in

Nušićijada

preporuka za manifestacije

Manifestacija: Nušićijada

Gde se održava: u Ivanjici

Kada se održava: 25 – 27. avgust 2023. godine

Posetite ovu manifestaciju ukoliko volite pozorište, komediju, karnevalsku atmosferu i naravno Nušića…

nusicijada
Fotografija: Turistička organizacija Ivanjica (autor: Nemanja Mirković)

Informacije

Nušićijada je kulturna manifestacija koja se bavi likom i delom velikog pisca i vizionara, najznačajnijeg srpskog  komediografa  Branislava Nušića. Festival Nušićijada se održavao u Ivanjici od 1968. do 1972. godine u organizaciji ivanjičkog Doma kulture. Bio je to festival filmske komedije, trajao je 6 dana, organizovao se u prvoj nedelji septembra i privlačio kulturni svet tadašnje Jugoslavije. Pamti se po kulturnim sadržajima i po dobroj atmosferi, jer je to bio svojevrsni praznik smeha i veselja.

Nušićijada je obnovljena 2009. godine i festival humora je ponovo postao zaštitni znak Ivanjice. Današnji festival sadrži sve ono što i stara Nušićijada, što je i danas aktuelno, ali je dopunjen i novim sadržajima i prilagođen svim uzrastima, sa tom razlikom što sada traje tri dana.

U festivalskim danima Ivanjica poprima izgled s kraja devetnaestog i početka dvadesetog veka, a njegovom otvaranju prethodi defile više stotina kostimiranih građana, devojaka u dugim haljinama sa suncobranima u rukama i muškaraca u frakovima i sa cilindrima, kojima se priključuju ostali meštani i veliki broj posetilaca.

Nušićijada obiluje brojnim kulturnim sadržajima, pa se u Ivanjici organizuju: muzički koncerti, pozorišne predstave, izložbe, filmske projekcije, edukativni programi za mlade i plesne ulične predstave. Novi festival zadržao je svoja stara obeležja poput glumca u ulozi Branislava Nušića, fudbalske utakmice i šarene parade gradom.

nusicijada ivanjica
Fotografija: Turistička organizacija Ivanjica (autor: Ivan Petrović)

Da li ste znali?

Stvarni Branislav Nušić nikad nije bio u Ivanjici, što je jedan od paradoksa. Ipak Ivanjicu je spominjao u svojim delima. „Viđen si za Ivanjicu“ je replika iz Nušićeve Gospođe ministarke sa značenjem slanja na kraj sveta, po kazni, a danas je nušićevski poziv gostima da posete Ivanjicu i Nušićijadu i slogan festivala. U izvornom značenju ova rečenica je bila sinonim za zabit i krah činovničke karijere, a sada se njom ukazuje čast da se u Ivanjicu dođe i da se tu bude viđen.


Pogledajte i ostale manifestacije u Srbiji koje preporučujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

preporuka za manifestacije

Oplenačka berba grožđa

preporuka za manifestacije

Noć muzeja