fbpx
Oplenačka berba grožđa

Manifestacija: Oplenačka berba grožđa / Vašar u Topoli

Gde se održava: u Topoli

Kada se održava: 11-13.10.2019.

Posetite ovu manifestaciju ukoliko volite jesen, vino i grožđe, tradiciju i folklor…

Informacije: U Topoli se od 1962. godine svakog oktobra održava Oplenačka berba grožđa, manifestacija koju u Šumadiji jednostavno zovu Vašar u Topoli. Održavanje vašara na ovom prostoru datira još iz vremena kneza Aleksandra Karađorđevića. Istovremeno sa ovom manifestacijom traje i Sabor izvornog narodnog stvaralaštva.

Oplenačka berba traje tri dana, odvija se u centru Topole, duž glavnih ulica, od Vinskog trga preko Vinske ulice do Karađorđevog grada do Oplenca. Celom Topolom protežu se etno štandovi prepuni grožđa i vina, voća, suvenira i proizvoda starih zanata.

U prostoru Karađorđevog grada organizuje se Sabor izvornog narodnog stvaralaštva gde se predstavljaju folklorne i pevačke grupe i instrumentalisti svi sa istim ciljem, da u što izvornijem obliku prikažu narodno stvaralaštvo svoga kraja.

Za Oplenačku berbu nije potrebno kupiti ulaznice, osim za parking vozila.

Da li ste znali?

Oplenac i Topola su među najatraktivnijim destinacijama turista koji dolaze u Srbiju. Posebnu pažnju privlači hram Svetog Đorđa i mauzolej dinastije Karađorđević, kao i istorijske priče o Karađorđu, knezu Aleksandru i kralju Petru.

 


Leave a Reply


  • Povežimo se

  • Search