in

U poseti festivalu Praznik mimoze u Herceg Novom

praznik-mimoze-2019

Početkom svake godine centralnim beogradskim ulicama prođe povorka hercegnovskih mažoretki kako bi najavila Praznik mimoze. Početkom svake godine obećavam sebi da ću posetiti tu manifestaciju. Tako je bilo i ove godine, sa tom razlikom da sam tu želju konačno ispunila.

karneval-herceg-novi-praznik-mimoze-mazoretkinje-u-crvenom

Ugrabila sam poslednji vikend Praznika mimoze, manifestacije koja je ove godine trajala ukupno 50 dana kojima se obeležilo 50 godina trajanja.

 

O Prazniku mimoze

Praznik mimoze se organizuje od 1969. godine, neprekidno sve do danas. Vremenom je postao jedna od najznačajnijih manifestacija regiona, sa brojnim i raznovrsnim programima za decu i odrasle. Ovako kompleksnoj manifestaciji prethodi karavan mimoze – najava festivala na svim emitivnim tržištima Evrope sa ciljem da se promoviše sam festival, ali i ponuda u letnjoj sezoni.

Karavan je ove godine krenuo iz Beča 10. januara gde je održan defile mažoretki i maškara, a Praznik mimoze se predstavio i na Sajmu turizma u Beču. Usledile su posete Vrbasu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Beogradu, Zlatiboru, Višegradu, Bijeljini, Banjaluci, Trebinju, Ljubljani, Novom Mestu i Kranju. Festival je promovisan i u gradovima širom Crne Gore. Za karavan mimoze i samu organizaciju manifestacije izdvaja se oko 250.000 evra.

Upravo zahvaljujući ovakvoj promociji, posetilaca ima sa svih strana.
Upravo zahvaljujući ovakvoj promociji, i ja sam odlučila da je posetim.

 

Prevoz do Herceg Novog

Do Herceg Novog se iz Beograda može stići avionom ili autobusom (i automobilom naravno).

Letovi Beograd Tivat su svakodnevni, a u zavisnosti od mesta boravka u Crnoj Gori, možete organizovati i transfer od aerodroma do smeštaja.

Autobuski prevoz do mora se takođe organizuje svakog dana tokom cele godine (sa tom razlikom što je u letnjim mesecima i nekoliko polazaka dnevno), dok se u ovim vansezonskim prevoznici uglavnom udružuju kako bi organizovali vožnju.

Moj izbor je bio autobus i Trans Jug (presudno je bilo vreme polaska (19:00h) i povratka (15:00h), jer sam želela da u potpunosti iskoristim vreme u Herceg Novom, ali i cena karte koja je bila niža od cene kod ostalih prevoznika. Vožnja u oba smera je organizovana od strane Jadran Ekspresa iz Kotora, za čiji autobus i vozače imam samo reči hvale. Vožnja je doduše trajala duže, jer se autobus zaustavlja na nekoliko mesta u Srbiji i Crnoj Gori, ali mi to nije smetalo.

herceg-novi-grad

Po dolasku na autobusku stanicu Herceg Novi, pomislila sam kako se mnogo toga promenilo u gradu u kojem sam poslednji put bila pre 15 godina. U isto vreme je stigao i autobus sa nemačkim turistima. Prateći ih znala sam da ću stići do starog grada kuda su se sigurno uputili. U Herceg Novom je tokom mog boravka bio veliki broj turista iz Engleske, Rusije, Nemačke, Kine i Indije, koji su mahom došli u organizaciji hrvatskih turističkih agencija. Većina su bili seniori, penzioneri, mahom bračni parovi, koji su u šetnji ozareni posmatrali gradske zidine, držeći se za ruke, što iz ljubavi, što iz potrebe.

 

Gde se smestiti u Herceg Novom

Veliki je izbor smeštaja u Herceg Novom, i hotelskog i apartmanskog. Sam cilj mog putovanja je uticao na zahtev da moj smeštaj mora biti u centru dešavanja. Putem Booking.com sam rezervisala apartman Milica koji ne samo da je ispunio moja očekivanja, već i više od toga.

Apartman se nalazi u samom centru starog grada, tik uz kulu sa satom, sa ulazom na stepeništu koje spaja dva najlepša trga – Trg Nikole Đurkovića sa Trgom Herceg Stjepana (trgom Belavista), nalazi se blizu prodavnica, suvenirnica, restorana, gradskih atrakcija, plaža… Apartman na Bookingu ima odlične ocene i samo reči hvale, a od same rezervacije i prvog kontakta sa vlasnicima objekta mogla sam samo da potvrdim da je sve što sam pročitala zaista tačno.

