in

Slaninijada u Kačarevu

preporuka za manifestacije

Manifestacija: Slaninijada

Gde se održava: u Kačarevu, pokraj Pančeva

Kada se održava: 15 – 18. februar 2024. godine

Posetite ovu manifestaciju ukoliko želite da probate ili kupite najrazličitije proizvode od mesa…

slaninijada

Informacije

Slaninijada u Kačarevu je manifestacija koja od 1987. godine promoviše proizvode od mesa i tradicionalne običaje i gastronomiju južnog Banata.

Na Slaninijadi se pored proizvoda naših proizvođača mogu naći i slanine iz svih krajeva sveta – od Kine do Amerike, a posebno iz zemalja regiona. Ovde se mogu probati najrazličitije vrste slanine: slanina sapunjara, barena slanina, slanina sa crvenom paprikom, slanina sa prljenom kožicom, slanina od grojnika, slanina porebruša, adidaska slanina. Slanina se može kupiti sušena ili spremljena u salamuri, nasečena ili u komadu, dimljena ili sirova.

Slanina i proizvodi od mesa se predstavljaju na štandovima postavljenim na oko 3000m2 prostora – u zatvorenom delu u kojem uglavnom izlažu veći proizvođači i firme koje se bave preradom mesa i na štandovima u otvorenom delu gde izlažu mali proizvođači, koji pored proizvoda od mesa prodaju i druge proizvode domaće radinosti. Ulaz je slobodan, a cene su sajamske.

Da li ste znali?

Prva Slaninijada u Kačarevu je održana u seoskoj kafani, kada je za jednim od stolova započeta rasprava o svinjokolju, sušenju mesa i pravljenju dobre slanine. Svako za stolom je tvrdio da upravo on pravi najbolju slaninu, najdeblju, najukusniju… Neko se dosetio da se odmah organizuje takmičenje sa degustacijom kako bi se utvrdilo ko je najbolji slaninar u selu. Tako je održana prva Slaninijada uz proglašenje pobednika, čestitanja i zdravice.

Saznajte više i o drugim omiljenim zimskim gastronomskim manifestacijama poput Sajma pirotske peglane kobasice, Pršutijade u Mačkatu ili Klobasa Festa u Bačkom Petrovcu.


Pogledajte i ostale manifestacije u Srbiji koje preporučujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

preporuka za manifestacije

Sterijino pozorje

preporuka za manifestacije

Sabor trubača u Guči