in

Hajdučko veče

preporuka za manifestacije

Manifestacija: Hajdučko veče

Gde se održava: u Bogatiću

Centralno mesto održavanja manifestacije je “Vasin šib“, a sama manifestacija se održava na više lokacija u opštini Bogatić (hipodrom, centar Bogatića, etno park Sovljak, Crna Bara)

Kada se održava: 12 – 13. avgust 2023. godine

Posetite ovu manifestaciju ukoliko volite folklor, tradiciju i običaje.

hajducko vece
Fotografija: eventsinserbia.com

Informacije

Manifestacija Hajdučko veče nastala je 1966. godine inspirisana motivima iz romana o hajduku Stanku, Janka Veselinovića. Osnovna ideja manifestacije je da se dočara život predaka, starih običaja i nekadašnjeg života. Program manifestacije je izuzetno raznovrstan: organizuje se mačvanska svadba, hajdučka regata, takmičenje lovaca i ribolovaca, izbor najlepšeg fijakera, izložba radova sa likovne kolonije u Sovljaku, a kao vrhunac večeri takmičenje za izbor harambaše.

Mačvanska svadba predstavlja izuzetan doživaljaj za posetioce, jer se u autentičnom okruženju etno parka u Sovljaku prikazuju svadbeni običaji: dolazak u mladinu kuću svatova obučenih u mačvansku nošnju, pucanj iz puške, izvođenje neveste, otkupnina, kolo svatova, a zatim i svadbenu povorku koja odlazi u improvizovanu mladoženjinu kuću gde je prikazano i dovođenje neveste u novi dom.

Posebnu pažnju privlači i takmičenje za izbor harambaše. Mladići se takmiče u preskakanju panja, bacanju kamena s ramena, nadvlačenju klipka, skoku u dalj, borbi na brvnu i penjanju uz drvo. Najspretniji, najokretniji i najspremniji momak dobija novčanu nagradu, ali i zvanje harambaše i hajdučku sablju. Mladić koji tri puta osvoji titulu dobija sablju u trajno vlasništvo. Prilikom predaje sablje harambaši, vadi se nož iz cagrije (futrola za viseći, mali nož ), njime se prekrsti pogača, a onda se od nje seče komad. Jedno parče umočeno u so jede harambaša, a zatim skida anteriju na koju se stavlja sablja. Na kraju harambaša svečano diže i ljubi sablju.

Da li ste znali?

Harambaša ili arambaša, je naziv koji potiče još iz 19. veka i označava vođu grupe hajduka. Harambaša je bio najhrabriji, najmudriji, najsuroviji i slušao se bez pogovora. Biran je demokratski među članovima družine.

Hajdučko veče

Pogledajte i ostale manifestacije u Srbiji koje preporučujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

preporuka za manifestacije

Homoljski motivi

preporuka za manifestacije

Guitar Art Festival