in

Festival igre na proleće u Beogradu

Beogradski festival igre

Pod sloganom „Verujemo u jednu igru“ nedavno je predstavljen program 19. Beogradskog festivala igre, koji će se održati od 16. marta do 12. aprila, 2022. godine u našoj zemlji.

Devetnaesto izdanje okuplja vrhunske umetnike, a teme koje donose gostujući umetnici analiziraju savremeno društvo kroz bogat, zanimljiv i raznovrstan vokabular pokreta.

Festivalu će prethoditi tradicionalna revija filmova „Dani igre u Kinoteci“, koreografske radionice, majstorski kursevi i izložbe.

Program Beogradski festival igre 2022

Beogradski festival igre će po 19. put početi 16. marta 2022. nastupom trupe Lines Ballet iz San Franciska u Operi Madlenianum, sa komadima „Lični element“ i „Azot“ koreografa Alonza Kinga. Na istoj sceni, sledeće večeri nastupiće baletski umetnici Lusija Lakara i Metju Goldving sa produkcijom “Fordlandija” koju potpisuje Teatar Dortmund iz Nemačke.

Madlenijanum će ugostiti 19. i 20. marta slavnu trupu „Peeping Tom“ iz Brisela (Belgija), čiji će tandem koreografa Gabrijela Karizo-Frenk Šartije predstaviti delo „Dete“ kao završni nastavak uspešne trilogije, gde spadaju „Otac“ i „Majka“. Oni su dobitnici nagrade „Jovan Ćirilov“ za 18. izdanje BFI.

Sledeći je čuveni grčki koreograf Euripidis Laskaridis sa projektom „Relikvija“ trupe iz Atine, koja nastupa 22. i 23. marta u Bitef teatru.

Kompanija Ervea Kubija iz Kana (Francuska), stiže 26. marta u Atelje 212 sa projektom inspirisanim romanom „Šta dan duguje noći“ Jasmine Kadre.

Opera i teatar Madlenianum ponovo će biti domaćin 29. marta, ovog puta scenskom delu „Voz ljubavi 2020“ trupe Emanuel Gat Dance iz Marseja.

Poznati norveški dramski pisac, igrač, koreograf, pozorišni i filmski reditelj Ju Stromgren sa svojom istoimenom kompanijom iz Osla gostovaće tri puta – 29, 30. i 31. marta u SNP-u (Novi Sad), Bitef teatru i u KC Gornji Milanovac. Njegova predstava „Potkrovlje“ imaće svetsku premijeru upravo na 19. Beogradskom festivalu igre.

Madlenianum je mesto i za izraelski ansambl Batševa, iz Tel Aviva, 1. i 2. aprila, a 4. aprila će igrati u SNP-u, sa projektom „Tri“ koreografa Ohada Naharina.

„Apokalipsink“ predstavu iz 10 slika, delo umetnika Lučijana Rosa iz Buenos Ajresa, publika će moći da pogleda u Beogradskom dramskom pozorištu 3. aprila.

JDP će 5. aprila biti domaćin gostima iz Amsterdama koji dolaze sa komadom „Bogohulna rapsodija“ tandema Emio Greko i Piter Šolten.

Nagrađivani izvođač Marko D’Agostin iz Bolonje nastupiće 6. aprila sa delom „Najlepši pozdravi“ u Bitef teatru.

Ponovo će doputovati i omiljena kompanija Malpaso iz Havane (Kuba), 7. i 8. aprila u Madlenianum i SNP sa četiri nova koreografska dela u vidu celovitog omnibusa.

Poseban vrhunski dvočasovni spektakl biće „Labudovo jezero“ takođe kao fragmentarni projekat od četiri koreografa, trupe „Gauthier Dance“ iz Štutgarta – 9. aprila u Madlenianumu.

Za sam kraj Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu biće 11. i 12. aprila domaćin trupi Balet džez Montreal koja donosi komad na muziku slavnog kanadskog muzičara Leonarda Koena.

O festivalu

Beograd je zahvaljujući Beogradskom festivalu igre postao važna stanica u biografiji umetnika koji kreiraju trendove u oblasti umetničke igre i teatra, mesto gde se otkrivaju nove produkcije i sa jednakom pažnjom predstavljaju poznati i mladi autori.

Od osnivanja BFI predstavljeno je oko 450 koreografskih ostvarenja, a u okviru svakog izdanja programe je pratilo blizu 23.000 gledalaca i 120 novinara iz zemlje i inostranstva.

Naslovna fotografija: Beogradski festival igre


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Olimpijada u Srbiji

Nekad i sad: Olimpijada u Srbiji

fest 2022

50. FEST: „Novi hrabri svet“ od 25. februara do 6. marta 2022.