in

[9 predloga] Gastronomske manifestacije koje možete posetiti ove zime

gastronomske manifestacije

Gastronomske manifestacije, one posvećene kobasicama, slanini, pršuti i čvarcima, omiljene su manifestacije pravih gurmana. Održavaju se od januara do marta i obuhvataju događaje koji promovišu ne samo hranu već i tradiciju i vekovima stare načine pripreme mesa.

Kada će se održati Sajam pirotske peglane kobasice, Pršutijada u Mačkatu, Slaninijada u Kačarevu i mnoge druge tradicionalne gastronomske manifestacije, pročitajte u nastavku.

(NAPOMENA: Gastronomske manifestacije su poređane hronološki, prema datumu održavanja 2024. godine)

1. Sajam pirotske peglane kobasice

Sajam pirotske peglane kobasice, jedna je od najvećih gastronomskih manifestacija u Srbiji. Na oko 40 štandova proizvođači izlažu svoj proizvod, a specijalni žiri i posetioci nakon degustacije, biraju najbolje proizvođače.

Sajam pirotske peglane kobasice se održava svake godine poslednjeg vikenda u januaru, ove godine 27. i 28. januara. Sajam u hali Kej poseti više od 10.000 turista iz cele Srbije i susedne Bugarske.

Pirotska peglana kobasica je specifičan proizvod, za čiju proizvodnju su potrebni određeni uslovi i nije je moguće napraviti u kratkom vremenskom periodu. To znači da i proizvođači moraju planirati količinu koju proizvode specijalno za Sajam pirotske peglane kobasice.

Pirotska peglana kobasica ima zaštićeno geografsko poreklo, uz pirotski kačkavalj i pirotski ćilim.

Peglana kobasica se pravi jedino u pirotskom kraju i to od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa puno belog luka i paprike, bez aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća i bez ikakve termičke obrade. Kobasice se suše na promaji i svaki dan peglaju flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice. Potkovice ovog specijaliteta se peglaju flašom kako bi se isterao sav kiseonik i sprečilo kvarenje mesa.

2. Rumenačka pihtijada

Rumenačka pihtijada, manifestacija osnovana u slavu pihtija, održava se u vojvođanskom naselju Rumenka, pored Novog Sada.

Rumenačka pihtijada je manifestacija posvećena i multikulturalnosti lokaliteta na polju gastronomije i materijalnog kulturnog nasleđa. Pored toga što obuhvata obeležavanje tradicionalne gastronomske međunarodne  višedecenijske manifestacije – pihtijade, uvek se organizuje uz prigodan kulturni kontekst i muzičko-zabavni program.

Rumenačka pihtijada će se ove godine održati 27. i 28. januara.

3. Čvarak fest

Čvarak fest, tradicionalna gastronomska manifestacija koja promoviše čvarke, će se ove godine održati 3. februara u Sivcu. Organizatori manifestacije su Opština Kula i Turistička organizacija opštine Kula, kao i Mesna zajednica Sivac.

Ovogodišnje takmičare na manifestaciji Čvarak fest očekuje bogat nagradni fond, a posetiocima će biti upriličen zabavni program uz degustaciju i prodaju vrhunskih vojvođanskih čvaraka i suhomesnatih proizvoda.

4. Beloblatska kobasica

Tradicionalna, deveta po redu manifestacija Beloblatska kobasica, biće održana 3. i 4. februara u Belom Blatu kod Zrenjanina.

Prvog dana, u subotu 3. februara, biće upriličeno svojevrsno takmičenje u svinjokolju na starinski način baš kako se radilo nekada u ovom delu Vojvodine. Takmičarske ekipe iz okolnih sela imaće zadatak da za određeno vreme obave svinjokolj na starinski način počev od prljenja svinjčeta slamom do finalne obrade mesa. Domaćini će gostima ponuditi sveže pečene kobasice, čvarke, džigericu sa belim lukom, tradicionalni beloblatski svinjski paprikaš, švarglu i krvavicu, a sve to uz kiseli kupus, rakiju, vino i domaće kolače. Sudijski žiri će posebno nagraditi najbolje ekipe, a ocenjivaće se kvalitet obrade mesa i pripremljenih specijaliteta.

Drugog dana, u nedelju 4. februara, centralni događaj i povod za okupljanje svakako je ekipno takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica. Pored toga biće organizovane prodajne izložbe suhomesnatih proizvoda, alata i pribora za svinjokolje, rakije, vina, sireva, slatkiša, meda, starih zanata i slično.

beloblatska kobasica
Gastronomske manifestacije: Beloblatska kobasica (foto: Bin Marketing)

Žiri će tokom takmičenja ocenjivati tok pripremanja kobasica, estetski izgled sveže kobasice, ukus i izgled pečene kobasice kao i dekoraciju stola i posluženja.

