in

Nekad i sad: Olimpijada u Srbiji

Olimpijada u Srbiji

Prva Olimpijada nije održana u Grčkoj, već na Paliću. Čak 16 godina pre no što je francuski baron Pjer de Kuberten u Atini zvanično obnovio Olimpijske igre, Lajoš Vermeš je pokrenuo 1880. godine palićku Olimpijadu.

Prva palićka Olimpijada je održana 26. avgusta 1880. godine i trajala je tri dana. Istorija sporta beleži da su na programu prvih Palićkih sportskih igara održana takmičenja u tri discipline: rvanje, skok udalj i bacanje kugle. Svaka sledeća Olimpijada bila je bogatija po programu, ali i po broju učesnika.

Nove discipline koje su uvedene bile su: gimnastika, plivanje, atletika (trčanje na 250 i 220 m, na 15 km i na 1.000 m sa preponama, skok uvis, skok udalj, skok s motkom, bacanje kugle), boks, rvanje, mačevanje, veslanje, biciklizam (trka na 15 km Subotica – Palić)… Glavna zimska disciplina je bila jedrenje na ledu po Palićkom jezeru, a discipline koje su se odigravale u zatvorenom prostoru bile su uvrštene i u zimske i u letnje igre na Paliću.

Zanimljivo je da su postavljeni vrlo jasni i strogi kriterijumi ko može da se takmiči – taj koji se bavio profesionalno, kao nastavnik fizičkog vaspitanja nije mogao da učestvuje u Palićkoj olimpijadi. Želja organizatora je bila da se sport približi „običnom svetu“ i bude dostupan svima.

Olimpijada je privlačila posebnu pažnju, pa su čak uspostavljeni i posebni vozovi iz Segedina. Ko zna kakav i koliki uspeh bi postigle, da Igre na žalost nije zauvek prekinuo Prvi svetski rat.

Lajos Vermes 2 684x1024 1
Lajoš Vermeš, spomenik na Paliću (Izvor: Turistička organizacija Subotica)

Ko u ovu priču ne veruje (a znamo da će biti i takvih) neka prošeta Palićem. Danas šetalište uz Palićko jezero nosi ime Obala Lajoša Vermeša, a pored vila koje su činile „olimpijsko selo“ podignut je spomenik osnivaču Palićkih sportskih igara.

Palićka olimpijada obnovljena je 2000. godine, prilikom obeležavanja 120. godišnjice od osnivanja, a ustanovljena je i najprestižnija sportska nagrada – medalja Lajoša Vermeša za najznačajnije sportske uspehe.

Verovali ili ne, ovo nije jedina Olimpijada u Srbiji! Predstavljamo vam još osam olimpijskih nadmetanja koja se održavaju u našoj zemlji:

1. Uskršnja Olimpijada, Ljubovija, Donja Orovica

Svakog Uskrsa, mesna zajednica Donja Orovica u Ljuboviji sa svojim meštanima organizuje „Uskršnju Olimpijadu“.

Manifestacija obuhvata nadmetanje u sportskim discipinama, turnir u malom fudbalu, tucijadu-takmičenje u tucanju jajima, seoski vašar i narodno veselje za učesnike, meštane i sve posetioce.

2. Specijalna Olimpijada Srbije

Specijalna Olimpijada Srbije počela je sa radom 2002. godine. U pitanju je organizacija koja tokom cele godine organizuje treninge i takmičenja za osobe sa intelektualnom ometenošću u našoj zemlji i na taj način omogućava svojim sportistima da uzmu učešća na međunarodnim takmičenjima širom sveta.

U okviru Specijalne Olimpijade Srbije postoje sledeći individualni, timski i inkluzivni sportovi: atletika, boćanje, plivanje, stoni tenis, fudbal, odbojka, košarka, skijanje i nordijsko trčanje.

Prošle godine su u Zrenjaninu održane 15. Nacionalne igre Specijalne olimpijade Srbije.

