in

50. FEST: „Novi hrabri svet“ od 25. februara do 6. marta 2022.

fest 2022

Međunarodni filmski festival – FEST u ovoj godini doživljava svoje jubilarno 50. izdanje, i biće održan od 25. februara do 6. marta 2022. godine u Beogradu, u produkciji Centra beogradskih festivala.

Slogan predstavljen na vizuelnom rešenju ovogodišenjeg festivala koji glasi Novi hrabri svet , igra je rečima u odnosu na slogan prvog FEST-a održanog 1971. godine koji je glasio „Hrabri novi svet“.

Publici našeg najvećeg filmskog festivala će u okviru programa biti ponuđeno više od 80 premijernih filmova u različitim programskim selekcijama, a projekcije će biti priređene u 12 bioskopskih sala širom Beograda.

Dobitnici Zlatne palme u Kanu i Zlatnog lava u Veneciji na 50. FEST-u

Na ovogodišnjem FEST-u će biti prikazani filmovi koji su osvojili glavne nagrade na dva najznačajnijia svetska festivala u Kanu i Veneciji prošle godine – film TITAN, rediteljke Žulije Dukorno, dobitnik je Zlatne palme u Kanu, i film DOGAĐAJ (Happening), rediteljke Odri Divan, koji je zaslužio nagradu Zlatni lav za najbolji film na 78. Filmskom festival u Veneciji.

Na otvaranju 50. FEST-a 25. februara u Kombank dvorani, biće prikazan film Strahinja Banović, reditelja Stefana Arsenijevića. Ovo će biti srpska premijera ostvarenja koje je osvojilo brojne nagrade među kojima se ističe Kristalni globus za najbolji film na prestižnom 55. Filmskom festivalu u Karlovim Varima, kao i nagrade za najboljeg glumca (Ibrahim Koma) i specijalno priznanje žirija za direktorku fotografije (Jelena Stanković) na istom festivalu.

Plakat 50. FEST-a

Nagrada „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljena našim istaknutim filmskim stvaraocima – reditelju Emiru Kusturici i glumcu Predragu Mikiju Manojloviću.

Poziv za prisustvo na ovogodišnjem Festu upućen je i čuvenom producentu Oliveru Stounu, koji je najavio odgovor posle novogodišnjih praznika kada bude preciznije mogao da planira svoje aktivnosti.

Ideja je da, ukoliko Stoun dođe, trojica velikih reditelja, Kusturica, Mihalkov i Stoun održe panel pred publikom i kamerama, na kome bi izneli svoje stavove i razmišljanja na razne teme, istoriju, geopolitiku, film.

Povodom jubilarnog 50. izdanja festivala, Pošte Srbije pripremaju kolekcionarski set poštanskih maraka za svaku deceniju postojanja FEST-a. U holu Kombank dvorane biće upriličena multimedijalna izložba o istorijatu festivala kao uvod u pravi Muzej Festa koji će, sa Jugoslovenskom kinotekom, u Kosovskoj ulici, biti adaptiran do kraja sledeće godine.


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

expo 2020

Turizam Srbije na izložbi EXPO 2020 u Dubaiju

kustendorf

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf 2022 odložen za maj