in

Smederevska jesen

preporuka za manifestacije

Manifestacija: Smederevska jesen

Gde se održava: u Smederevu

Kada se održava: 7 – 10. septembar 2023. godine

Posetite ovu manifestaciju ukoliko volite jesenje manifestacije, vino i grožđe, karnevalsku atmosferu…

smederevska jesen

Informacije

Prva manifestacija u slavu vina i grožđa održana je krajem 19. veka, a prva posleratna Smederevska jesen 1960. godine. Tada je i prvi put upotrebljen naziv Smederevska jesen koji je zadržan do danas.

Smederevska jesen ima brojne sadržaje: sportski program, pozorište za decu, nastupe folklornih grupa, viteški turnir i nastupe pevača domaće muzike. Tokom Smederevske jeseni ceo grad oživi, pa se organizuju obilasci grada i njegovih atrakcija uz pratnju vodiča, a otvara se i veliki broj izložbi na različitim lokacijama u gradu (u muzeju, narodnoj biblioteci, istorijskom arhivu, tvrđavi).. Gosti Smedereva mogu uživati i bogatoj ponudi vina, grožđa i voća, koje se prodaje po nižim cenama.

Najveća atrakcija na manifestaciji je svakako karneval, svečani defile učesnika na čijem čelu se nalaze despot Đurađ i despotica Jerina, i njihova deca Lazar, Todor, Grgur, Stefan, Katarina…. Karnevalskoj atmosferi doprinosi veliki broj trupa iz zemlje i inostranstva, mažoretkinje, ulični svirači i plesači koji učestvuju u povorci.

Da li ste znali?

Smederevo nazivaju gradom proklete Jerine. Jerina (Irina Kantakuzin) bila je žena Đurađa Brankovića koju je narod prozvao prokletom zbog svih svojih zlodela. Naučna istraživanja pokazuju veliki broj priča o njenim zlodelima i pričaju o tome da je trudnice terala da nose kamenje, nasilno uzimala mladiće iz sela da joj budu ljubavnici, ubirala porez u regionu Užica u obliku kravljih jezika jer je to volela da jede, oduzimala jaja svim srpskim seljacima i slično. Mnogi su izgradnju grada pripisali njenom hiru.


Pogledajte i ostale manifestacije u Srbiji koje preporučujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

preporuka za manifestacije

Smotra umetnosti Mermer i zvuci

preporuka za manifestacije

Sterijino pozorje