in

Fića fest

preporuka za manifestacije

Manifestacija: Fića fest

Gde se održava: u Kragujevcu

Kada se održava: 17. jun 2023. godine

Posetite ovu manifestaciju ukoliko volite automobile, oltajmere, fiću ili žalite za minulim vremenima…

fica fest
Fotografija: Turistička organizacija Kragujevac (autor: Zoran Lazarević Laki)

Informacije

Fića fest je manifestacija koja od 2004. godine okuplja ljubitelje fiće iz Srbije i zemalja okruženja. Organizovana je sa ciljem da se očuva sećanje na zlatne dane kragujevačke autoindustrije i da okupi zaljubljenike u najvoljeniji jugoslovenski automobil.

O fići su snimani filmovi, prozvan je nacionalnom klasom, a obeležio je i jedan društveni period kao omiljeno vozilo Jugoslovena, svačiji prvi auto, mali auto velikih mogućnosti.

Fića ili Zastava 750 kako je naziv ovog automobila je jedan od simbola bivše Jugoslavije. Fića je bio presudan za motorizaciju tadašnje zemlje. Vozači u Srbiji su ga proglasili najboljim automobilom svih vremena. Fiću su koristili i policija i hitna pomoć i vojska, na njemu se polagao vozački ispit.

Njegova proizvodnja je počela u Kragujevcu 18. oktobra 1955. godine i trajala punih 30 godina – posljednji je proizvodnu traku napustio 18. novembra 1985. godine. Potražnja za njim postoji i 30 godine kasnije, uglavnom od strane nostalgičara i ljubitelja oldtajmera. Za fićom se na ulici i dan danas okreću i svakom prolazniku ili vozaču izmami osmeh na licu.

Pored Jugoslavije, ovaj model automobila se proizvodio u Italiji, Španiji, Argentini, Austriji i Španiji. Proizvedeno je oko 2,5 miliona primeraka popularnog Fiće, od kojih nešto manje milion u Jugoslaviji. Time je Fića drugo vozilo po broju proizvedenih nakon Zastave 101 koja je napravljena u 1,2 miliona primeraka. Bio je i ostao treće najprodavanije vozilo u Evropi (posle „Bube“ i Citroena „2CV“).

Na dan manifestacije Fića fest automobili se parkiraju od ulaza u Veliki park do fontane i oko nje gde ostaju do polaska na defile koji se vodi kroz Šumarice. Posetioci tom prilikom mogu da razgledaju izložene modele i da razgovaraju sa njihovim vlasnicima. Na Fića festu se mogu videti fiće svih modela, generacija i boja, a zbog snalaženja njihovih vlasnika za delove i najraznovrsnija i najoriginalnija idejna rešenja.

fica fest kragujevac
Fotografija: Turistička organizacija Kragujevac (autor: Jovan Živanović)

Da li ste znali?

Fića je od samog početka proizvodnje do danas privlačio posebnu pažnju, pa je na jednom od takmičenja pod nazivom ‘Ko će više u Fiću’, koje je organizovano 1969. godine, pobedila ekipa srednjoškolki iz Travnika, sa 26 devojaka koje su stale u vozilo predviđeno za četiri putnika.


Pogledajte i ostale manifestacije u Srbiji koje preporučujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

preporuka za manifestacije

Fish fest

preporuka za manifestacije

Festival uličnih svirača