in

Radost Evrope – Radost je biti dete

radost evrope

Radost Evrope je najveća i najstarija dečja manifestacija u Srbiji.

Radost je u njoj učestvovati, kao što je radost biti dete.

Svake godine od 02-05. oktobra još od davne 1969. (kada je manifestacija i osnovana na inicijativu tadašnje Doma pionira, sada Dečjeg kulturnog centra Beograda, u saradnji sa nadležnim organima grada) u Beogradu se okupe deca Evrope sa ciljem predstavljanja svojih igara i pesama. Okupljaju se i zbog zabavljanja i druženja, upoznavanja različitosti i što je još i važnije – pronalaženja sličnosti.

radost-evrope-najava

Posebna vrednost manifestacije su prijateljstva koja tokom nje nastaju. Naime, od samih početaka, pa sve do danas, nije promenjeno pravilo da svaka škola bude domaćin jedne zemlje Evrope. Deca, gosti manifestacije, smeštaju se  u porodicama svojih vršnjaka iz beogradskih škola, i to tako da jedno dete boravi u jednoj porodici.

Koliko je lepih uspomena nastalo na ovaj način!

Koliko lepih prijateljstava!

Skoro da nema zemlje u Evropi koja za ovih 49. godina koliko traje manifestacija nije imala svoje male predstavnike na Radosti Evrope. Učesnici manifestacije su deca od 7-14 godina, članovi umetničkih škola, kulturnih centara, klubova i asocijacija.

Svečano otvaranje manifestacije uvek počinje karnevalom od Trga Republike do Kalemegdana i spomenika Pobedniku. Deca imaju različite aktivnosti poput posete Beo Zoo vrtu, rekreacije na Adi Ciganliji, koncerte pod nazivom „Susreti prijateljstva“, a poslednjeg dana manifestacije organizuje se gala koncert u Sava centru.

Ove godine je međunarodni susret dece bio posvećen zaštiti životne sredine i održao se pod sloganom „Nek planeta blista“, sa ciljem da deca razviju ekološku svest i odgovornost prema planeti.

Na gala koncertu je bilo čarobno, pogledajte slike u nastavku:

Na sceni su se redom smenjivala deca iz Slovenije, Ukrajine, Belorusije, Nemačke, Bugarske, Makedonije, Rusije, Češke, Turske, Rumunije, Kine, Poljske, Mađarske, Jermenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Ukrajine i Srbije, dok su deca domaćini, iz publike, bodrili svoje nove prijatelje.

Naredne godine će se manifestacija Radost Evrope organizovati 50. put – pod sloganom „Put u središte sreće“.

Jeste li imali priliku da učestvujete u manifestaciji Radost Evrope?

Podelite svoje utiske!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

FuckUp Nights Žile Vasić

FUCKUP NIGHTS: Živorad Žile Vasić

nase manifestacije koje lice na svetske

Ne morate ići u svet da biste svet videli