in

Prođoh Levač, prođoh Šumadiju

preporuka za manifestacije

Manifestacija: Prođoh Levač, prođoh Šumadiju

Gde se održava: u Rekovcu, u manastiru Kalenić

Kada se održava: 3 – 6. avgust 2023. godine

Posetite ovu manifestaciju ukoliko volite sabore, zanimljiva takmičenja, narodno stvaralaštvo…

prođoh levač prođoh šumadiju
Fotografija: Turistička organizacija Rekovac

Informacije

Prvi Levački sabor održan je 1969. godine, u Belušiću. Program se sastojao iz dva dela: takmičenja u narodnom višeboju (skok s motkom, bacanje kamena s ramena, skok iz mesta, bacanje bombe u cilj i nadvlačenje konopca) i takmičenje pevača amatera. Nakon nekoliko godina program se proširio i na izvorno narodno stvaralaštvo i i obuhvatio ceo srez Svetozarevo.

Od 1980. godine Sabor se organizuje u prostoru manastira Kalenić i tu se održava i danas. Osnovni sadržaj manifestacije su narodna umetnost i narodno stvaralaštvo uz gostovanje kulturno-umetničkih društava, izvornih folklornih grupa i ansamabala iz svih krajeva Srbije.

Na Saboru se predstavljaju proizvodi domaće radinosti „Zlatne ruke Levča“  i pripremaju stara levačka jela. Najveću pažnju privlače takmičenja: izbor za najduži brk Sabora, devojke sa najdužim pletenicama, najlepše saborice i najlepše očuvane muške i ženske narodne nošnje, kao i takmičenje zdravičara.

Da li ste znali?

Levački sabor je dobio ime po narodnoj izvornoj pesmi ovog kraja: „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“. Sabor je utemeljio Brativoje Marković, učitelj iz Belušića, a sadašnji organizatori su mu se za to odužili. Naime, u znak sećanja na njegov doprinos ustanovljena je povelja sa njegovim imenom koji se dodeljuje zaslužnim pojedincima i institucijama koje su uticale na kulturni i ekonomski razvoj Rekovca.


Pogledajte i ostale manifestacije u Srbiji koje preporučujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

preporuka za manifestacije

Prosto k’o pasulj

preporuka za manifestacije

Oplenačka berba grožđa