in

Čobanski dani u Kosjeriću

preporuka za manifestacije

Manifestacija: Čobanski dani

Gde se održava: u Kosjeriću

Kada se održava: krajem jula 2023. godine

Posetite ovu manifestaciju ukoliko volite tradiciju, običaje i lokalnu gastronomiju

cobanski dani kosjeric
Fotografija: Turistička organizacija Kosjerić

Informacije

Manifestacija Čobanski dani (ili Čobanijada kako je još nazivaju) se održava od 1980. godine sa ciljem da se predstavi specifičan sabor izvornog seoskog stvaralaštva i afirmiše autentični prikaz bogate riznice narodne tradicije i običaja ovog kraja.

Tradicionalna obeležja ove manifestacije su takmičenja u tzv.čobanskim disciplinama: bacanje kamena s’ ramena, nadvlačenje klipka, nadvlačenje konopca, skok u dalj i skok u vis. Za to vreme žene spremaju jela tradicionalne srpske kuhinje. Organizuje se i takmičenje za najbolji kolač od malina i najbolji čobanski doručak, kao i takmičenje pod nazivom „staro pevanje u Srba“. U večernjim časovima odigrava se izbor za najlepši čobanski par i izbor najlepše čobanice – devojke su odevene u narodnu nošnju kako su se nekada na selu i oblačile.

Nezaobilazan deo manifestacije je i veliki ručak pod šatrama, gde se služi vo na ražnju, uz zvuke trubačkih orkestara iz ovog kraja.

cobanski dani istorijat
Fotografija: Turistička organizacija Kosjerić

Da li ste znali?

Saborovanje je počelo još 1980, na brdu Grad iznad varoši na Skrapežu – gde su nekada stada čuvali čobani iz tri sreza: Crnogorskog, Užičkog i Račanskog – a onda je, zbog velikih troškova, Čobanijada pre deceniju i po “spuštena“ u Kosjerić. Sada se ponovo organizuje na brdu Grad, pod sloganom „Na brdu Grad kao nekad“.

Čobanski dani u Kosjeriću

Pogledajte i ostale manifestacije u Srbiji koje preporučujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

preporuka za manifestacije

Dani ludaje u Kikindi

preporuka za manifestacije

Čivijada u Šapcu