in

Vukov sabor

preporuka za manifestacije

Manifestacija: Vukov sabor

Gde se održava: u Tršiću i Loznici

Kada se održava: u septembru / u nedelji pred Malu Gospojinu

Posetite ovu manifestaciju ukoliko cenite tradiciju, zavičajna obeležja, kulturu i srpski jezik…

vukov sabor u trsicu
Fotografija: Turistička organizacija grada Loznica (autor: Mirko Šuka)

Informacije

Prvi Vukov sabor održan je na dan otvaranja obnovljene kuće Vuka Stefanovića Karadžića, reformatora srpskog jezika, 1933. godine. Sabor nije održan samo u dve ratne godine 1941. i 1944. godine.

U početku je Vukov sabor imao karakter velike narodne svetkovine, sa zavičajnim obeležjima i održavao se na prostoru ispred Vukove kuće. Sa godinama se program manifestacije bogatio, a prekretnicu u organizaciji i sadržaju donosi obeležavanje stogodišnjice Vukove smrti. Tada su izgrađena 4 km trase puta kroz Tršić, a između Vukove kuće i nove škole podignuta je velika pozornica, sa prirodnim amfiteatrom, kao i nekoliko brvnara različitih namena. To je danas centralno mesto Sabora, na kom se održavaju pozorišne predstave, opere i baleti.

Cilj održavanja Vukovog sabora jeste sećanje na Vukovu ličnost i delo, širenje prosvetiteljske ideje, negovanje i čuvanje jezika i narodne baštine, kao i podsticanje razvoja književnosti i narodnog stvaralaštva.

Po tradiciji, manifestacija se otvara podizanjem saborske zastave i intoniranjem Himne Vuku, Stevana Mokranjca, uz obraćanje predstavnika grada i države. Program Vukovog sabora obuhvata tematske izložbe, pozorišne predstave, koncerte, književne i filmske večeri, promocije knjiga i slične priredbe. Osim u Tršiću, saborski sadržaji održavaju se i u manastiru Tronoša, Loznici i u Beogradu.

U Tršiću se u maju mesecu svake godine održava i Đački Vukov sabor, u kojem učestvuju deca osnovnih i srednjih škola iz svih krajeva Srbije. Tokom saborskih dana organizuju se etno radionice, radionice za negovanje ćiriličnog pisma, likovne radionice, škola šaha i tradicionalno republičko takmičenje iz srpskog jezika i jezičke kulture za osnovce i srednjoškolce.

vukov sabor u Tršiću kod Loznice
Fotografija: Turistička organizacija grada Loznica (autor: Mirko Šuka)

Da li ste znali?

Čuvene su Vukove reči: “Ja sam se u Srbiji rodio i uzrastao i zato mi se čini da na svijetu nema ljepše zemlje od Srbije ni ljepšeg mesta od Tršića.”

Pogledajte i kako je izgledao program 86. Vukovog sabora od 09. do 15. septembra 2019. u Tršiću i Loznici.

Written by Events in Serbia

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

preporuka za manifestacije

Zmajeve dečje igre

preporuka za manifestacije

Vrnjački karneval