fbpx
Župska berba

Manifestacija: Župska berba / Berba grožđa u Župi

Gde se održava: u Aleksandrovcu

Kada se održava: u septembru

(19 – 22. septembar 2019.)

Posetite ovu manifestaciju ukoliko volite kvalitetno vino i slatko grožđe…

Informacije: Manifestacija Župska berba se u Aleksandrovcu održava od 1963. godine, a sama proizvodnja vina u ovim krajevima seže u daleku prošlost. U Aleksandrovcu se u starom vinskom podrumu poljoprivredne škole, nalazi i jedinstveni Muzej vinarstva i vinogradarstva, sa postavkom koja o tome svedoči.

Župska berba je jedna od najposećenijih manifestacija posvećenih grožđu, vinu, vinarima i podrumarima. Posetioci pored prilike da uživaju u čuvenim župskim vinima mogu da prisustvuju i različitim kulturno umetničkim dešavanjima.

Jedna od atrakcija Župske berbe je Vinska ulica duž koje najbolji vinari i vinogradari predstavljaju i nude svoja vina, a nezaobilazna je i poljoprivredna izložba.

Manifestacija počinje defileom kojim najmlađi pozdravljaju berbu, a onda slede i župsko predvečerje sa trubačima i vatrometom, otvaranje fontane vina, izložba župskih suvenira, defile međunarodnog festivala folklora, veče poezije, župska svadba, ali i prateći sportski događaji i koncerti izvornih grupa i popularnih izvođača.

Da li ste znali?

Tokom tri dana festivala Župska berba, iz fontane na gradskom trgu neprestano teče mlado vino iz župskih podruma.

 


Leave a Reply


  • Povežimo se

  • Search