in

50. FEST: „Novi hrabri svet“ od 25. februara do 6. marta 2022.

fest 2022

Pogledajte Program FEST 2023.

Međunarodni filmski festival – FEST u ovoj godini doživljava svoje jubilarno 50. izdanje, i biće održan od 25. februara do 6. marta 2022. godine u Beogradu, u produkciji Centra beogradskih festivala.

Slogan predstavljen na vizuelnom rešenju ovogodišenjeg festivala koji glasi Novi hrabri svet , igra je rečima u odnosu na slogan prvog FEST-a održanog 1971. godine koji je glasio „Hrabri novi svet“.

Publici našeg najvećeg filmskog festivala će u okviru programa biti ponuđeno više od 80 premijernih filmova u različitim programskim selekcijama, a projekcije će biti priređene u 12 bioskopskih sala širom Beograda.

Dobitnici Zlatne palme u Kanu i Zlatnog lava u Veneciji na 50. FEST-u

Na ovogodišnjem FEST-u će biti prikazani filmovi koji su osvojili glavne nagrade na dva najznačajnijia svetska festivala u Kanu i Veneciji prošle godine – film TITAN, rediteljke Žulije Dukorno, dobitnik je Zlatne palme u Kanu, i film DOGAĐAJ (Happening), rediteljke Odri Divan, koji je zaslužio nagradu Zlatni lav za najbolji film na 78. Filmskom festival u Veneciji.

Na otvaranju 50. FEST-a 25. februara u Kombank dvorani, biće prikazan film Strahinja Banović, reditelja Stefana Arsenijevića. Ovo će biti srpska premijera ostvarenja koje je osvojilo brojne nagrade među kojima se ističe Kristalni globus za najbolji film na prestižnom 55. Filmskom festivalu u Karlovim Varima, kao i nagrade za najboljeg glumca (Ibrahim Koma) i specijalno priznanje žirija za direktorku fotografije (Jelena Stanković) na istom festivalu.

fest plakat
Plakat 50. FEST-a

Nagrada „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljena našim istaknutim filmskim stvaraocima – reditelju Emiru Kusturici i glumcu Predragu Mikiju Manojloviću.

Poziv za prisustvo na ovogodišnjem Festu upućen je i čuvenom producentu Oliveru Stounu, koji je najavio odgovor posle novogodišnjih praznika kada bude preciznije mogao da planira svoje aktivnosti.

Ideja je da, ukoliko Stoun dođe, trojica velikih reditelja, Kusturica, Mihalkov i Stoun održe panel pred publikom i kamerama, na kome bi izneli svoje stavove i razmišljanja na razne teme, istoriju, geopolitiku, film.

Povodom jubilarnog 50. izdanja festivala, Pošte Srbije pripremaju kolekcionarski set poštanskih maraka za svaku deceniju postojanja FEST-a. U holu Kombank dvorane biće upriličena multimedijalna izložba o istorijatu festivala kao uvod u pravi Muzej Festa koji će, sa Jugoslovenskom kinotekom, u Kosovskoj ulici, biti adaptiran do kraja sledeće godine.

Kako će izgledati ovogodišnji FEST

Međunarodni filmski festival – FEST koji u ovoj godini doživljava svoje jubilarno 50. izdanje, biće održan u 12 bioskopskih sala.

Ove godine organizovan je značajno veći broj filmskih projekcija. U cilju da se publici FEST-a nadomesti smanjen kapacitet sala usled pandemijskih mera i izostanka Sava centra, na raspolaganju je preko 400 projekcija, što je 3 puta više nego ranijih godina.

Tokom FEST-a biće promovisan nastavak edicije “FEST-ovih 50”, koju priprema Biblioteka grada Beograda;  to su knjiga o Dinku Tucakoviću koju je napisao i priredio Milan Nikodijević, knjiga o Nebojši Đukeliću koju je pripremila Maja Medić i drugo izdanje knjige o Emiru Kusturici Gorana Gocića. 

