in

[Putovanja u srcu] Sajam turizma u Beogradu

sajam turizma 2013

Završio se još jedan Sajam turizma u Beogradu. Ostaje bezbroj utisaka – susreti sa dragim ljudima, upoznavanje novih kolega, razmena mišljenja, iskustava… Ipak, onaj osnovni, opšti utisak, je da ovaj sajam ‘više nije onakav kakav je bio’, iako organizatori insistiraju na tvrdnji kako se iz godine u godinu broj izlagača povećava.

Evidentno je da se svake godine smanjuje broj turističkih agencija koje učestvuju na Sajmu. Agencije koje su ove godine učestvovale imale su veće štandove, verovatno da se ne bi osetila ta praznina. Turističke agencije su bile smeštene u nekoliko hala, što je donekle stvorilo problem posetiocima koji su bili u potrazi za turističkim ponudama. I ove godine, svi oni koji nisu došli automobilom usmeravani su tako da moraju da obiđu sve hale, što su mnogi od njih dočekali sa negodovanjem.

Na Sajmu se predstavio veliki broj turističkih organizacija, mahom onih destinacija koje su najzanimljive našim turistima. Po prvi put učestvovala je Kuba, takođe zanimljiva, ali većini još uvek [cenovno] nedostupna. Nemačka je ove godine bila zemlja partner. Predstavila je svoju ponudu i kampanje koje su tematski vrlo slične našim u domenu gastronomskog i kulturnog turizma. Ono što je novina i za njih, a prvi put su to organizovali na nekom [našem] Sajmu, jeste okupljanje travel blogera. Jedva čekamo da pročitamo utiske onih koji su proputovali ceo svet, o nemačkom i našem gostoprimstvu!

Na Sajmu suvenira koji se organizuje su sklopu Sajma turizma, predstavljen je ne (pre)velik broj, nažalost vrlo sličnih suvenira. Pažnju su privlačili oni autentični, neobični, odraz naše kulture, tradicije i naravi. Stare ‘kuvarice-dozidnice’ – u novom ruhu. Ručno vezene na platnu, sa nekim novim porukama i naravno onom najpoznatijom ‘Kuvarice manje zbori da ti ručak ne zagori’, ali sada u manjim dimenzijama i uramljene, za ukras i sećanje na bake i prabake, na mirise iz detinjstva. Za neke suvenire se čekalo i u redu. Dobro su se prodavala tradicionalna ‘pomagala’ protiv raznih nedaća – Vrbov klin, Glogov kolac, alat za opasuljivanje…

Turističke organizacije gradova i opština Srbije su konačno u svoje predstavljanje uključile, tako potrebnu, turističku animaciju. Uz muziku, igru, kostimirane mladiće i devojke, mnogo je lakše bilo predstaviti i približiti destinacijsku ponudu. Lepo je bilo šetati Sajmom i sresti Rimljane, neolitske Vinčanke, Jelenu Andžujsku… Sve na istom mestu, u ovom vremenu… Uči se, najzad i, istorija, istražuje se prošlost u potrazi za zanimljivostima koje privlače i pažnju i turiste.

Na skoro svakom štandu najavljivane su manifestacije za ovu godinu. Godišnji kalendari događaja koje izdaju Turistička organizacija Srbije i Turistička organizacija Vojvodine ipak još uvek nisu bili spremni.

Pogledajte fotografije sa Sajma.

Sajam turizma podstakao je i na razmišljanja na teme trendova u turizmu, proslave Milanskog edikta, obeležavanja  jubileja

♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama!

2 Comments

Leave a Reply
  1. Za one prave hedoniste, ali i sve ljude iz turisticke industrije svakako centralni dogadaj u jednoj godini je sajam turizma . Statistike radi, sajam postoji preko 30 godina, na njemu se okupi i preko 800 izlagaca, jedna trecina bude iz inostranstva, iz oko 50 drzava u regionu. Broj posetilaca premasuje cifru od 50 000 ljudi.

    • Hvala za sjajan komentar i predočene podatke! Sajam u Beogradu je jedan od najvećih u regionu, na kojem se rado okupljaju predstavnici turističke struke i nauke.
      Pored velikog broja izlagača, sve je veći broj i posetilaca iz inostranstva koji dolaze na Sajam da uspostave nove kontakte, razmene iskustva i/ili sklope posao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

susreti organizatora manifestacija

[Ukratko] sa događaja: Susreti organizatora manifestacija 2013

qr

Klikni pametno! [QR Code]