Apartman je izuzetno prostran, komforan, nov i čist – sastoji se od dve spavaće sobe, dnevnog boravka sa trpezarijom, kuhinje i velikog kupatila, što boravku jedne osobe daje dodatni utisak luksuza. Iz sobe se može uživati u pogledu na crkvu Sv Arhangela Mihajla i zvuku zvona na svaki puni sat.

[soliloquy id=”3465″]

Turistički radnici zbog svoje profesionalne deformacije, na svojim putovanjima uvek vide ono što običnom putniku promakne. Naime, tokom izbora smeštaja i pomnog proučavanja utisaka prethodnih gostiju ovog apartmana, zapao mi je za oko jedan komentar kako je apartman potpuno opremljen, ali da fali otvarač za vino. Ne bih se na taj komentar ni osvrnula da tokom boravka otvorivši fioku u kuhinji nisam ugledala pomenuti otvarač. Upravo to je utisak da domaćini brinu o svojim gostima i da im je do njihovih sugestija stalo.

 

Hvala za 50

Upravo blizina smeštaja trgu, na kojem su se odvijala dešavanja poslednjih dana Praznika mimoze, omogućila mi je da uvek budem na pravom mestu u pravo vreme.

Na Trgu Nikole Đurkovića organizovan je program Hvala za 50 kao zahvalnica svima koji su tokom 50 godina učestvovali u organizaciji, stvaranju i trajanju ove manifestacije. Svi oni koji su dali svoj doprinos mogli su se upisati u knjigu koja će ostati budućim naraštajima.

Iza nečeg ovako vrednog i dugotrajnog uvek stoje LJUDI!

karneval-herceg-novi-praznik-mimoze-izvodjenje-mazoretki

Ostale fotografije sa Karnevala Praznika mimoze pogledajte na FB stranici Events in Serbia

Priređena je i izložba sa fotografijama sa prethodnih Praznika mimoze, pa je bilo zanimljivo videti kako je Praznik izgledao davnih dana, kako su se maskirali tadašnji učesnici.. To nisu bile samo fotografije Praznika mimoze već i fotografije prošlih vremena. Na centralnom mestu na trgu nalazila se postavka na kojoj je dominirala muzička grupa Exodus, koja je takođe proslavila pola veka postojanja i neprekidnog rada.

 

Promocija monografije „Praznik mimoze – 50 godina cvijetnog festivala“

Izvođenje numera grupe Exodus sam prvi put čula na promociji monografije „Praznik mimoze-50 godina cvijetnog festivala“ održanoj u dvorani Park. Prema reakcijama publike, odmah sam uvidela da je grupa izuzetno popularna, a informacije koje sam saznala kasnije donele su mi saznanja da je grupa bila poznata širom bivše Jugoslavije, nastupali su i na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu, bili pobednici prve Gitarijade i svirali naravno na prvom maskenbalu Praznika mimoze 1969. godine.

Na promociji monografije govorili su najzaslužniji – oni koji su festival stvarali i pratili sve ove godine i oni koji su u njemu učestvovali. Monografija je posvećeno pripremana skoro godinu dana, a završena je ove godine, jer su izdavač i urednik želeli da obuhvate i dešavanja ovogodišnjeg festivala.

praznik-mimoze-monografija-za-50-godina

Autor teksta i urednik ovog izdanja, Vitka Vujnović, na promociji je rekla da je sa radošću prihvatila učešće u izradi monografije, jer i Praznik mimoze i Herceg Novi takvu monografiju zaslužuju. Monografija joj je kaže pružila mogućnost da sabere kazivanja onih koji su prvi osmislili ovaj praznik, koji su ga kasnije realizovali, bogatili, koji su u festivalskim programima učestvovali, koji su sa ponosom pronosili priču i o prazniku i o gradu širom nekadašnje Jugoslavije i širom Evrope. Ovo je monografija „o prazniku koji je iz čistog prijateljstva i još čistije ljubavi prema gradu pokrenut prije pola vijeka, a onda njegovan da traje zauvijek“

Zatim se u poetskom maniru zahvalila Herceg Novom:
„Hvala Herceg Novi za ovo proleće u sred zime, hvala Herceg Novi za svu nježnost i ležernost, za sve ono tradicionalno što poštujemo, za ono šarmantno, bundžijsko, sve što izaziva divljenje i čuđenje, sve ono što kao magnet privlači jednako putnike namjernike i umjetnike, hvala Herceg Novi za podsticaj Novljanima da se okupe da jedni druge osnaže i podrže…“

Ove večeri nastupile su i hercegnovske mažoretke najavivši ono što će se dešavati narednog dana – završni karneval Praznika mimoze.

