in

Održana osma gastro manifestacija Beloblatska kobasica

Beloblatska kobasica

Proteklog vikenda, uspešno je održana tradicionalna, osma po redu gastronomsko-turistička manifestacija Beloblatska kobasica.

Oni koji su posetili Belo Blato kod Zrenjanina mogli su da uživaju u umećima gastro majstora iz više od 40 ekipa koje su učestvovale u takmičenju u pravljenju domaće kobasice.

Atrakciju prvog dana festivala činilo je takmičenje u svinjokolju na starinski način, koje se od ove godine prvi put održava na Beloblatskoj kobasici.

Beloblatska kobasica

Takmičile su se ekipe iz Mužlje, Stajićeva, Perleza, Novog Bečeja i Belog Blata, a imale su zadatak da za određeno vreme obave svinjokolj na starinski način počev od prljenja svinjčeta slamom do finalne obrade mesa.

Na kraju je redosled timova bio sledeći:

  • Prvo mesto ekipa Belog Blata
  • Drugo mesto ekipa Stajićevo
  • Treće mesto ekipa Perlez

Za učešće je odato priznanje i ekipama iz Novog Bečeja i Mužlje.

Beloblatska kobasica

Centralni događaj drugog dana bilo je ekipno takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica. Stručnom žiriju nije bilo lako da u ozbiljnoj konkurenciji odluči koje su ekipe bile najbolje, ali su u 15 časova ipak proglašeni pobednici ovogodišnjeg gastro takmičenja.

Prvo mesto osvojila je ekipa „Petrovačka družina“, drugo mesto ekipa „Šest lopova iz Opova“, a trećeplasirana je bila ekipa „Bački Petrovac“.

Dodeljene su i specijalne nagrade. Za žensku ekipu – „Smoky Mama“, za kreativnost i originalnost – „Šest lopova iz Opova“, za najudaljeniju takmičarsku ekipu – „Opština Martinis, Rumunija (529 km)“, za higijenu i dekoraciju – „Farma Horvat“.

Pored toga bile su organizovane prodajne izložbe suhomesnatih proizvoda, alata i pribora za svinjokolje, rakije, vina, sireva, slatkiša, meda, starih zanata i slično, a brojne posetioce zabavljali su novosadski bend „Apsolutno romantično“, tamburaški sastav “Duša Balkanska” i rok bend “Nostradamus”.

Beloblatska kobasica

Manifestaciju Beloblatska kobasica 2022 su otvorili gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, ispred MZ Belo Blato Miroslav Markuš, narodna poslanica Elvira Kovač, zamenik ambasadora Republike Slovačke Monika Podsklanova Šuhajdova i konzul Slovačke ambasade u Beogradu Natalia Hrnčiarova.

Osma tradicionalna „Beloblatska kobasica“, prema rečima organizatora, nadmašila je očekivanja. Prigodnim vatrometom odjavljena je ovogodišnja manifestacija i najavljeno novo gastro druženje za početak 2023. godine.

Izvor i fotografije: BIN Marketing


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Olimpijada u Srbiji

Nekad i sad: Olimpijada u Srbiji

fest 2022

50. FEST: „Novi hrabri svet“ od 25. februara do 6. marta 2022.