in

U poseti festivalu Praznik mimoze u Herceg Novom

praznik-mimoze-2019

Početkom svake godine centralnim beogradskim ulicama prođe povorka hercegnovskih mažoretki kako bi najavila Praznik mimoze. Obično se održava od sredine februara do početka marta.

karneval-herceg-novi-praznik-mimoze-mazoretkinje-u-crvenom

Za posetu smo ugrabili poslednji vikend Praznika mimoze, manifestacije koja je ove godine trajala ukupno 50 dana kojima se obeležilo 50 godina trajanja.

O Prazniku mimoze

Praznik mimoze se organizuje od 1969. godine, neprekidno sve do danas. Vremenom je postao jedna od najznačajnijih manifestacija regiona, sa brojnim i raznovrsnim programima za decu i odrasle. Ovako kompleksnoj manifestaciji prethodi karavan mimoze – najava festivala na svim emitivnim tržištima Evrope sa ciljem da se promoviše sam festival, ali i ponuda u letnjoj sezoni.

Karavan je ove godine krenuo iz Beča 10. januara gde je održan defile mažoretki i maškara, a Praznik mimoze se predstavio i na Sajmu turizma u Beču. Usledile su posete Vrbasu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Beogradu, Zlatiboru, Višegradu, Bijeljini, Banjaluci, Trebinju, Ljubljani, Novom Mestu i Kranju. Festival je promovisan i u gradovima širom Crne Gore. Za karavan mimoze i samu organizaciju manifestacije izdvaja se oko 250.000 evra.

Upravo zahvaljujući ovakvoj promociji, posetilaca ima sa svih strana.

Prevoz do Herceg Novog

Do Herceg Novog se iz Beograda može stići avionom ili autobusom (i automobilom naravno).

Letovi Beograd Tivat su svakodnevni, a u zavisnosti od mesta boravka u Crnoj Gori, možete organizovati i transfer od aerodroma do smeštaja.

Autobuski prevoz do mora se takođe organizuje svakog dana tokom cele godine (sa tom razlikom što je u letnjim mesecima i nekoliko polazaka dnevno), dok se u ovim vansezonskim prevoznici uglavnom udružuju kako bi organizovali vožnju.

Ukoliko želite u potpunosti da iskoristite vreme u Herceg Novom onda su pravi izbor polasci prevoznika Trans Jug (vreme polaska 19:00 časova, a vreme povratka 15:00 časova). Cena karte je niža od cene kod ostalih prevoznika. Vožnja traje malo duže zbog zaustavljanja autobusa na nekoliko mesta u Srbiji i Crnoj Gori.

herceg novi grad

Da li zbog Praznika mimoze ili zbog samog Herceg Novog koji je prelep u bilo koje doba godine, grad je prepun turista: iz Engleske, Rusije, Nemačke, Kine i Indije koji su mahom došli u organizaciji hrvatskih turističkih agencija. Većina su bili seniori, penzioneri, mahom bračni parovi, koji su u šetnji ozareni posmatrali gradske zidine, držeći se za ruke, što iz ljubavi, što iz potrebe.

Gde se smestiti u Herceg Novom

Veliki je izbor smeštaja u Herceg Novom, i hotelskog i apartmanskog.

Apartman Milica, u kojem smo odseli, se nalazi u samom centru starog grada, tik uz kulu sa satom, sa ulazom na stepeništu koje spaja dva najlepša trga – Trg Nikole Đurkovića sa Trgom Herceg Stjepana (trgom Belavista), nalazi se blizu prodavnica, suvenirnica, restorana, gradskih atrakcija, plaža… Apartman na Bookingu ima odlične ocene i samo reči hvale, u šta smo se uverili od same rezervacije i prvog kontakta sa vlasnicima objekta.

apartman milica herceg novi spavaca soba bracni lezaj

Apartman je izuzetno prostran, komforan, nov i čist – sastoji se od dve spavaće sobe, dnevnog boravka sa trpezarijom, kuhinje i velikog kupatila, što boravku jedne osobe daje dodatni utisak luksuza. Iz sobe se može uživati u pogledu na crkvu Sv Arhangela Mihajla i zvuku zvona na svaki puni sat.