Na 421 filmskoj projekciji publika će na ovom jubilarnom festivalu moći da pogleda 88 celovečernjih filmova u okviru osam programskih celina. Biće prikazana i dva kratka filma i premijerno prve dve epizode druge sezone serije “Klan”.

U okviru glavnog takmičarksog programa u trci za nagradu “Beogradski pobednik” ove godine je 20 filmova iz iz Francuske, Nemačke, SAD, Rumunije, Rusije, Italije, Poljske, Grčke, Slovenije, Severne Makedonije, Australije, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

50. FEST će prikazati veliki broj filmova iz čitavog sveta, među kojima je pregršt onih čija će festivalska projekcija biti jedinstvena prilika da se pogledaju na velikom platnu.

Među autorima čiji se filmovi prikazuju na 50. Festu,  su. Pedro Almodovar, Megi Džilenhal, Dario Arđento, Pol Šrejder, Paolo Đenoveze, Pol Tomas Anderson, Gaspar Noe, Žak Odijar, Dušan Milić, Ursula Mejer, Nani Moreti, Fransoa Ozon, Stefan Arsenijević, Odri Divan, Miloš Pušić, braća Dinočenco, Kenet Brana i mnogi drugi stari znanci i novi stvaraoci po čijim ćemo filmovima pamtiti ovu sezonu.

Zatvaranje 50. FEST, biće obeleženo koncertom Simfonijskog orkestra RTS koji će izvoditi muziku iz čuvenih filmskih hitova kao što su Ratovi zvezda, Indijana Džons, Supermen, Hari Poter i drugih koje je komponovao jedan od najvećih kompozitora filmske muzike našeg doba, Džon Vilijams.

Program postFESTum kao sjajna prilika za one koji nisu stigli da pogledaju filmove koje su želeli tokom festivala, biće ove godine održan u trajanju od 7 dana.

Program 50. FEST-a može se preuzeti sa sajta fest.rs 

https://www.fest.rs/upload/document/fest_program.pdf 

Filmovi koji se mogu pogledati samo na 50. FEST-u

Tradicionalno, određeni filmovi mogu se pogledati samo na FEST-u i neće se prikazati kasnije u bioskopima. Na ovogodišnjem 50. FEST-u izdvajaju se značajni naslovi čije će prikazivanje biti priređeno isključivo na projekcijama u okviru festivala. Među naslovima koji se mogu pogledati samo na FEST-u naći će se:

Pica od sladića„, film nominovan za nagradu Oskar za najbolju režiju, najbolji film i najbolji originalni scenario, koji je režirao Pol Tomas Anderson, a u kome igraju, između ostalih: Šon Pen, Tom Vejts, Bredli Kuper.

Dan majke„, drama koja dolazi iz Velike Britanije, prikazana na festivalu u Kanu. Zapažene uloge tumače: Olivia Kolman, Kolin Firt, Glenda Džekson.  Rediteljka je Eva Hason. U ovom ostvarenju radnja se dešava na proleće 1924, kada mlada sobarica Džejn radi kod Nivensovih, para koji je izgubio sina na ratištima Prvog svetskog rata. Ona ima ljubavnu aferu sa Polom, sinom Nivensovih komšija, koji se vratio sa fronta i ima snažan osećaj krivice preživelog.

Irsko-britansko-poljski film „Vuk“ sa Lili Rouz Dep i Džoržom Mekajem, govori o Džejkobu koji  veruje da je vuk zarobljen u ljudskom telu. Kada ga porodica pošalje na lečenje, on biva podvrgnut ekstremnim oblicima terapije. Nakon što upozna misterioznu devojku, koja misli da je divlja mačka, i dok njihovo prijateljstvo prerasta u zaljubljenost, Džejkob je pred izazovom: da li da se odrekne pravog sebe zbog ljubavi? Film je prikazan na festivalu u Torontu.

