in

Homoljski motivi

preporuka za manifestacije

Manifestacija: Smotra narodnog stvaralaštva Homoljski motivi

Gde se održava: u Kučevu

Kada se održava: 29. maj – 1. jun 2024. Tradicionalno, subota je centralni dan manifestacije

Posetite ovu manifestaciju ukoliko volite narodno stvaralaštvo, običaje, folklor…

Informacije

Smotra narodnog stvaralaštva Homoljski motivi prvi put je održana početkom 1968. godine. Ideja lokalnih entuzijasta bila je da se bogatstvo narodnih običaja, igre, pesme i narodnih nošnji prikaže i sačuva od zaborava. Od tada pa do danas, iz godine u godinu, prikupljaju se i prikazuju igre, pesme i muzika homoljskog kraja u svom najtradicionalnijem obliku.

Najznačajniji deo programa manifestacije je koncert narodnih umetnika, grupa i solista. Održava se ovde i niz tradicionalnih programa kao što su prodajna izložba homoljskog sira i meda, demonstracija ispiranja zlata na obali Peka,“Zlatne ruke“, bazar starih zanata, razne izložbe, promocije i koncert. Uvode se i novi sadržaji poput koncerta najmlađih pod nazivom Dečje narodno stvaralaštvo, pastirski višeboj, sajam cveća, predstavljanje mesnih zajednica kroz seoska dvorišta i sl.

Da li ste znali?

Po ugledu na „Homoljske motive” u Srbiji su kasnije nicali mnogobrojni sabori i smotre, ali  je Smotra u Kučevu  ostala jedinstvena i po kvalitetu i po broju učesnika. Na Homoljskim motivama nastupaju narodni umetnici iz svih krajeva Srbije.

Homoljski motivi

Za identitet naroda i očuvanje tradicionalnih vrednosti izuzetno su značajne manifestacije koje ih neguju. Pored ove manifestacije izdvajaju se i Čobanski dani u Kosjeriću i manifestacija Crnorečje u pesmi i igri u Boljevcu.


Pogledajte i ostale manifestacije u Srbiji koje preporučujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

preporuka za manifestacije

Just Out Festival

preporuka za manifestacije

Hajdučko veče