Hvala za 50

Upravo blizina smeštaja trgu, na kojem su se odvijala dešavanja poslednjih dana Praznika mimoze, omogućila nam je da uvek budemo na pravom mestu u pravo vreme.

Na Trgu Nikole Đurkovića organizovan je program Hvala za 50 kao zahvalnica svima koji su tokom 50 godina učestvovali u organizaciji, stvaranju i trajanju ove manifestacije. Svi oni koji su dali svoj doprinos mogli su se upisati u knjigu koja će ostati budućim naraštajima.

Iza nečeg ovako vrednog i dugotrajnog uvek stoje LJUDI!

karneval-herceg-novi-praznik-mimoze-izvodjenje-mazoretki

Ostale fotografije sa Karnevala Praznika mimoze pogledajte na FB stranici Events in Serbia

Priređena je i izložba sa fotografijama sa prethodnih Praznika mimoze, pa je bilo zanimljivo videti kako je Praznik izgledao davnih dana, kako su se maskirali tadašnji učesnici.. To nisu bile samo fotografije Praznika mimoze već i fotografije prošlih vremena. Na centralnom mestu na trgu nalazila se postavka na kojoj je dominirala muzička grupa Exodus, koja je takođe proslavila pola veka postojanja i neprekidnog rada.

Promocija monografije „Praznik mimoze – 50 godina cvijetnog festivala“

Izvođenje numera grupe Exodus posetioci su mogli da čuju i na promociji monografije „Praznik mimoze-50 godina cvijetnog festivala“ održanoj u dvorani Park. Prema reakcijama publike, videlo se odmah da je grupa izuzetno popularna. Grupa je bila poznata širom bivše Jugoslavije, nastupali su i na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu, bili pobednici prve Gitarijade i svirali naravno na prvom maskenbalu Praznika mimoze 1969. godine.

Na promociji monografije govorili su najzaslužniji – oni koji su festival stvarali i pratili sve ove godine i oni koji su u njemu učestvovali. Monografija je posvećeno pripremana skoro godinu dana, a završena je ove godine, jer su izdavač i urednik želeli da obuhvate i dešavanja ovogodišnjeg festivala.

praznik-mimoze-monografija-za-50-godina

Autor teksta i urednik ovog izdanja, Vitka Vujnović, na promociji je rekla da je sa radošću prihvatila učešće u izradi monografije, jer i Praznik mimoze i Herceg Novi takvu monografiju zaslužuju. Monografija joj je kaže pružila mogućnost da sabere kazivanja onih koji su prvi osmislili ovaj praznik, koji su ga kasnije realizovali, bogatili, koji su u festivalskim programima učestvovali, koji su sa ponosom pronosili priču i o prazniku i o gradu širom nekadašnje Jugoslavije i širom Evrope. Ovo je monografija „o prazniku koji je iz čistog prijateljstva i još čistije ljubavi prema gradu pokrenut prije pola vijeka, a onda njegovan da traje zauvijek“.

Zatim se u poetskom maniru zahvalila Herceg Novom:
„Hvala Herceg Novi za ovo proleće u sred zime, hvala Herceg Novi za svu nježnost i ležernost, za sve ono tradicionalno što poštujemo, za ono šarmantno, bundžijsko, sve što izaziva divljenje i čuđenje, sve ono što kao magnet privlači jednako putnike namjernike i umjetnike, hvala Herceg Novi za podsticaj Novljanima da se okupe da jedni druge osnaže i podrže…“

Ove večeri nastupile su i hercegnovske mažoretke najavivši ono što će se dešavati narednog dana – završni karneval Praznika mimoze.

Međunarodna karnevalska povorka

Poslednjeg dana festivala gradom je u potpunosti ovladala karnevalska atmosfera. Na trgu su se okupljale karnevalske grupe, učesnici su pripremali svoje nastupe, družili se i veselili uz muziku.

Tačno u 17h velika karnevalska povorka, predvođena alegorijom „Hvala za 50“, krenula je sa trga u Herceg Novom ka Igalu gde je bilo završno predstavljanje grupa. Povorka je bila Jugoslavija u malom, sa oko 400 učesnika iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore.

