fbpx
Apatinske ribarske večeri

Manifestacija: Apatinske ribarske večeri

Gde se održava: u Apatinu

Kada se održava: početkom jula

Posetite ovu manifestaciju ako volite gastronomiju, riblje specijalitete, uživanje sa prijateljima na reci tokom toplih letnjih večeri…

Informacije: Apatinske ribarske večeri su najmasovnija manifestacija u Apatinu. Organizuje se od 1963. godine, svake godine u julu mesecu, uz izuzetak 1965. godine kada je događaj otkazan zbog izuzetno visokog vodostaja Dunava. Smatra se da manifestacija vodi poreklo od staleških svečanosti koje su organizovane na ovom podneblju, kada su stari alasi obeležavali dan Svetog Petra i Pavla, zaštitnika ribara (29.jun). Tada su se domaćini nakon verskih obreda u crkvi okupljali u gostionici uz Dunav gde su uživali u ribljim specijalitetima, piću i muzici. Takav se običaj zadržao do danas.

Apatinske ribarske večeri traju četiri dana – od četvrtka do nedelje. Program podrazumeva veliki broj kulturnih, umetničkih i zabavnih dešavanja, dok je u centru pažnje do danas očuvana tradicija takmičenja u pripremanju ribljeg paprikaša. Kvalifikacije traju dva dana, a trećeg dana u finalu učestvuje oko trideset najboljih takmičara. Organizator obezbeđuje ribu za pripremu besplatno, a nakon uzimanja uzorka ribljeg paprikaša od strane žirija, takmičari mogu ugostiti svoje prijatelje i uživati u zabavi pored reke. Pobednik takmičenja odnosi trofej „Zlatni kotlić“.

Da li ste znali?
Propozicije za učestvovanje u takmičenju u kuvanju apatinskog ribljeg paprikaša izgledaju ovako:

  • – Takmičenje se odvija pojedinačno (1 kuvar)
  • – Paprikaš se kuva u bakarnom ili emajliranom kotliću, maksimalne zapremine 10 litara
  • – Svaki takmičar dobija od organizatora: mesto za kuvanje, drva, paket ribe (2,5kg očišćene), sto sa dve klupe
  • – Od začina je dozvoljeno da se koristi: luk (sveži ili sušeni), paprika, paradajz, so, feferone
  • – Vreme pripremanja i kuvanja je 1h
  • – Bodovi se sabiraju u ukupan zbir koji se unosi u takmičarski list. U slučaju da takmičari imaju isti ukupan broj bodova, u prednosti je onaj takmičar koji ima više bodova za ukus. Ukoliko je i ovaj broj bodova isti, žiri će ponovo ocenjivati te uzorke ili će proglasiti podelu tog plasmana. Za jednu od ove dve mogućnosti žiri će se opredeliti glasanjem.
  • – Organizatori, takmičari i članovi žirija dužni su da se u celini pridržavaju ovih propozicija. Žiri je ovlašćen da u slučaju povrede navedenih propozicija diskvalifikuje takmičara.
(Informacija preuzeta sa zvanične web stranice Turističke organizacije Apatin)

Pročitajte i tekst: Apatinske ribarske večeri od 04. do 07. jula

 


Leave a Reply


  • Povežimo se

  • Search