fbpx
Exit festival

Manifestacija: Exit festival / Egzit festival

Gde se održava: u Novom Sadu

Kada se održava: 04-07.07.2019.

Posetite ovu manifestaciju ukoliko želite da budete na jednom od najvećih festivala u Srbiji, volite provod, druženje, koncerte…

Informacije: Egzit festival je jedan od najvećih i najnagrađivanijih festivala koji se organizuje u Srbiji i festival koji je privlači najviše pažnje svetske javnosti i svetskih medija. Smatra se da je oko tri miliona ljudi iz više od šezdeset zemalja sveta posetilo Exit festival, koji je tokom svog postojanja ugostio neke od najvećih muzičkih zvezda današnjice kao i mnogobrojne domaće i regionalne zvezde.

Festival se održava se na Petrovaradinskoj tvrđavi oko čijeg korišćenja su se organizatori dogovorili sa gradskim vlastima 2001. godine. Prvobitno je festival trajao devet dana, da bi ubrzo bio skraćen na četiri dana kako je i danas.

Iako svake godine festival ima drugačiji broj i raspored scena (oko 40 različitih), neke od njih se posebno izdvajaju:

  • – Glavna scena (Main Stage) ima kapacitet od 35.000 ljudi. To je najveća scena na Exitu na kojoj nastupaju najatraktivniji izvođači
  • – Dens arena (Dance Arena) je jedna od najvećih plesnih arena u Evropi sa kapacitetom od 25.000 ljudi. Smeštena je u šancu između zidina tvrđave i u njoj se puštaju svi oblici elektronske plesne muzike.
  • – Eksploziv scena (Explosive Stage) ima kapacitet od 5.000 ljudi. Na njoj se uglavnom puštaju metal i pank muzika.
  • – Fjužen scena (engl. Fusion Stage) je rezervisana za domaće i regionalne rok, pop i druge bendove.

Nakon što je 2014. pokrenuo Sea Dance u Budvi, 2015. RE:volution u Temišvaru, a 2017. godine i Sea Star u Umagu, EXIT tim je 2018. godine pokrenuo je nove festivale: na Jahorini Festival 84 i festival No Sleep u Beogradu.

Da li ste znali?

Nulti Exit iz kojeg je ideja o festivalu i nastala nije bio ni nalik današnjem. Naime, on je organizovan na različitim scenama u blizini zgrade Filozofskog fakulteta i obale Dunava u Novom Sadu, trajao je 100 dana tokom leta 2000. godine. Tada je to bio samo jedan oblik protesta protiv aktuelne vlasti, ali je program koji je uključivao besplatne koncerte, tribine i filmske projekcije privukao veliki broj mladih.

 


Leave a Reply


  • Povežimo se

  • Search