in

Homoljski motivi

preporuka za manifestacije

Manifestacija: Smotra narodnog stvaralaštva Homoljski motivi

Gde se održava: u Kučevu

Kada se održava: krajem maja/početkom juna. Tradicionalno, subota je centralni dan manifestacije

Posetite ovu manifestaciju ukoliko volite narodno stvaralaštvo, običaje, folklor…

Informacije: Smotra narodnog stvaralaštva Homoljski motivi prvi put je održana početkom 1968. godine. Ideja lokalnih entuzijasta bila je da se bogatstvo narodnih običaja, igre, pesme i narodnih nošnji prikaže i sačuva od zaborava. Od tada pa do danas, iz godine u godinu, prikupljaju se i prikazuju igre, pesme i muzika homoljskog kraja u svom najtradicionalnijem obliku.

Najznačajniji deo programa manifestacije je koncert narodnih umetnika, grupa i solista. Održava se ovde i niz tradicionalnih programa kao što su prodajna izložba homoljskog sira i meda, demonstracija ispiranja zlata na obali Peka, takmičenje „Zlatne ruke“, bazar starih zanata, razne izložbe, promocije i koncert. Uvode se i novi sadržaji poput koncerta najmlađih pod nazivom Dečje narodno stvaralaštvo, pastirski višeboj, sajam cveća, predstavljanje mesnih zajednica kroz seoska dvorišta i sl.

Da li ste znali?

Po ugledu na „Homoljske motive” u Srbiji su kasnije nicali mnogobrojni sabori i smotre, ali  je Smotra u Kučevu  ostala jedinstvena i po kvalitetu i po broju učesnika. Na Homoljskim motivama nastupaju narodni umetnici iz svih krajeva Srbije.


Za identitet naroda i očuvanje tradicionalnih vrednosti izuzetno su značajne manifestacije koje ih neguju. Pored ove manifestacije izdvajaju se i Čobanski dani u Kosjeriću i manifestacija Crnorečje u pesmi i igri u Boljevcu.

Written by Events in Serbia

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

preporuka za manifestacije

Just Out Festival

preporuka za manifestacije

Hajdučko veče