Rumunski film „Plavi mesec„, koji je osvojio Zlatnu školjku za najbolji film na festivalu u San Sebastijanu, režirala je Alina Grigore. U ovom ostvarenju glavni lik je Irina koja se bori da stekne visoko obrazovanje,  i da pobegne od svoje disfunkcionalne porodice. Dvosmisleno seksualno iskustvo će podstaći njenu nameru da se bori protiv nasilja u svojoj porodici.

Crvena raketa„,  komedija o životima na margini američkog društva. Reditelj, scenarista i montažer je Šon Bejker.  Ovaj film je imao zapažena prikazivanja na festivalima u Kanu i San Sebastijanu,  bavi se porno glumcem Mikijem, koji je propao u Los Anđelesu i odlučuje da se vrati u rodni gradić u Teksasu, ali tamo niko nije srećan što ga ponovo vidi.

fest film crvena raketa
FEST: Film Crvena raketa

Američka drama „Džokej“ ovenčana je nagradama na festivalima, među kojima su  specijalno priznanje žirija za glumu (Klifton Kolins mlađi) na Sandens festivalu i Specijalno priznanje na festivalu u Cirihu. Klint Bentli je scenarista, reditelj i producent ovog ostvarenja. Film govori o iskusnom jahaču Džeksonu Silvi, koji je izdržao decenije trka na konjičkoj stazi, a zbog pogoršanja zdravlja suočava se sa poslednjom sezonom u ovom sportu. Uz pomoć Rut i novog konja koji obećava, Džekson počinje da se priprema za poslednje  prvenstvo u karijeri, razmišljajući o svom nasleđu.

Film iz Nemačke, „Ispovest varalice Feliksa Krula“ režirao je Detlev Buk koji takođe potpisuje i scenario. Ovo je ekranizacija istoimenog romana Tomasa Mana. Radnja se odvija u Parizu, početkom 20. veka. Feliks Krul je zgodan mladić koji ima izuzetan dar da se transformiše i prilagodi kako bi ostvario cilj da dosegne višu društvenu lestvicu. Dok radi u luksuznom hotelu on se upliće u ljubavni trougao u kojem spoznaje najveću priliku da napreduje.

Ruski film Alekseja Germana, „Kućni pritvor„, prikazan je na brojnim festivalima, među kojima su Kan i Karlovi Vari. U ovom ostvarenju univerzitetski profesor David kritikuje gradsku administraciju na društvenim mrežama. Umesto da se istraže gradonačelnikovi poslovi, David biva optužen za proneveru i stavljen u kućni pritvor. Međutim, on ostaje prkosan i neće da se izvini. Kako se suđenje približava, otvara se pitanje ima li nade da David dobije ovu bitku protiv Golijata. Germanov film stiže na FEST po drugi put, posle filma „Dovlatov“ u kome je glumio naš Milan Marić.

Film iz Hrvatske „Zbornica„, rediteljke Sonje Tarokić, osvojio je nagradu u Karlovim Varima – Specijalno priznanje glavnog žirija, i Specijalno priznanje Ekumenskog žirija, kao i Specijalno priznanje žirija u međunarodnoj konkurenciji na festivalu u Zagrebu. U ovom ostvarenju, suočena sa restrikcijama školskog sistema i okružena obeshrabrenim učiteljima u osnovnoj školi, nova pedagoškinja Anamarija, puna entuzijazma, ulazi u borbu sa problematičnim profesorom istorije, nesvesna da upravo tim putem polako postaje sve sličnija kolegama u zbornici.

Makedosnki film „Sestre“ u režiji Dine Duma, osvojio je nagradu na festivalu u Karlovim Varima – Specijalno priznanje u programu „East of the West“. Film se bavi aktuelnom temom –  tinejdžerke Maja i Jana su nerazdvojne i sve rade zajedno. Jedne noći na žurki snimaju Elenu, najpopularniju devojku u školi, kako ima intimne odnose sa Majinom dugotrajnom simpatijom. Jana ubeđuje Maju da objavi video-snimak i kada on postane viralan, Elenin život je uništen.

