fbpx
Narcisu u pohode

Manifestacija: Narcisu u pohode

Gde se održava: na planini Stolovi, kod Kraljeva

Kada se održava: u maju (još uvek nije objavljen tačan datum održavanja ove godine)

Posetite ovu manifestaciju ukoliko ste zaljubljenik u prirodu, planinu, šetnju, planinsko cveće…

Informacije: Narcisu u pohode je republička planinarska akcija koja se organizuje na planini Stolovi u maju svake godine i jedna je od najstarijih i najmasovnijih ove vrste u Srbiji. Ova planina se kao retko koja u Srbiji polovinom maja zabeli od cvetova divljeg narcisa u čijoj lepoti mogu da uživaju ljubitelji prirode koji se odluče na uspon.

Manifestacija je prvobitno nosila naziv Berba narcisa, ali je uz želju za podizanjem ekološke svesti o očuvanju prirode i ovom cvetu promenjeno ime u Narcisu u pohode.

Učesnici planinari prolaze stazu dugu 21 km sa visinskom razlikom od oko 1000 metara uspona i 800 metara spusta. Spada u srednje teške staze. Učesnicima koji su slabije kondicije predlaže se kraća staza dužine 11 km, sa usponom 700 metara i spustom 500 metara.

Za sve učesnike obezbeđuje se ručak u planinarskom domu.

Planinari tokom ovog uspona mogu da uživaju u prirodi i lepotama narcisa, čistom vazduhu i pogledu na Kraljevo, a u slučaju lepog vremena i dalje ka Vrnjačkoj Banji i Čačku. Neki od planinara se mogu pohvaliti i činjenicom da su pored narcisa bili u prilici i da vide divlje i pitome konje koji borave na padinama Stolova.

Da li ste znali?

Planina Stolovi se nalazi jugozapadno od Kraljeva, omeđena je sa zapadne strane rekom Ibar koja je odvaja od Čemerne planine i Troglava. Sa istoka joj je granica reka Ribnica, a sa južne Brezanska reka koja se uliva u Ibar i odvaja Stolove od Studene planine. Obronci Stolova na severu dosežu do manastira Žiča.

 


Leave a Reply


  • Povežimo se

  • Search