in

Sterijino pozorje

preporuka za manifestacije

Manifestacija: Sterijino pozorje

Gde se održava: u Novom Sadu

Kada se održava: 26. maj – 3. jun 2023. godine

Posetite ovu manifestaciju ukoliko ste ljubitelj umetnosti i pozorišta…

sterijino pozorje
Fotografija: eventsinserbia.com

Informacije

Sterijino pozorje je ustanovljeno 1956. kao stalni festival nacionalne drame i pozorišta takmičarskog karaktera, osnovano u čast velikog srpskog komediografa Jovana Sterije Popovića.

Repertoar Pozorja se formira na osnovu selekcije koju bira tročlani tim na čijem čelu je umetnički direktor festivala. Na  Sterijinom pozorju mogu učestvovati profesionalna pozorišta i grupe iz zemlje i inostranstva s predstavama rađenim po tekstovima naših pisaca, kao i domaća pozorišta sa predstavama rađenim po tekstovima stranih pisaca, između kojih se bira 3-5 predstava koje se predstavljaju publici.

Na festivalu se donosi odluka o Sterijinim nagradama i to za najbolju predstavu, za najbolji tekst savremene drame, dramatizaciju, adaptaciju, režiju, scenografiju, kostim, scenska muzika i glumačka ostvarenja. Sterijina nagrada Okruglog stola kritike pripada pozorištu čija je predstava najbolja po glasanju kritičara. Dodeljuje se i Sterijina nagrada za novinsku pozorišnu kritiku i Sterijina nagrada časopisa Scena za teatrologiju.

Sterijino pozorje, povremeno, po odluci organa upravljanja, dodeljuje Sterijinu nagradu za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture.

Predstave koje se održavaju u okviru Sterijinog pozorja privlače veliki broj gledalaca iz zemlje i inostranstva i uvek se traži karta više.

Da li ste znali?

Sterijino pozorje posebnu pažnju poklanja mladima, pa se organizuje i Pozorje mladih (susret studenata visokih pozorišnih škola za scensku umetnost iz zemlje i regiona), kao i Zmajevo pozorje (pozorišne predstave dece i mladih) u okviru Zmajevih dečjih igara.


Pogledajte i ostale manifestacije u Srbiji koje preporučujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

preporuka za manifestacije

Smederevska jesen

preporuka za manifestacije

Slaninijada u Kačarevu