Francuski film rediteljke Antoanet Bula „Moja noć“ prikazan je na festivalima u Veneciji, Torontu, Sao Paulu i Gentu; govori o Marion koja ima 18 godina. Nakon što je bila ispunjena tugom zbog gubitka sestre, dostigla je godine u kojima oseća potrebu za slobodom. Jedne noći, kreće na vožnju ulicama Pariza i upoznaje impulsivnog Aleksa.

Film iz Austrije „Lucifer“ osvojio je brojne nagrade na festivalima: Lokarno – nagrada kritike; Ostin – najbolji glumac (Franc Rogovski); Sidžes – najbolji glumac (Franc Rogovski) i najbolja glumica (Suzan Jensen). Film je zasnovan na istinitoj priči. Johanes, mladić sa mentalnim sposobnostima deteta, živi povučeno u austrijskim Alpima sa majkom, bivšom narkomankom a sada bogobojažljivom ženom. Kada investitor počne da otkupljuje zemlju oko njih da bi izgradio žičaru, njihov svet se okreće naglavačke sa tragičnim posledicama.

Rumunski film „Neukaljana“ osvojio je brojne nagrade na festivalu u Veneciji u okviru programa „Dani autora“: nagradu za režiju, za scenaristkinju mlađu od 40 godinam, nagradu „Luiđi de Laurentis“ za najbolji debitantski film. Režiju potpisuju Monika Stan i Džordž Čiper-Lilemark. U ovom filmu nakon što joj uhapse momka narkomana, Darija na nagovor roditelja odlazi na rehabilitaciju i pokušava da se odrekne heroina. Na klinici, njena nepokolebljiva odanost partneru čini je izuzetnom u očima muškaraca i spasava je od seksualnog pritiska.

Kučka, pogrdan naziv za ženu„, slovenački film u režiji Tijana Zinajić ovenčan je sa 7 nagrada Vesna na Slovenačkom filmskom festivalu (najbolji film, scenario glavna ženska uloga, sporedna ženska uloga, scenografija, kostim i nagrada publike za najbolji film. U ovom filmu slikarka Eva živi punim plućima: puši, pije, povremeno se drogira, zabavlja se, ali ne nalazi inspiraciju za slikanje. Shvata da bi trebalo da promeni način života pa se obraća za pomoć pretraživaču na internetu.

Dokumentarni film „Oleg“ otkriva neverovatnu životnu priču Olega Vidova koji je rođen u komunističkoj Rusiji. Vidov je sa 25 godina postao jedan od najslavnijih glumaca SSSR-a. Međutim, nikakva slava nije mogla da ga spase od političkog sistema koji je pokušavao da kontroliše njegov život. Bio je na crnoj listi i prećeno mu je smrću zbog čega je bio primoran da prebegne na Zapad. U ovom filmu pojavljuju se brojni poznati filmski stvaraoci iz Srbije, među kojima su: Milena Dravić, Tanasije Uzunović, Merima Isaković i Veljko Bulajić.

Ulaznice za FEST

Ulaznice za FEST mogu se nabaviti na prodajnim mestima Ticket Vision-a i onlajn na sajtu tickets.rs (za projekcije u Kombank dvorani i Domu omladine), kao i na blagajnama dvorana u kojima se filmovi prikazuju: Kombank dvorana, Dom omladine, Dvorana kulturnog centra Beograda, Cineplexx Galerija, Cineplexx Ušće, Jugoslovenska kinoteka – Uzun Mirkova, Bioskop Fontana.

Cene ulaznica su ostale na prošlogodišnjem nivou i kreću se od 300 do 500 dinara.


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Olimpijada u Srbiji

Nekad i sad: Olimpijada u Srbiji

case study show

16. Case Study Show – Pobedi u praksi