fbpx
Čobanski dani u Kosjeriću

Manifestacija: Čobanski dani / Čobanijada

Gde se održava: u Kosjeriću

Kada se održava: u julu

Posetite ovu manifestaciju ukoliko volite tradiciju, običaje i lokalnu gastronomiju

Informacije: Manifestacija ,,Čobanski dani“ se održava od 1980. godine sa ciljem da se predstavi specifičan sabor izvornog seoskog stvaralaštva i afirmiše autentični prikaz bogate riznice narodne tradicije i običaja ovog kraja.

Tradicionalna obeležja ove manifestacije su takmičenja u tzv.čobanskim disciplinama: bacanje kamena s’ ramena, nadvlačenje klipka, nadvlačenje konopca, skok u dalj i skok u vis. Za to vreme žene spremaju jela tradicionalne srpske kuhinje. Organizuje se i takmičenje za najbolji kolač od malina i najbolji čobanski doručak, kao i takmičenje pod nazivom „staro pevanje u Srba“ U večernjim časovima odigrava se izbor za najlepši čobanski par i izbor najlepše čobanice – devojke su odevene u narodnu nošnju kako su se nekada na selu i oblačile.

Nezaobilazan deo manifestacije je i veliki ručak pod šatrama, gde se služi vo na ražnju, uz zvuke trubačkih orkestara iz ovog kraja.

Da li ste znali?

Saborovanje je počelo još 1980, na brdu Grad iznad varoši na Skrapežu – gde su nekada stada čuvali čobani iz tri sreza: Crnogorskog, Užičkog i Račanskog – a onda je, zbog velikih troškova, Čobanijada pre deceniju i po “spuštena” u Kosjerić.

 


Leave a Reply


  • Povežimo se

  • Search