3. Olimpijada u zaboravljenim dečijim igrama, Šid

Olimpijada u zaboravljenim dečijim igrama održava se na prostoru popularnog fruškogorskog izletišta Lipovača, nadomak Šida. Olimpijada je namenjena kategoriji mlađih izviđača i starijih izviđača i planinki (od 11 do 18g).

Spisak igara Olimpijade: fudbal sa svinjskim mehurom (krpenjačom), gradnja čardaka od čokova, gađanje strelom u cilj, nabacivanje karika, pilcika, između tri vatre, prenošenje čokova, mica, nabacivanje potkove, gađanje loptom koja visi na klatnu.

Ovo je prva Olimpijada takve vrste u svetu, jer se deca takmiče u igrama iz mladosti njihovih roditelja.

4. Lička Olimpijada, Apatin

Lička Olimpijada je manifestacija nastala iz ideje da se sačuvaju običaji Ličana koji su se naselili u ovim krajevima.

Lička olimpijada
Fotografija: Turistička organizacija Apatin

Učesnici se takmiče u deset disciplina tradicionalnih starih sportova i to: trčanje u vreći (deca), vučenje kuke, skok u dalj iz mesta, pretezanje štapa, hodanje po brvnu, obaranje ruke, skok u vis iz mesta, penjanje uz stožinu, bacanje kamena sa ramena i nadvlačenje konopa.

5. Seoska sportska Olimpijada, Majdanpek, Rudna Glava

Rudna Glava je već skoro pola veka domaćin najmasovnije i najdugovečnije manifestacije u opštini Majdanpek, Seoske sportske Olimpijade.

Na sportskim terenima u Rudnoj Glavi podiže se olimpijska zastava, a više od 200 takmičara iz deset sela majdanpečke opštine, nakon kratkog defilea, učestvuje u olimpijskim takmičenjima.

Pored tradicionalnih sportova i kolektivnih i individualnih, učesnici Seoske sportske olimpijade takmiče se i u narodnom višeboju, disciplinama poput skokova iz mesta trupačke, trčanja u džaku, bacanju kamena s ramena.

6. Seoska Olimpijada, Nova Varoš

Seoska olimpijada je sportska manifestacija u kojoj učestvuje 12 mesnih zajednica novovaroškog kraja.

Učesnici se svake godine nadmeću u 11 sportskih disciplina i to: mali fudbal, basket, odbojka, šah, stoni tenis, pikado, takmičenje u sportskom ribolovu, skok u dalj iz mesta, a najveću atrakciju uvek izazivaju stare tzv. „Čobanske veštine“ – bacanje kamena s ramena, nadvlačenje klička, nadvlačenje konopca.

7. Vojvođanska seljačka Olimpijada, Bačka Topola

U Bačkoj Topoli se svake godine održava tradicionalna Vojvođanska seljačka olimpijada.

seljacka olimpijada
Vojvođanska seljačka Olimpijada (Fotografija: FB Bačka Topola, autor Toth Balint )

Na vašarištu u Bačkoj Topoli održava se više programa za odmeravanja snaga i veština seoskog stanovništva. Program započinje defileom fijakera koji od vašariša, kroz centra grada idu do katoličke crkve Svete Bogorodice, gde se odvija ceremonija osvešćenja novog hleba.

Takmičenja u okviru seljačke olimpijade se održavaju u poslepodnevnim satima.

8. Dečija Olimpijada, Srbobran

U Srbobranu je 2019. godine održana prva Dečija Olimpijada – takmičenje osnovaca iz svih škola opštine Srbobran, u više sportskih disciplina.

Takmičenja su održana u fudbalu, odbojci, košarci, atletici i poligonima spretnosti.

Ova inicijativa je potekla iz želje da se deci pruže bolji uslovi za igru, zabavu i lepše detinjstvo!

Jeste li posetili neku od Olimpijada u Srbiji?


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

kineski-festival-svetla

Kineski festival svetla u Beogradu i Novom Sadu od 31. januara do 13. februara

fest 2022

50. FEST: „Novi hrabri svet“ od 25. februara do 6. marta 2022.