in

[Ukratko] sa događaja: Susreti organizatora manifestacija 2013

susreti organizatora manifestacija

Završeni su ovogodišnji Susreti organizatora manifestacija, šesti po redu. Jedini događaj u našoj zemlji koji je okrenut onima koji organizuju manifestacije, bez obzira na to da li dolaze iz privatnog (pojedinci, firme…) ili javnog sektora (turističke organizacije, lokalne samouprave…) ili su jednostavno zainteresovani za oblast manifestacionog turizma. Jedini događaj ovog tipa, a u Srbiji se organizuje više od 3.000 manifestacija godišnje! To, verujemo, dovoljno govori o značaju ovog okupljanja.

I ove godine, kao i svih prethodnih, teme su bile izuzetno zanimljive. Toliko da svaku ponaosob izdvajamo da o njoj kažemo ponešto. 

Veliku pažnju učesnika, privuklo je izlaganje gospodina Saše Šućurovića o ulozi lokalne samouprave u pružanju pomoći organizatorima manifestacija. Novi Bečej je jedan od svetlih primera. Svesni uticaja koji manifestacija ima na lokalnu zajednicu ukoliko se planira i organizuje na pravi način, čelnici opštine posvetili su se najvećoj i najpoznatijoj – ‘Velikogospojinski dani’. Rezultati nisu izostali – nakon 6 godina kontinuiranog rada i podrške manifestaciji, oni su više nego opipljivi: renoviran hotel ‘Tiski cvet’, povećan broj smeštajnih jednica u privatnom vlasništvu, dodatni prihod za lokalno stanovništvo, povećan broj posetilaca (na oko 200.000) i bolji rang manifestacije, od lokalne do regionalne. Prikazan je i video, komercijalni film za inostrano tržište. Dobar primer kako se destinacija može predstaviti na malo drugačiji način – uz dozu šarma i humora.

Značaju medijskog predstavljanja turističkih manifestacija i ove godine je, kao i prošle, posvećenja potrebna pažnja. I prošle godine se govorilo o uticaju medija na afirmaciju manifestacija, ali više sa aspekta štampanih medija. Ove godine o značaju predstavljanja na televiziji, govorila je Svetlana Ceca Zrilić, autorka emisije Knjiga utisaka, jedne od retkih emisija u potpunosti posvećenih turizmu. Izuzetno elokventna i u potpunosti ‘u temi’, gospođa Zrilić ukazala je pre svega na:
– potrebu održavanja dobrih kontakata sa novinarima iz svih javnih glasila, naročito sa onima koji prate turizam,
– neophodnost izrade medija plana manifestacije, adekvatnog izbora medija kao i razmatranje potrebe za izdvajanjem određenih novčanih sredstava za advertajzing,
– brojnost manifestacija koje se održavaju u našoj zemlji, naročito u letnjim mesecima, što otežava privlačenje pažnje novinara i urednika. Razlog više da se bude drugačiji od drugih!
– postojanje veštački stvorenih manifestacija, poput na primer takmičenja u kuvanju riblje čorbe na planini. To su manifestacije koje vrlo brzo postanu poznate samo po lošem glasu!

U prilog ovom poslednjem, pre nekoliko godina, na novinarskom zadatku, bili smo u poseti novoj ‘manifestaciji’ u Boljevcu, kod Zaječara. Tema: Boljevac u jabukama. Organizatori su jabuke poneli iz Beograda. Nepotrebno je reći da ova manifestacija nije zaživela.

Kao što je gospođa Zrilić zaključila, u medijskom predstavljanju manifestacije, sve je bitno! Zato je potrebno da to rade oni koji to znaju da rade!

Nadamo se da će se polemike na ovu temu nastaviti i na narednim Susretima, ali sa akcentom na Internetu – nezaobilaznom, a nama i najzanimljivijem kanalu komunikacije.

Mr Aleksandar Ivanovski je govorio o važnosti koji animatori mogu imati na turističkoj manifestaciji i u skladu sa temom, animirao učesnike. Svesni smo da je vreme u kojem se programi na manifestaciji samo posmatraju, prošlo. Trendovi koji vladaju u organizovanju manifestacija tiču se i izrade programa u kojima posetioci učestvuju, u kojima probaju nešto novo, uče, takmiče se. Animatori su ti koji se nalaze na licu mesta, u ličnom kontaktu sa turistima i njihov značaj će u budućnosti biti sve veći.