 

Međunarodna karnevalska povorka

Poslednjeg dana festivala gradom je u potpunosti ovladala karnevalska atmosfera. Na trgu su se okupljale karnevalske grupe, učesnici su pripremali svoje nastupe, družili se i veselili uz muziku.

Tačno u 17h velika karnevalska povorka, predvođena alegorijom „Hvala za 50“, krenula je sa trga u Herceg Novom ka Igalu gde je bilo završno predstavljanje grupa. Povorka je bila Jugoslavija u malom, sa oko 400 učesnika iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore.

U šetnji ulicama Herceg Novog pozdravljali su ih prolaznici, mahali sa prozora, plesali sa njima.

[soliloquy id=”3471″]

Ostale fotografije sa Karnevala Praznika mimoze pogledajte na FB stranici Events in Serbia

Nastupale su redom karnevalske grupe:
1. „Maškare“ iz Herceg Novog sa maskom „Satiri“,
2. „Banatski graničari“ iz Bele Crkve sa učesnicima odevenim u graničare i dame u haljinama sa kraja 19. i početkom 20. veka,
3. „Karneval Pančevo-prijatelji festivala“ iz Pančeva, sa maskom „Skeletoni“
4. „Mulen Ruž“ iz Strumice, sa maskama pod nazivom „Korak napred“
5. „Draške maškare“ iz Rijeke, sa maskama „Kad se ševe oduševe“
6. Učenici škole primenjenih umetnosti iz Šapca, bili su predstavnici „Čivijaškog karnevala Šabac“, sa maskama pod nazivom „Hakuna Matata“
7. Članice „Fit Woman Montenegro“ iz Herceg Novog predstavile su fitnes stil 80-ih godina
8. „Udruga Babani“ Omišalj, sa maskom Happy bunny
9. Plesni klub „Paganini“ iz Ljubuškog nastupio je sa temom „Mačak u čizmama“
10. Učenici srednje škole iz Strumice, imali su koreografiju „Ples života“
11. „Festađuni“ iz Budve imali su masku „Izvor života“ sa suncem i godišnjim dobima
12. „Udruga Babani“ Omišalj, sa maskom „Fantazi“
13. „Maškarada“ iz Tivta, veliku je pažnju privukla maskama „Štrumpfovi“
14. „Rakovičke lude“ iz Beograda, predstavile su „Lude šoljice“
15. Učenici srednje škole „Nikola Karev“ iz Strumice, imali su maske „Vesele marionete“
16. „Kosmopolitanke“ iz Kotora predstavile su „Egzotično putovanje“
17. „Diano“ se predstavio sa maskama „Rajske ptice“

Maske su među publikom, naročito najmlađom, izazivale smeh i oduševljenje.

Nakon nastupa svih karnevalskih grupa u Igalu, od 19 sati počelo je tradicionalno suđenje i spaljivanje krivca za sve nevolje Novljana u protekloj godini.

Koncertom na platou ispred hotela “Igalo” zvanično je završen 50. Praznik mimoze!

 

Manifestacije u Herceg Novom

Pored Praznika mimoze, najmasovnijeg festivala, u Herceg Novom se organizuju i:
Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival, u avgustu 2019.
HAPS – Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti, 15-25.04.2019.
Dani muzike, u julu 2019.
Guitar Art Summer Fest, 15-20.08.2019.

 

Šta posetiti u Herceg Novom

Stari grad je neizostavno mesto posete – napravite fotografije na stepeništu kod Sat kule, posetite crkvu Svetog Arhangela Mihaila, ručajte u jednom od restorana na trgu Belavista ili trgu Nikole Đurkovića, popnite se do Kanli kule ili siđite do Morske tvrđave (Forte Mare)

[soliloquy id=”3490″]

Šetajte, šetajte, šetajte! Šetajte gradom – Njegoševom ulicom, šetajte obalom – Šetalištem Pet Danica, šetajte do Igala, šetajte do Meljina…

Toliko lepote na jednom mestu, retko gde ćete videti.

 

Jeste li  Vi posetili ovogodišnji Praznik mimoze? Ili možda neki drugi festival na moru?
Podelite svoje utiske u komentarima!

Ostale fotografije Herceg Novog i Praznika mimoze pogledajte na FB stranici Events in Serbia

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

nova-nagrada-u-turizmu

Marko Polo – nova međunarodna nagrada za najbolje u turizmu

vitez-fest-2019

Nedelja viteštva i VITEZ FEST 2019