in

Zimske gastronomske manifestacije i ove godine u izmenjenom izdanju

zimske gastronomske manifestacije

Zimske gastronomske manifestacije, omiljene manifestacije pravih gurmana, održavaju se od januara do marta i obuhvataju događaje koji promovišu tradicionalne proizvode od mesa.

Kada će se i da li će se održati Sajam pirotske peglane kobasice, Pršutijada u Mačkatu i Slaninijada u Kačarevu, pročitajte u nastavku:

Sajam pirotske peglane kobasice

Sajam pirotske peglane kobasice, jedna je od najvećih gastronomskih manifestacija u Srbiji. Na oko 40 štandova proizvođači izlažu svoj proizvod, a specijalni žiri i posetioci nakon degustacije, biraju najbolje proizvođače.

Sajam pirotske peglane kobasice se održava svake godine poslednjeg vikenda u januaru, od petka do nedelje. Sajam u hali Kej je 2020. godine posetilo više od 10.000 turista iz cele Srbije i susedne Bugarske.

S obzirom na to da je ove godine ponovo došlo do pogoršanja epidemiološke situacije, a veliki broj ljudi posećuje ovaj sajam, organizatori su procenili da nije bezbedno organizovati manifestaciju u njenom redovnom terminu.

Ukoliko se stvore uslovi i dođe do poboljšanja epidemiološke situacije, postoji mogućnost da se sajam organizuje tokom februara, ali u manjem formatu. Pirotska peglana kobasica je specifičan proizvod, za čiju proizvodnju su potrebni određeni uslovi i nije je moguće napraviti u kratkom vremenskom periodu. To znači da i proizvođači moraju planirati količinu koju proizvode specijalno za Sajam peglane kobasice.

Sve informacije u vezi sajma biće objavljene na sajtu kao i na društvenim mrežama Turističke organizacije Pirot. Ponuda pirotske peglane kobasice dostupna je na sajtu pirotskapeglana.rs.

Na sajtu je prikazana objedinjena ponuda proizvođača – tridesetak proizvodjača predstavlja ovaj čuveni specijalitet po kome je Pirot poznat i van granica Srbije.

Najava za online Sajam pirotske peglane kobasice

Očekuje se i zaštita geografskog porekla imena pirotske peglane kobasice. Ovaj proces počeo je krajem 2019.godine i treba da doprinese da se ovaj delikates zaštiti, što će biti treći zaštićeni proizvod iz Pirota, uz pirotski kačkavalj i pirotski ćilim.

Podsećamo da se peglana kobasica pravi jedino u pirotskom kraju i to od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa puno belog luka i paprike, bez aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća i bez ikakve termičke obrade. Kobasice se suše na promaji i svaki dan peglaju flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice. Potkovice ovog specijaliteta se peglaju flašom kako bi se isterao sav kiseonik i sprečilo kvarenje mesa.

Pršutijada u Mačkatu

Za gurmane i ljubitelje proizvoda zlatiborskog kraja, Pršutijada u februaru je nezaobilazno mesto uživanje.

Organizatori Sajma suvomesnatih proizvoda Pršutijada iz Mačkata još uvek nisu izdali zvanično saopštenje o (ne)održavanju ove tradicionalne manifestacije koja je u prethodnim godinama okupljala veliki broj izlagača, ali i još veći broj posetilaca iz Srbije i inostranstva.

Prošle godine je zbog loše epidemiološke situacije postojala zamisao da umesto u Mačkatu Pršutijada bude održana na Zlatiboru, pored početne stanice Grand gondole. Od te ideje se na kraju odustalo, jer bi u takvim epidemiološkim okolnostima, pri izuzetnom interesovanju posetilaca, zdravstveni propisi i preporuke bili narušeni.

Beloblatska kobasica

Tradicionalna, osma po redu manifestacija „Beloblatska kobasica“ nakon dve godine biće održana 5. i 6. februara u Belom Blatu kod Zrenjanina.

Ove godine su se organizatori odlučili da program manifestacije podele na dva dana, kako sa ciljem ravnomernog raspoređivanja broja posetilaca zbog trenutne epidemiološke situacije, tako i radi smanjenja gužvi i kolapsa u saobraćaju na prilaznim putevima ka Belom Blatu, koja je bila izražena svih prethodnih godina.

