in

Dan mrmota ili koliko će (nam) još trajati zima

dan mrmota

Juče je obeležen Dan mrmota (da, taj dan zaista postoji). Više nisu bitne prognoze meteorologa – mrmot je rekao svoje. Čeka nas još 6 nedelja zime.

Nikada nije sâm kada predviđa vremenske prilike. Više od 15.000 ljudi, 02. februara svake godine okupi se u malom gradu Punxsutawney (čije ime i ne znamo kako bi napisali osim ovako, izvorno), blizu Pitsburga u Pensilvaniji.

Ovaj najpoznatiji mrmot na svetu, meteorolog nad meteorolozima, radi svoj posao od 1887. godine! O njemu se zna mnogo – zove se Fil (Phil), živi u biblioteci u pomenutom gradu, sa svojom ženom Filis (Phyllis). Vodi vrlo povučen život, ali je izuzetno pažen i cenjen, zbog važnosti funkcije koju obavlja. Iako mrmoti žive u proseku 10 godina, Fil svake godine pije čudotvorni eliksir koji mu magično produžava život za sedam godina – eto objašnjenja za njegovu dugovečnost! Početkom februara odlazi u svoj privremeni dom udaljen 3 km istočno od grada i tu iznosi svoje mišljenje o vremenskim prilikama aktuelnom predsedniku ‘mrmotskog okruglog stola’. Predsednik, koji jedini može da ga razume, prevodi tu njegovu prognozu na jezik ljudi i deli je sa celim svetom. O Filovim predviđanjima vode se statistike: od 116 njegovih dosadašnjih prognoza o kojima postoje podaci, 39% prognoza je bilo tačno, a 15 puta je predvideo rano proleće.

39%? Suviše mali procenat da bi posetioci dolazili da ga vide samo zbog prognoze!

Iza Fila naravno stoji marketing i organizatori događaja koji svake godine imaju nove ideje za privlačenje turista i naravno privlačenje novca.

Ove godine manifestacija je održana onlajn zbog epidemiološke situacije.

Događaj inače traje četiri dana i prati ga izuzetno zanimljiv tematski program (izložbe, predstave, koncerti, radionice). Sve je naravno povezano sa Filom i njegovim prognozama vremena. Najveći broj sadržaja na manifestaciji je besplatan za posetioce, ali je zato izuzetno razvijena industrija suvenira i ugostiteljska ponuda. I posetioci ne izostaju. Ne izostaje ni zarada. Programi su prilagođeni porodicama, deci, studentima, osobama sa invaliditetom… Popularnosti ovog događaja i mrmota Fila organizatori mogu da zahvale i filmu Dan mrmota koji predstavlja već svojevrstan klasik (iako nije ni sniman u ovom gradu, upravo on je podstakao brojne turiste da dođu). O ovom događaju se uči u školi, postoji obilje literature i sajtova.. Postao je tradicija.

Dan mrmota

Brojni su primeri, poput ovog, koji pokazuju da je storytelling sjajan način da se od malog, nepoznatog grada napravi turističko mesto. Ipak – neki umeju, neki ne.

Šta je uopšte Dan mrmota?

Ova proslava je ukorenjena u tradiciji Kelta. Oni su verovali da ukoliko, na određeni dan, životinja koja je u hibernaciji, odnosno spava zimski san, ugleda svoju senku, zima će trajati još šest nedelja, a ukoliko je ne ugleda proleće će doći ranije. Veruje se da ova tradicija u Pensilvaniji potiče od nemačkih doseljenika, koji su u rodnoj Nemačkoj prognozirali vreme zahvaljujući jazavcima. Na američkom kontinentu tu simboliku je preuzeo mrmot. A kod nas – medved.

I datum je isti – 40 dana od Božića – 02. februara (Dan mrmota) ili po starom julijanskom kalendaru 15. februara (Sretenje). Mnogo je sličnosti. Osim jedne razlike – mi ne umemo da ispričamo svoju priču.

Naime, na Sretenje, u Beogradskom zoološkom vrtu, kod kaveza sa medvedima, okupi se nešto veći broj posetilaca, mahom onih sa decom. Okupe se i novinari. I objave vest o toj specifičnoj vremenskoj prognozi. I sve se zaboravi do naredne godine. Nema sajtova, nema knjiga, nema suvenira…

Ima onih koji se ne slažu sa tim da se ovaj hrišćanski praznik, uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvela u hram novorođenog Hrista, uopšte povezuje sa mečkom i vremenskom prognozom. Sa turističke tačke gledišta, bitno je da je Sretenje – Dan državnosti Srbije, neradan dan, da je ovo jedna zanimljiva priča koja privlači pažnju… Ali, ponavljamo, o njoj nema sajtova, nema knjiga, nema suvenira…

Još davnih dana se direktor zoo vrta, Vuk Bojović, izjašnjavao na ovu temu: kako ne treba verovati beogradskim medvedima, kako medvedi u zatočeništvu ne spavaju zimski san, kako te prognoze nisu tačne… Pa ni mrmot Fil nema 130 godina!

Ali pssssst! Tako se ne prave događaji, ne pričaju priče, ne privlače turisti!
Uz ovakvu, pogrešnu strategiju, ko zna koliko će nam još trajati zima…


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

zlatiboska gondola

Verovali ili ne – zlatiborskom gondolom se već vozilo više od 10.000 turista

sajam turizma

Odložene manifestacije Sajam turizma, Sajam Horeca opreme i Sajam nautike