fbpx
Homoljski motivi

Manifestacija: Smotra narodnog stvaralaštva Homoljski motivi

Gde se održava: u Kučevu

Kada se održava: krajem maja/početkom juna. Tradicionalno, subota je centralni dan manifestacije

Posetite ovu manifestaciju ukoliko volite narodno stvaralaštvo, običaje, folklor…

Informacije: Smotra narodnog stvaralaštva „Homoljski motivi” prvi put je održana početkom 1968. godine, prema ideji lokalnih entuzijasta da se bogatstvo narodnih običaja, igre, pesme i narodnih nošnji prikaže i sačuva od zaborava. Od tada pa do danas, iz godine u godinu, priupljaju se i prikazuju igre, pesme i muzika homoljskog kraja u svom najtradicionalnijem obliku.

Najznačajniji deo programa manifestacije je koncert narodnih umetnika, grupa i solista, ali i niz tradicionalnih programa kao što su prodajna izložba homoljskog sira i meda, demonstracija ispiranja zlata na obali Peka, takmičenje „Zlatne ruke“, bazar starih zanata, razne izložbe, promocije i koncert. Uvode se i novi sadržaji poput koncerta najmlađih pod nazivom Dečje narodno stvaralaštvo, pastirski višeboj, sajam cveća, predstavljanje mesnih zajednica kroz seoska dvorišta i sl.

Da li ste znali?

Po ugledu na „Homoljske motive” u Srbiji su kasnije nicali mnogobrojni sabori i smotre, ali  je Smotra u Kučevu  ostala jedinstvena i po kvalitetu i po broju učesnika. Na Homoljskim motivama nastupaju narodni umetnici iz svih krajeva Srbije.


Leave a Reply


  • Povežimo se

  • Search