in

Festival LilaLo od 11. do 14. jula u Loznici

Lilalo festival

Sedmi festival LilaLo održaće se od 11. do 14. jula 2024. godine u Loznici, Banji Koviljači i Tršiću.

LilaLo, muzičko scenski festival koji afirmiše stvaralaštvo mladih, posvećen je narodnom običaju lilanje.

Paljenje petrovdanskih lila, lilanje, je narodni običaj da se 11. jula, veče pred veliki praznik Petrovdan, pale lile koje se prave od oguljene i savijene kore trešnje ili breze i pričvrste na vrh štapa od leske. Na raskršćima se pale velike vatre, gde se meštani okupljaju uz pesmu i igru. Lile se prinose tim vatrama i zapale da gore kao buktinje. U tom običaju najviše uživaju deca koja sa upanjenim lilama mašu i vrte ih. Podjednako je rasprostranjen u selima i gradu.

Ideja za festival LilaLo (lilanje u Loznici) nastala je u želji da se zbliže tradicionalno i moderno, da se tradicija prikaže na jedan savremen način i da se sačuva za generacije koje dolaze.

U okviru festivalskih dana publika može da uživa u vrhunskim koncertima, di-džej nastupima, performansima, pozorišnim predstavama, izložbama, zabavnim programima, animacijama za decu, radionicama, nastupima kulturno umetničkih društava, etno bazarima, takmičenju „Brkovi po Vuku“, zaigra u kolu za dukat i učestvuje u lilanju.

Ulaz za sve događaje je besplatan.

Program LilaLo festival 2024.

lilalo festival program 2024

Festival LilaLo organizuje Turistička organizacija grada Loznice uz podršku Grada Loznice, a u saradnji sa Centrom za kulturu „Vuk Karadžić“, Kancelarijom za mlade, Crkvenom opštinom lozničkom, brojnim udruženjima građana i pojedincima.

Brkovi po Vuku

U okviru festivala LilaLo, u subotu 13. jula u Tršiću će se održati i takmičenje pod nazivom „Brkovi po Vuku“  – takmičenje za najbrkove Srbije i šire.

Ne propustite priliku da doživite jedinstvenu atmosferu LilaLo festivala, gde se tradicija i moderno stvaralaštvo spajaju u nezaboravno iskustvo za sve posetioce. Dobrodošli da uživate u čarima ovog jedinstvenog festivala i stvorite nezaboravne uspomene!

LilaLo After movie 2023.

Pročitajte kako je bilo na festivalu LilaLo prošle godine.

Dođite na LilaLo, dođite da lilamo!

Fotografije i informacije: LilaLo festival / Turistička organizacija grada Loznice


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

BITEF

BITEF 2024: Lepota (ne)će spasiti svet

sajam dunava golubac

Sajam Dunava od 26. do 28. jula u Golupcu