in

Beogradski irski festival – festival koji boji grad u zeleno!

beogradski irski festival

Beogradski irski festival biće održan od 8. do 18. marta kao Nedelja Svetog Patrika na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su organizatori.

Raznovrstan program 12. izdanja Beogradskog irskog festivala kreće u petak 8. marta otvaranjem festivala. Ovogodišnji Beogradski irski festival otvoriće Džim Šeridan, slavni scenarista i reditelj. Džim živi i radu u Dablinu, kao pisac, scenarista, filmski reditelj i producent. Između 1989. i 1993. godine, režirao je dva izuzetna filma čija se radnja odvija u Irskoj – “Moje levo stopalo” i “U ime oca”. Oba filma biće prikazana u Kinoteci, u okviru filmskog programa BIF-a.

Ekskluzivni gost Beogradskog irskog festivala je nagrađivana predstava KING irske pozorišne trupe Fishamble. Kralj je priča o Luteru, čoveku iz Korka kome je ime dala njegova baka Bi-Bo po svom heroju Dr Martinu Luteru Kingu junioru. Luter napušta svoj stan samo kada je to neophodno, ili kada nastupa kao Elvisov imitator. Predstava istražuje predrasude, privilegije i istrajnost, i prati Lutera u njegovim pokušajima da živi ispunjen život. Predstava Kralj imala je premijeru u Irskoj 2023. godine, a zatim je prebačena u nacionalni plesni centar “Dance Base” u Škotskoj, kao deo edinburškog Fringe festivala, gde je nominovana za nagradu Fondacije za mentalno zdravlje, i svrstana među posebno odabrane predstave festivala.

Na Beogradskom irskom festivalu ove godine će biti prikazano 15 filmova o irskim umetnicima i umetnicama iz različitih epoha, od velikih filmskih zvezda poput Pitera O`Tula i Ričarda Harisa, preko muzičarke i aktivistkinje Šinejd O`Konor, sve do savremenih pop ikona, poput Panti Blis, popularne irske drag queen i braniteljke LGBT prava.

U UK Parobrod 9. marta u 16 časova biće otvorena izložba Minkeri. Minkeri su tradicionalna, autohtona, nomadska etnička manjina u Irskoj, koju irska vlada i narod najčešće nazivaju Putnicima. Naziv Minkeri (Mincéirs) je njihovo izvorno ime koje potiče iz njihovog jezika koji se zove kant ili gamon. Iako Minkeri govore engleski, između sebe najčešće govore kant/gamon. Ime Putnici su dobili zbog svog nomadskog načina života.

Beogradski irski festival ove godine će ugostiti i jednog od najpoznatijih irskih pesnika – „najvećeg živog pesnika Irske“ Tea Dorgana iz Korka. Tea Dorgan će se predstaviti beogradskoj publici, 16. marta u 12 časova, kada će čitati svoje stihove u centru Krokodil. Događaj je otvoren za javnost. Teo Dorgan je primio brojne nagrade za svoju poeziju, a prevođen je i na mnoge svetske jezike. Teo, koji je takođe član Irskog nacionalnog udruženja umetnika (Aosdána), učestvovaće i u filmskom programu ovogodišnjeg festivala, sa dokumentarnim filmom Dečak koji se smeje (An Buachaill Gealgháireach), fascinantnoj priči za koju je napisao scenario i u kojoj se pojavljuje kao narator. Film prati pesmu Brendana Bihana “Dečak koji se smeje” koja je ostavila duboke tragove u kulturi Irske, ali i Grčke. Teo će odgovarati na pitanja publike nakon projekcije filma, 15. marta u 18h u Jugoslovenskoj kinoteci (Kosovska ulica).

St. Patrick’s Day i Orthodox Celts

Irski praznik, Dan Svetog Patrika, obeležiće i koncert grupe Orthodox Celts, koja će svojoj vernoj publici, 17. marta pružiti nezaboravan performans. Koncert se održava u Domu omladine Beograda u 21 čas.

Orthodox Celts nastupiće u subotu 16. marta u SKCNS Fabrici, te će irski nacionalni praznik proslaviti i sa novosadskom publikom uz dobro poznat opus.

Grupa Orthodox Celts osnovana je 1992. godine, a prvi koncert na Dan Svetog Patrika održali su 1993, te nose titulu benda sa najdužom specifičnom muzičkom tradicijom u ovdašnjem rokenrolu – Kelti su jedini bend koji od svog nastanka svake godine na isti dan održava koncert. Radi se o jedinstvenoj proslavi irske kulture i njenih veza sa Balkanom, koja ima izuzetno vernu publiku, uvek spremnu za specijalne kooreografije tokom izvođenja poznatih pesama!

Beogradski irski festival boji Beograd u zeleno

I ove godine, naravno, zahvaljujući Beogradskom irskom festivalu, neka od najpoznatijih obeležja Beograda biće obojena dobro poznatom zelenom bojom!

Palata Albanija, Hotel Moskva, fontana na Slaviji, Brankov most i Most na Adi postaće zeleni!

Festival zelene svetlosti ili Greening biće održan u noći 16. marta i noći Svetog Patrika 17. marta.

Objavljen je i program ovogodišnjeg Beogradskog irskog festivala.


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Visit-Serbia.online

Visit-Serbia.online: Otkrij, klikni i poseti

Završen Sajam turizma 2024

Trijumf turizma – završen Sajam turizma 2024.