fbpx
Roštiljijada

Manifestacija: Roštiljijada

Gde se održava: u Leskovcu

Kada se održava: u poslednjoj nedelji avgusta / prvoj nedelji septembra

Posetite ovu manifestaciju ukoliko volite gastronomske manifestacije i jela od mesa…

Informacije: Roštiljijada se u Leskovcu organizuje od 1989. godine na prostoru popularne Široke čaršije. Za sedam dana trajanja manifestacije Leskovac poseti oko pola miliona posetilaca iz zemlje i inostranstva i pojede se više od 70 tona mesa.

Na unificiranim štandovima sastavljenih od vagona predstavljaju se majstori leskovačkog roštilja i pripremaju ćevapčići, pljeskavice, kobasice, ali se krčkaju i svadbarski kupus, leskovačka mućkalica i na ražnju okreću prasići i jagnjići.

U tradicionalnom delu programa su pripremanje najveće pljeskavice na svetu, najveće pljeskavice iz ruku, takmičenje majstora roštilja, takmičenje učenika ugostiteljskih škola u pripremi jela sa roštilja, takmičenje u brzom jedenju ljutih papričica.

Na Roštiljijadi se iz godine u godinu pravi najveća pljeskavica na svetu. Ona koja trenutno drži taj rekord je iz 2018. godine i je teška 66 kilograma i 100 grama.

Leskovačku Roštiljijadu prati bogat zabavni program uz nastupe popularnih estradnih zvezda, folklornih grupa i orkestara.

Da li ste znali?

Posetioci Roštiljijade u okviru aktivnosti Narodnog muzeja u Leskovcu mogu probati i tzv. praistorijske pljeskavice napravljene od sočiva, graška, prosa i povrća, sastojaka koji su dominirali u ishrani ljudi koji su na ovom prostoru živeli u poznom bronzanom dobu.

 


Leave a Reply


  • Povežimo se