Bogat kulturno umetnički i muzički program odvijaće se na centralnoj bini u velikom party šatoru posebno uređenom za ovu priliku.

Festival Beloblatska kobasica oba dana počinje u 8 časova otvaranjem prodajnih izložbi, prvog dana traje do 20 časova, a drugog do 18 časova kada se manifestacija završava uz vatromet.

5. Šidska kobasicijada

Manifestacija Šidska kobasicijada, 27. po redu, biće održana u subotu, 10. februara, u Sportskoj hali u Šidu (ulica Matije Gupca broj 5).

Šidska kobasicijada ima za cilj očuvanje običaja, tradicije i kulture, kao i unapređenje turističke ponude opštine Šid.

Osnovni događaj je pokazna vežba brze obrade svežeg mesa kako bi se demonstrirao tradicionalni „sremački svinjokolj“, kao i pravljenje i topljenje čvaraka. Učesnici, odnosno izlagači manifestacije Šidska kobasicijada koji žele, imaju priliku da se takmiče u brzom pravljenju sveže sremske kobasice, a takođe se organizuje i izbor najbolje suve fermentisane kobasice.

Osim ovog osnovnog programa, najavljen je raznovrstan zabavno-takmičarski deo manifestacije i za izlagače i za posetioce.

NAPOMENA: U Šidu se istog dana organizuje i Sremska kobasicijada, u Slovačkom domu.

6. Klobasafest u Bačkom Petrovcu

Međunarodni festival kobasica Klobásafest održaće se 10. februara u Bačkom Petrovcu, najavili su organizatori. Za ovu godinu planiraju se nova takmičenja i zanimljiv kulturno-umetnički program. Na manifestaciji će već tradicionalno biti predstavljeni petrovačka kultura i običaji, a pre svega miris i ukus proizvoda sa „zabijačke“.

Klobasafest je prava prilika da se proba čuveni slovački kulen.

7. Slaninijada u Kačarevu

Slaninijada u Kačarevu je manifestacija koja od 1987. godine promoviše proizvode od mesa i tradicionalne običaje i gastronomiju južnog Banata.

Našalili su se na početku epidemije korona virusa organizatori Slaninijade kako je Kačarevo jedno od epidemiološki najbezbednijih mesta, upravo zahvaljujući slanini. Slanina sadrži korisne omega-3 masne kiseline koje štite kardivaskularni sistem. Bogata je kalijumom i cinkom, koji su potrebni za zdrav imuni sistem, puna je i vitamina…

Slaninijada
Gastronomske manifestacije: Slaninijada

Slaninijada u Kačarevu će se održati od 15. do 18. februara.

Kao i do sada i ove godine će se na Slaninijadi birati Zlatni pobednik u kategorijama domaće, najdeblje, zanatske i industrijske slanine, kao i slanine od mangulice.

8. Kobasicijada u Turiji

Kobasicijada u Turiji svake godine u februaru okupi više od 20.000 gostiju u malom selu u opštini Srbobran. Organizatori su najavili da će jubilarna 40. Kobasicijada biti održana od 23. do 25. februara 2023.

Ove godine, za najveću svetkovinu u Turiji organizatori su pripremil bogat kulturno umetnički program. To znači da će Kobasicijada biti onakva kako je to uobičajeno, uz nadu da će manifestaciju posetiti mnoštvo gostiju iz zemlje i inostranstva.

Na Kobasicijadi se ponovo obara rekord za Ginisa: ove godine se pravi kobasica dugačka 2.040 metara.

Podsetimo da je Kobasicijada u Turiji jedna od osam manifestacija koja nosi oznaku Najbolje iz Vojvodine.

9. Pršutijada u Mačkatu

Za gurmane i ljubitelje proizvoda zlatiborskog kraja, Pršutijada u februaru je nezaobilazno mesto uživanje.

Organizatori Sajma suvomesnatih proizvoda Pršutijada iz Mačkata su zvanično najavili ovogodišnju manifestaciju, koja će se održati od 1. do 3. marta. Prvobitno je najavljeno da će se manifestacija održati od 9. do 12. februara, ali je taj datum izmenjen. Očekuje se da će manifestacija okupiti veliki broj izlagača, ali i značajan broj posetilaca iz Srbije i inostranstva.

Svake godine za posetioce manifestacije Pršutijada je organizovan i bogat kulturno umetnički program kao i nagradna igra čija je glavna nagrada džak suhomesnatih proizvoda.

Naslovna fotografija: Image by wayhomestudio on Freepik

Nadamo se da će se omiljene zimske gastronomske manifestacije održati u punom sjaju! Koju ćete posetiti?


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

DOK festival dokumentarnog filma

Šesti međunarodni festival dokumentarnog filma DOK #6 od 1. do 4. februara

Fest 2024

Pripremite se za filmske premijere: FEST 2024 od 23. februara do 3. marta