski karneval (Karneval cveća)

belocrkvanski-karneval
Izvor: Facebook stranica Belocrkvanski karneval

Belocrkvanski karneval je karneval sa najdužom tradicijom u Srbiji. Po podacima lokalnog hroničara Živana Ištvanića, istorija seže do 1828. godine, a nastao je po ugledu na čuveni karneval u Kelnu.

Od samog osnivanja, pa do danas, nepromenjeno je ostalo to što se posebna pažnja poklanja cveću i pokretnim instalacijama (eksponatima) koje su specifičnost i pečat ovog karnevala.

Pročitajte i tekstove:

♥ Belocrkvanski karneval od 24-30. juna

♥ Manifestacija Karneval cveća u Beloj Crkvi

Karnevali u Srbiji: Leskovački karneval

leskovac-karneval
Izvor: Facebook stranica Karneval Leskovac

Karneval u Leskovcu je postao tradicija dobre letnje zabave.

Održava se na Širokoj čaršiji i uključuje različite karnevale: Karneval face&body painting, Karneval tattoo&frizura, Karneval kućnih ljubimaca, Karneval igara na vodi, Karneval old timera, Dečji maskenbal, Karneval trećeg doba, Festival vatre, Karnevalski bal…

Karnevali u Srbiji: Vrnjački karneval

Vrnjacki-karneval
Izvor: Facebook stranica Vrnjački karneval

Vrnjački Karneval je jedna od najvećih turističkih manifestacija u Srbiji. Tokom karnevalske nedelje u julu mesecu Vrnjačka Banja postaje scena na kojoj se održava veliki broj maskenbala, festivala, koncerata, žurki, predstava, sportskih dešavanja…

Prvi Međunarodni Vrnjački karneval održan je 2005.  i od tada ga posećuje više od 300.000 ljudi svake godine. Centralno dešavanje Vrnjačkog Karnevala, je velika karnevalska povorka, u kojoj svake godine učestvuje preko 50 karnevalskih grupa iz zemlje i inostranstva.

Pročitajte i tekst: Program Vrnjačkog karnevala – 07-14.jul 2019.

Karnevali u Srbiji: Čivijaški karneval Šabac

civijaski-karneval
Izvor: Facebook stranica Čivijaški karneval

Čivijaski karneval se održava svake godine u septembru, u okviru tradicionalne šabačke manifestacije Čivijade, odnosno za vreme čuvenog šabačkog vašara (u zavisnosti od datuma održavanja). Karneval traje tri dana i za to vreme možete videti Dečiji karneval, Veliki međunarodni karneval, Karneval kućnih ljubimaca i jedinstveni Karneval trudnica i beba.

Na karnevalu učestvuju trupe iz desetak zemalja, odnosno oko 40 karnevalskih trupa sa ukupno hiljadu učesnika.

Pročitajte i tekstove:

♥  Čivijada u Šapcu – belosvetski vašar humora

♥ Manifestacija Čivijada

Pored navedenih karnevala, u Srbiji se organizuju i različite ulične manifestacije koje su izuzetno posećene i privlače posebnu pažnju, poput Ulice otvorenog srca u Beogradu, Festivala Uličnih svirača u Novom Sadu, karnevala najveće dečje manifestacije Radost Evrope ili Grožđebala u Vršcu.

Jeste li znali da Srbija ima ovoliko karnevala? Koje ste karnevale posetili?

Pročitajte i tekst: U poseti festivalu Praznik mimoze u Herceg Novom 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

vineopen-2019

Prvi Vineopen 28. i 29. juna u Beogradu

misicevi-dani

Mišićevi dani u Mionici od 13-20. jula