Prvog dana, u subotu 5. februara, biće upriličeno svojevrsno takmičenje u svinjokolju na starinski način baš kako se radilo nekada u ovom delu Vojvodine. Takmičarske ekipe iz okolnih sela imaće zadatak da za određeno vreme obave svinjokolj na starinski način počev od prljenja svinjčeta slamom do finalne obrade mesa. Domaćini će gostima ponuditi sveže pečene kobasice, čvarke, džigericu sa belim lukom, tradicionalni beloblatski svinjski paprikaš, švarglu i krvavicu, a sve to uz kiseli kupus, rakiju, vino i domaće kolače. Sudijski žiri će posebno nagraditi najbolje ekipe, a ocenjivaće se kvalitet obrade mesa i pripremljenih specijaliteta.

Drugog dana, u nedelju 6. februara, centralni događaj i povod za okupljanje svakako je ekipno takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica. Pored toga biće organizovane prodajne izložbe suhomesnatih proizvoda, alata i pribora za svinjokolje, rakije, vina, sireva, slatkiša, meda, starih zanata i slično.

beloblatska kobasica
Beloblatska kobasica (foto: Bin Marketing)

Žiri će tokom takmičenja ocenjivati tok pripremanja kobasica, estetski izgled sveže kobasice, ukus i izgled pečene kobasice kao i dekoraciju stola i posluženja.

Bogat kulturno umetnički i muzički program odvijaće se na centralnoj bini u velikom party šatoru posebno uređenom za ovu priliku. Goste će prvog dana zabavljati popularna grupa “Apsolutno romantično”, dok će drugog dana nastupati TS “Duša Balkanska” i rok sastav “Nostradamus”.

Festival oba dana počinje u 8 časova otvaranjem prodajnih izložbi i traje do 20 časova.

Slaninijada u Kačarevu

Slaninijada u Kačarevu je manifestacija koja od 1987. godine promoviše proizvode od mesa i tradicionalne običaje i gastronomiju južnog Banata.

Našalili su se na početku ove epidemije organizatori Slaninijade kako je Kačarevo jedno od epidemiološki najbezbednijih mesta, upravo zahvaljujući slanini. Slanina sadrži korisne omega-3 masne kiseline koje štite kardivaskularni sistem. Bogata je kalijumom i cinkom, koji su potrebni za zdrav imuni sistem, puna je i vitamina…

Slaninijada će se, umesto u februaru, ove godine zbog epidemiološke situacije održati od 3. do 6. marta 2022. godine.

Kao i do sada, nadamo se da će se i ove godine birati Zlatni pobednik u kategorijama domaće, najdeblje, zanatske i industrijske slanine, kao i slanine od mangulice.

Klobasafest u Bačkom Petrovcu

Međunarodni festival kobasica Klobásafest 2022. održaće se 12. februara u Bačkom Petrovcu, najavili su organizatori.

Za ovu godinu planiraju se nova takmičenja i zanimljiv kulturno-umetnički program. Na manifestaciji će već tradicionalno biti predstavljeni petrovačka kultura i običaji, a pre svega miris i ukus proizvoda sa „zabijačke“.

Kobasicijada u Turiji

Turijska Kobasicijada svake godine u februaru okupi više od 20.000 gostiju u malom selu Turija u opštini Srbobran.

Organizatori su najavili da će 38. Kobasicijada biti održana od 25. do 27. februara 2022.

Za razliku od prošlogodišnje manifestacije koja je održana simbolično i uslovljeno epidemiološkim merama bez pratećih programa, ove godine za najveću svetkovinu u Turiji organizatori su pripremil bogat kulturno umetnički program. To znači da će Kobasicijada biti onakva kako je to uobičajeno, uz nadu da će manifestaciju posetiti mnoštvo gostiju iz zemlje i inostranstva.

Podsetimo da je Kobasicijada u Turiji jedna od osam manifestacija koja od ove godine nosi oznaku Najbolje iz Vojvodine.

Nadamo se da će se omiljene zimske gastronomske manifestacije održati u punom sjaju! Koju ćete posetiti?

Naslovna fotografija: www.freepik.com


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Written by Events in Serbia

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

novi turistički brend srbije

Predstavljen novi turistički brend Srbije

kineski-festival-svetla

Kineski festival svetla u Beogradu i Novom Sadu od 31. januara do 13. februara