Dr Željko Bjeljac, veliki znalac manifestacionog turizma naše zemlje, na ovim Susretima pristupio je analiziranju manifestacionog turizma u postojećoj Strategiji razvoja. Izneo je tvrdnje da je deo u Strategiji posvećen ovom vidu turizma, postavljen na loše temelje. Pošao je pre svega od definicije Događaja koja je data u Strategiji, a po njegovom mišljenju neprihvatljiva i uopštena – više bi odgovarao termin Manifestacije. Skrenuo je pažnju i na nepostojanje jasne kategorizacije i klasifikacije manifestacija u samoj Strategiji, na neusaglašenost podatka o predviđaju dolaska velikog broja stranih turista, kako se navodi u Strategiji i terenskih istraživanja koje je sproveo sa timom iz Geografskog instituta ‘Jovan Cvijić’, SANU, iz kojih se vidi da je najveći broj posetilaca iz poludnevne i dnevne gravitacione zone, a od stranaca preovladavaju posetioci iz država bivše SFRJ. Sve ukazuje na potrebu izrade Strategije razvoja manifestacionog turizma, strategije kakvu već imaju zemlje koje su prepoznale važnost ovog oblika turizma.

Nakon predavanja usledila su pitanja… Ove godine zapaženo veća interakcija na skupu. Dok se prethodnih godina na Susretima malo polemisalo, ove godine učesnika u diskusiji bilo je mnogo više. Ipak, ono što je počelo kao panel diskusija, kasnije se pretvorilo u puko postavljanje pitanja bez dobijanja odgovora.

Na pitanja koja proizilaze iz uopštenih problema koji postoje u turizmu Srbije, nije imao ko da odgovori.

Državni sekretar dr Goran Petković je došao kasnije, samo na dodelu nagrada.

Najboljima po glasovima učesnika, dodeljena je nagrada Turistička slagalica 2012 u nekoliko kategorija:

– najuspešnija lokalna samouprava-stub podrške organizatorima manifestacija – Opština Novi Bečej
– najuspešnija tradicionalna manifestacija – Oplenačka berba grožđa, Topola
– najuspešnija nova manifestacija – Stari lala, Kovin
– zaslužni pojedinac u oblasti manifestacionog turizma – Svetlana Zrilić, novinar RTS-a
– najbolji promo film o manifestaciji – Dani dijaspore – Lipovičke letnje noći, Despotovac
(priznanje za drugo mesto pripalo je promo filmu o manifestaciji Nušićijada, Ivanjica, a treće mesto dele promo filmovi o manifestacija Dani otvorenih dvorišta i Drinska regata).

dobitnici

Dodatno navodimo, jer ta činjenica, čini se prolazi neopaženo, da iza ovako važnog događaja, kao idejni tvorac i organizator, stoji gospođa Milanka Cvetković – pokretač časopisa Vodič kroz turističke manifestacije i portala manifestacije.com. Kako smo pre nekoliko godina bili deo organizacije ovog skupa, znamo koliki je posao isplanirati i organizovati Susrete organizatora manifestacija. Upravo tada, zahvaljujući njoj, i mi smo se zarazili virusom zvanim manifestacije u Srbiji!

Žao nam je što se napori jednog takvog entuzijaste kakav je gospođa Cvetković, ne cene dovoljno i što im se ne pruža, tako potrebna, dodatna podrška, na državnom nivou, pre svega.

Kvalitet su naravno prepoznali izvan granica naše zemlje – u Hrvatskoj su prošle godine održani Susreti organizatora manifestacija, a postoje najave da se isti događaj pokrene i u Makedoniji.

Verujemo da ćemo se nakon udruživanja na nivou regiona i razmene iskustva iz oblasti event menadžmenta, priključiti i svetskim tokovima i pratiti svetske trendove.

♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

kalendar dogadjaja u turizmu

Kalendar događaja za sve one koji rade u turizmu

sajam turizma 2013

[Putovanja u srcu] Sajam turizma u Beogradu