in

Najlepši karnevali u Srbiji

karnevali u srbiji

Ove godine ćemo posebno uživati u manifestacijama na otvorenom!

Karnevali koji se održavaju širom Srbije, objavili su datume održavanja. Zabeležite ih u svoje kalendare i počnite da pravite planove za leto puno zabave.

Karnevali u Srbiji: Rakovički karneval Beograd

rakovicki-karneval
Izvor: Facebook stranica Rakovički karneval

Beogradska opština Rakovica je mesto održavanja mladog Rakovičkog karnevala. Karnevalska povorka se kreće delom ulice Patrijarha Joanikija u dužini od 800 metara. Karnevalske grupe se predstavljaju sa svojim koreografijama na tri bine koje su postavljene na trasi.

Karnevalskom trasom prodefiluje više od 40 karnevalskih grupa sastavljenih od dece iz rakovičkih vrtića, osnovnih i srednjih škola. Žiri bira najbolje grupe koje će predstavljati Rakovički karneval na karnevalima u zemlji i inostranstvu.

Rakovički karneval se ove godine održava 7. aprila tačno u podne.

Karnevali u Srbiji: Đurđevdanski karneval Kragujevac

djurdjevdanski-karneval-kragujevac-ritam-grada
Izvor: www.ritamgrada.rs

U okviru održavanja Đurđevdanskih svečanosti i Dana grada, turistička organizacija Kragujevac organizuje Đurđevdanski dečji karneval.  Povorka prolazi ulicama Kralja Aleksandra I Karađorđevića, 27. marta, pored zgrade Bezistana i trga Radomira Putnika i do trga kod Krsta i bine gde se održava zabavni program i izbor za najlepše karnevalske maske.

Po tradiciji, karneval predvode bajkeri, a učestvuju i kragujevački sportski klubovi i članovi Udruženja ljubitelja „Fića“ (grad poznat po svojoj auto industriji ima i manifestaciju Fića Fest) . Veliki je broj mališana svih uzrasta koji učestvuju u povorci i izvode svoje koreografije.

Đurđevdanski karneval se ove godine održava 6. maja.

Karnevali u Srbiji: Dečiji karneval Loznica

decji-karneval-loznica
Izvor: Facebook stranica Turistička organizacija grada Loznice

I u Loznici se, u okviru proslave dana grada 16.juna, održava dečiji karneval uz učešće više od 300 mališana. Učesnici karnevala se šetaju ulicama grada, a ispred Vukovog doma kulture predstavljaju svoje kostime uz igru i pesmu.

U ovom trenutku nemamo informaciju o održavanju manfiestacije Dečiji karneval u Loznici.

Karnevali u Srbiji: Pančevački karneval

Karneval u Pančevu

Internacionalni karneval u Pančevu je međunarodna manifestacija koja predstavlja različite kulture i karnevalske tradicije iz celog sveta. Kao prvi međunarodni karneval u Srbiji, održava se od 2003.godine, u organizaciji Udruženja “Prijatelji Pančeva“.

Ova manifestacija postala je turistička atrakcija koju poseti više od 100.000 posetilaca sa oko 2.000 učesnika iz više od 10 zemalja.

Internacionalni karneval Pančevo ove godine se održava 21. i 22. juna.

Karnevali u Srbiji: Kraljevski karneval Banja Koviljača

kraljevski-karneval
Izvor: Facebook stranica Karneval Banja Koviljača

Kraljevski karneval u Banji Koviljači unosi duh karnevala u srce Podrinja.

Međunarodni festival maske, muzike i plesa se održava u prelepom parku Banje Koviljače, a učesnici se predstavljaju atraktivnim performansima, kroz igru i neobične kostime.

Kraljevski karneval će biti održan 14. i 15. septembra.

Karnevali u Srbiji: Mladenovački karneval

Mladenovački karneval

Mladenovački karneval je među najmlađim karnevalima u Srbiji i interesovanje za učešće u njemu je svake godine sve veće. Posvećen je pre svega deci Mladenovca i okoline kako bi se obogatili sadržaji u gradu i slobodno vreme ispunilo na kvalitetniji način, kroz igru i zabavu.