U šetnji ulicama Herceg Novog pozdravljali su ih prolaznici, mahali sa prozora, plesali sa njima.

3 karneval herceg novi praznik mimoze karneval pancevo

Ostale fotografije sa Karnevala Praznika mimoze pogledajte na FB stranici Events in Serbia

Nastupale su redom karnevalske grupe:

1. „Maškare“ iz Herceg Novog sa maskom „Satiri“,
2. „Banatski graničari“ iz Bele Crkve sa učesnicima odevenim u graničare i dame u haljinama sa kraja 19. i početkom 20. veka,
3. „Karneval Pančevo-prijatelji festivala“ iz Pančeva, sa maskom „Skeletoni“
4. „Mulen Ruž“ iz Strumice, sa maskama pod nazivom „Korak napred“
5. „Draške maškare“ iz Rijeke, sa maskama „Kad se ševe oduševe“
6. Učenici škole primenjenih umetnosti iz Šapca, bili su predstavnici „Čivijaškog karnevala Šabac“, sa maskama pod nazivom „Hakuna Matata“
7. Članice „Fit Woman Montenegro“ iz Herceg Novog predstavile su fitnes stil 80-ih godina
8. „Udruga Babani“ Omišalj, sa maskom Happy bunny
9. Plesni klub „Paganini“ iz Ljubuškog nastupio je sa temom „Mačak u čizmama“
10. Učenici srednje škole iz Strumice, imali su koreografiju „Ples života“
11. „Festađuni“ iz Budve imali su masku „Izvor života“ sa suncem i godišnjim dobima
12. „Udruga Babani“ Omišalj, sa maskom „Fantazi“
13. „Maškarada“ iz Tivta, veliku je pažnju privukla maskama „Štrumpfovi“
14. „Rakovičke lude“ iz Beograda, predstavile su „Lude šoljice“
15. Učenici srednje škole „Nikola Karev“ iz Strumice, imali su maske „Vesele marionete“
16. „Kosmopolitanke“ iz Kotora predstavile su „Egzotično putovanje“
17. „Diano“ se predstavio sa maskama „Rajske ptice“

17 karneval herceg novi praznik mimoze maskarada

Maske su među publikom, naročito najmlađom, izazivale smeh i oduševljenje.

Nakon nastupa svih karnevalskih grupa u Igalu, od 19 sati počelo je tradicionalno suđenje i spaljivanje krivca za sve nevolje Novljana u protekloj godini. Ove godine to je bio Mito Kovertić.

Koncertom na platou ispred hotela „Igalo“ zvanično je završen 50. Praznik mimoze!

32 karneval herceg novi praznik mimoze lutke

Manifestacije u Herceg Novom

Pored Praznika mimoze, najmasovnijeg festivala, u Herceg Novom se organizuju i:
Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival, u avgustu,
HAPS – Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti, u aprilu,
Dani muzike, u julu,
Guitar Art Summer Fest, u avgustu.

Šta posetiti u Herceg Novom

Stari grad je neizostavno mesto posete – napravite fotografije na stepeništu kod Sat kule, posetite crkvu Svetog Arhangela Mihaila, ručajte u jednom od restorana na trgu Belavista ili trgu Nikole Đurkovića, popnite se do Kanli kule ili siđite do Morske tvrđave (Forte Mare)

herceg novi setaliste

Šetajte, šetajte, šetajte! Šetajte gradom – Njegoševom ulicom, šetajte obalom – Šetalištem Pet Danica, šetajte do Igala, šetajte do Meljina…

Toliko lepote na jednom mestu, retko gde ćete videti.

herceg novi klupa

Jeste li  Vi posetili ovogodišnji Praznik mimoze? Ili možda neki drugi festival na moru?
Podelite svoje utiske u komentarima!

Ostale fotografije Herceg Novog i Praznika mimoze pogledajte na FB stranici Events in Serbia


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

nova-nagrada-u-turizmu

Marko Polo – nova međunarodna nagrada za najbolje u turizmu

stvaraoci evropske bastine

Konkurs Nedelja stvaralaca evropske baštine