in

Župska berba

preporuka za manifestacije

Manifestacija: Župska berba / Berba grožđa u Župi

Gde se održava: u Aleksandrovcu

Kada se održava: u septembru (trebalo je da se održi od 17. do 20. septembra 2020. godine, ali je otkazana zbog aktuelne epidemiološke situacije)

Posetite ovu manifestaciju ukoliko volite kvalitetno vino i slatko grožđe…

zupska berba aleksandrovac

Informacije

Manifestacija Župska berba se u Aleksandrovcu održava od 1963. godine, a sama proizvodnja vina u ovim krajevima seže u daleku prošlost. U Aleksandrovcu se u starom vinskom podrumu poljoprivredne škole, nalazi i jedinstveni Muzej vinarstva i vinogradarstva, sa postavkom koja o tome svedoči.

Župska berba je jedna od najposećenijih manifestacija posvećenih grožđu, vinu, vinarima i podrumarima. Posetioci pored prilike da uživaju u čuvenim župskim vinima mogu da prisustvuju i različitim kulturno umetničkim dešavanjima.

Jedna od atrakcija Župske berbe je Vinska ulica duž koje najbolji vinari i vinogradari predstavljaju i nude svoja vina, a nezaobilazna je i poljoprivredna izložba.

Manifestacija počinje defileom kojim najmlađi pozdravljaju berbu, a onda slede i župsko predvečerje sa trubačima i vatrometom, otvaranje fontane vina, izložba župskih suvenira, defile međunarodnog festivala folklora, veče poezije, župska svadba, ali i prateći sportski događaji i koncerti izvornih grupa i popularnih izvođača.

župska berba aleksandrovac

Da li ste znali?

Tokom tri dana festivala Župska berba, iz fontane na gradskom trgu neprestano teče mlado vino iz župskih podruma.


Berbe grožđa privlače posebnu pažnju u svim delovima Srbije gde se održavaju. Poznate su Vršačka berba grožđa, Oplenačka berba grožđa, Smederevska jesen

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

vrnjacka banja banja gospodske srbije

Vrnjačka Banja – banja gospodske Srbije

preporuka za manifestacije

Zmajeve dečje igre