U ovom trenutku nemamo informaciju o datumu održavanja Mladenovačkog karnevala.

Karnevali u Srbiji: Belocrkvanski karneval (Karneval cveća)

belocrkvanski-karneval
Izvor: Facebook stranica Belocrkvanski karneval

Belocrkvanski karneval je karneval sa najdužom tradicijom u Srbiji. Po podacima lokalnog hroničara Živana Ištvanića, istorija seže do 1828. godine, a nastao je po ugledu na čuveni karneval u Kelnu.

Od samog osnivanja, pa do danas, nepromenjeno je ostalo to što se posebna pažnja poklanja cveću i pokretnim instalacijama (eksponatima) koje su specifičnost i pečat ovog karnevala, pa se naziva i Karneval cveća.

Belocrkvanski karneval se ove godine održava od 24. do 30. juna.

Karnevali u Srbiji: Leskovački karneval

leskovac-karneval
Izvor: Facebook stranica Karneval Leskovac

Karneval u Leskovcu je postao tradicija dobre letnje zabave.

Održava se na Širokoj čaršiji i uključuje različite karnevale: Karneval face&body painting, Karneval tattoo&frizura, Karneval kućnih ljubimaca, Karneval igara na vodi, Karneval old timera, Dečji maskenbal, Karneval trećeg doba, Festival vatre, Karnevalski bal…

Leskovački karneval se ove godine održava od 3. do 6. jula.

Karnevali u Srbiji: Vrnjački karneval

Vrnjacki-karneval
Izvor: Facebook stranica Vrnjački karneval

Vrnjački Karneval je jedna od najvećih turističkih manifestacija u Srbiji. Tokom karnevalske nedelje u julu mesecu Vrnjačka Banja postaje scena na kojoj se održava veliki broj maskenbala, festivala, koncerata, žurki, predstava, sportskih dešavanja…

Prvi Međunarodni Vrnjački karneval održan je 2005.  i od tada ga posećuje više od 300.000 ljudi svake godine. Centralno dešavanje Vrnjačkog Karnevala, je velika karnevalska povorka, u kojoj svake godine učestvuje preko 50 karnevalskih grupa iz zemlje i inostranstva.

Vrnjački karneval će se održati od 7. do 14. jula.

Karnevali u Srbiji: Čivijaški karneval Šabac

civijaski-karneval
Izvor: Facebook stranica Čivijaški karneval

Čivijaski karneval se održava svake godine u septembru, u okviru tradicionalne šabačke manifestacije Čivijade, odnosno za vreme čuvenog šabačkog vašara (u zavisnosti od datuma održavanja). Karneval traje tri dana i za to vreme možete videti Dečiji karneval, Veliki međunarodni karneval, Karneval kućnih ljubimaca i jedinstveni Karneval trudnica i beba.

Na karnevalu učestvuju trupe iz desetak zemalja, odnosno oko 40 karnevalskih trupa sa ukupno hiljadu učesnika.

U ovom trenutku nemamo informaciju o datumu održavanja Čivijaškog karnevala ove godine.

Pročitajte i tekstove:

♥  Čivijada u Šapcu – belosvetski vašar humora

♥ Manifestacija Čivijada

Pored navedenih karnevala, u Srbiji se organizuju i različite ulične manifestacije koje su izuzetno posećene i privlače posebnu pažnju, poput Ulice otvorenog srca u Beogradu, Festivala Uličnih svirača u Novom Sadu, karnevala najveće dečje manifestacije Radost Evrope ili Grožđebala u Vršcu.

Pročitajte priču o najvećem karnevalu u Crnoj Gori: U poseti festivalu Praznik mimoze u Herceg Novom 

Koje karnevale ćete posetiti ove godine?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Guitar Art Festival

Guitar Art Festival u maju u Beogradu

beldocs festival

Beldocs Festival najavljuje najbolje svetske dokumentarce od 22. do 29. maja