in

Prođoh Levač, prođoh Šumadiju

preporuka za manifestacije

Manifestacija: Prođoh Levač, prođoh Šumadiju

Gde se održava: u Rekovcu, u manastiru Kalenić

Kada se održava: 28 – 31. jul 2022. godine

Posetite ovu manifestaciju ukoliko volite sabore, zanimljiva takmičenja, narodno stvaralaštvo…

prođoh levač prođoh šumadiju
Fotografija: Turistička organizacija Rekovac

Informacije

Prvi Levački sabor održan je 1969. godine, u Belušiću. Program se sastojao iz dva dela: takmičenja u narodnom višeboju (skok s motkom, bacanje kamena s ramena, skok iz mesta, bacanje bombe u cilj i nadvlačenje konopca) i takmičenje pevača amatera. Nakon nekoliko godina program se proširio i na izvorno narodno stvaralaštvo i i obuhvatio ceo srez Svetozarevo.

Od 1980. godine Sabor se organizuje u prostoru manastira Kalenić i tu se održava i danas. Osnovni sadržaj manifestacije su narodna umetnost i narodno stvaralaštvo uz gostovanje kulturno-umetničkih društava, izvornih folklornih grupa i ansamabala iz svih krajeva Srbije.

Na Saboru se predstavljaju proizvodi domaće radinosti „Zlatne ruke Levča“  i pripremaju stara levačka jela. Najveću pažnju privlače takmičenja: izbor za najduži brk Sabora, devojke sa najdužim pletenicama, najlepše saborice i najlepše očuvane muške i ženske narodne nošnje, kao i takmičenje zdravičara.

Da li ste znali?

Levački sabor je dobio ime po narodnoj izvornoj pesmi ovog kraja: „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“. Sabor je utemeljio Brativoje Marković, učitelj iz Belušića, a sadašnji organizatori su mu se za to odužili. Naime, u znak sećanja na njegov doprinos ustanovljena je povelja sa njegovim imenom koji se dodeljuje zaslužnim pojedincima i institucijama koje su uticale na kulturni i ekonomski razvoj Rekovca.


Pogledajte i ostale manifestacije u Srbiji koje preporučujemo.

Written by Events in Serbia

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

preporuka za manifestacije

Prosto k’o pasulj

preporuka za manifestacije

Oplenačka berba grožđa