in

Narcisu u pohode

preporuka za manifestacije

Manifestacija: Narcisu u pohode

Gde se održava: na planini Stolovi, kod Kraljeva

Kada se održava: 12. maj 2024. godine

Posetite ovu manifestaciju ukoliko ste zaljubljenik u prirodu, planinu, šetnju, planinsko cveće…

narcisu u pohode

Informacije

Narcisu u pohode je republička planinarska akcija koja se organizuje na planini Stolovi u maju svake godine. Jedna je od najstarijih i najmasovnijih ove vrste u Srbiji.

Ova planina se kao retko koja u Srbiji polovinom maja zabeli od cvetova divljeg narcisa u čijoj lepoti mogu da uživaju ljubitelji prirode koji se odluče na uspon.

Manifestacija je prvobitno nosila naziv Berba narcisa, ali je uz želju za podizanjem ekološke svesti o očuvanju prirode i ovom cvetu promenjeno ime u Narcisu u pohode.

Učesnici planinari prolaze stazu dugu 21 km sa visinskom razlikom od oko 1000 metara uspona i 800 metara spusta. Spada u srednje teške staze. Učesnicima koji su slabije kondicije predlaže se kraća staza dužine 11 km, sa usponom 700 metara i spustom 500 metara.

Za sve učesnike obezbeđuje se ručak u planinarskom domu.

Planinari tokom ovog uspona mogu da uživaju u prirodi i lepotama narcisa, čistom vazduhu i pogledu na Kraljevo, a u slučaju lepog vremena i dalje ka Vrnjačkoj Banji i Čačku.

Neki od planinara se mogu pohvaliti i činjenicom da su pored narcisa bili u prilici i da vide poludivlje konje koji borave na padinama Stolova.

Da li ste znali?

Planina Stolovi se nalazi jugozapadno od Kraljeva, omeđena je sa zapadne strane rekom Ibar koja je odvaja od Čemerne planine i Troglava. Sa istoka joj je granica reka Ribnica, a sa južne Brezanska reka koja se uliva u Ibar i odvaja Stolove od Studene planine. Obronci Stolova na severu dosežu do manastira Žiča.


Pogledajte i ostale manifestacije u Srbiji koje preporučujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

preporuka za manifestacije

Nišville Jazz Festival

preporuka za manifestacije

Mokranjčevi dani