fbpx
Zmajeve dečje igre

Manifestacija: Zmajeve dečje igre

Gde se održava: u Novom Sadu

Kada se održava: u junu i u decembru

Posetite ovu manifestaciju ukoliko ste sačuvali dete u sebi ili imate decu…

Informacije: Zmajeve dečje igre je jedan od najvećih dečjih festivala u Srbiji, nazvan po najpoznatijem piscu dečje književnosti Jovanu Jovanoviću Zmaju. Prvi festival je održan 1958. godine pod nazivom Festival dečje poezije, drame i lutkarskog pozorišta, da bi 1969. godine promenio ime u Zmajeve dečje igre.

Zmajeve dečje igre počinju programom svečanog otvaranja u Zmajevoj kući u Sremskoj Kamenici. Glavni deo programa odvija se u Novom Sadu na Velikoj sceni na Trgu slobode i Maloj sceni kod spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju uz veliki broj improvizovanih bina širom centra grada. U Gradskoj kući, Gradskoj biblioteci, Matici srpskoj, Pozorištu mladih i u Gimnaziji “Svetozar Marković” održavaju se  razne tribine i poetski i prozni skupovi.

Osnovna ideja festivala je da okupi pisce i ilustratore književnosti za decu, koji će se kroz program festivala predstaviti svojoj, najmlađoj čitalačkoj publici. Program uključuje nastupe dečijih horova, izložbe, kreativne radionice, glumačke, folklorne i pesničke dečije nastupe, mini univerzijadu, savetovanje o književnosti za decu, šahovski turnir, balet, karneval i vatromet. Zmajeve dečje igre imaju i svoj magazin „Detinjstvo“, časopis o književnosti za decu.

Ulaz na sve programe Zmajevih dečjih igara je slobodan, a učešće besplatno.

Da li ste znali?

Na festivalu se dodeljuje prestižna nagrada Zmajev pesnički štap. Književnik koji je dobije ima čast da otvori Zmajeve dečje igre i da bude domaćin tog festivala.

 


Leave a Reply


  • Povežimo se

  • Search