in

Event trends for 2013

trendovi u industriji dogadjaja

Na jednom od najposećenijih blogova o upravljanju događajima, Event Manager Blogu, objavljeni su trendovi za 2013. koji će uticati na planiranje i organizaciju događaja širom sveta.

Prezentacija 10 Event trends for 2013 za manje od mesec dana od objavljivanja ima više od 60.000 pregleda! Može se reći da je tolika zainteresovanost za event trendove bila i očekivana nakon uspeha prezentacija objavljenih prethodnih godina – 10 event trends for 2011 i 10 event trends for 2012.

Autor bloga, Julius Solaris, već nekoliko godina osluškuje potrebe event industrije, predviđa i usmerava njena kretanja. Na jednostavnim, ali odlično dizajniranim slajdovima predstavljeno je 10 trendova, iza kojih stoje opsežna istraživanja. Trendovi su usko povezani sa razvojem tehnologije, sve većim korišćenjem društvenih mreža i promenama u zahtevima turističke tražnje.

Naravno, sledi objašnjenje:

Trend #10 Crowdfunding umesto klasične prodaje karata

Finansiranje nekog projekta prikupljanjem male količine novca od velikog broja ljudi, preko interneta, sve je zastupljenije u najrazličitijim privrednim granama.

Kako to u praksi funkcioniše? Prošle godine nam je svima bila zanimljiva priča o mladom dizajneru koji je nakon jedne objavljene infografike pod nazivom Why Nikola Tesla was the greatest geek who ever lived, privukao ogromnu pažnju, te odlučio da sakupi novac kako bi staru Teslinu laboratoriju na Long Ajlendu pretvorio u naučni centar i muzej. Objavio je svoju nameru, pozvao ljude da učestvuju i pomognu. U zavisnosti od iznosa doniranog novca, donatori su dobijali i simbolične poklone, čime je kampanja učinjena još zanimljivijom. Akciji se priključio veliki broj ljudi, sa ciljem da se prikupi 850.000 dolara. Cifra je uveliko premašena, sakupljen je ukupno 1.370.461 dolar! Dokaz da masa može MNOGO više od pojedinca!

Upravo na tom sistemu zasniva se i trend koji će vladati u oblasti planiranja događaja u budućnosti. Sa radom su već startovali sistemi pomoću kojih se organizuju događaji po svačijoj meri. Organizatori događaja zahvaljujući ovom sistemu prodaje, smanjuju rizik od neostvarivanja očekivanih rezultata, a masa (crowd) daje novac za događaj koji zaista želi da poseti.

Trend #9 Destinacije postaju igraonice

Prošlo je vreme klasičnih obilazaka destinacije i klasičnih sastanaka. Animacija je ključ. Kako se većina poslovnih aktivnosti preselila na mobilne uređaje, tamo se preselila i zabava. Urbangaming je samo jedna od kompanija koja je na tržište plasirala nekoliko igrica za teambuilding. U zavisnosti od cilja koji želi da se postigne „za igranje” se biraju različite lokacije, vreme trajanja, broj učesnika i teme. Igre su usmerene na poboljšanje komunikacije među učesnicima, ali i na učenje o održivom razvoju ili korišćenju društvenih mreža, na primer. Kongresni biro Srbije je prošle godine plasirao sjajne igrice o našoj zemlji: Tour de Serbia i Make an event in Serbia.

Trend #8 Predavače biraju posetioci

Trendovi ukazuju na to da organizatori više neće birati predavače na konferencijama, kongresima, predavanjima, panel diskusijama… Biraće ih posetioci. Vodeći se mišlju – ako masi damo moć, masa će biti zadovoljna – organizatori događaja sa sebe polako skidaju odgovornost i ravnomerno je raspoređuju na učesnike. Učesnicima se daje moć izbora. Masa postaje zaslužna što neki događaj izgleda onako kako izgleda, ali postaje za to i odgovorna. Ovakva organizacija doprinosi ostvarivanju čvršće, iskrenije i lojalnije veze između organizatora i učesnika. Mišljenje mase postaje bitnije, a kako je masa objektivnija od pojedinca u mogućnosti je i da stvori veću dodatu vrednost i bolji konačni proizvod.

Trend #7 Pametne kontrolne table

Trend #4 Pametni bedževi

Kratko objašnjenje ova dva trenda je: korišćenje najsavremenije tehnike i tehnologije sa ciljem pojednostavljenja procesa i uštede vremena. Event profesionalci su postali sve zahtevniji i žele brzo i na jednom mestu da dobiju sve potrebne informacije. Pametne table treba da pruže online i offline promociju, prodaju, razmenu sadržaja, kontakata, interakciju na društvenim mrežama… Ni bedževi sa imenima učesnika nisu više bacanje papira i novca. Sada se koriste za aktivno uključivanje učesnika u događaj. Pogledajte video sa svetskog kongresa Smart City Expo 2012:

Trend #6 Isključiti posrednika

U svetu je sve manje turističkih agencija i uopšte posrednika između destinacija i turista, a sve više raste direktna prodaja usluga. Viši nivo obrazovanja, globalizacija, razvoj ljudske svesti pojačali su osnovnu ljudsku potrebu za deljenjem, poklanjanjem, druženjem, upoznavanjem, sticanjem novih iskustava… Sve te potrebe mogu se podvesti pod jedan pojam – collaborative consumption. On u osnovi ima jednostavnu misao What’s mine is yOURS (Šta je moje, tvoje je/naše je). Rastu servisi za iznajmljivanje ili razmenu smeštaja u celom svetu (sećate li se filma The holiday sa Cameron Diaz?), sve je više portala na kojima se nude najrazličitiji prostori za organizaciju događaja, a zanimljivi su oni koji pozivaju da se podele troškovi prevoza do određenog događaja.

Trend #5 Pregled događaja i iznošenje mišljenja o njima

Najveći servis ove vrste u turizmu je TripAdvisor. Sada će i posetioci događaja moći da pišu o svojim utiscima. Iznošenje mišljenja javno, uticaće dalje na poboljšanje ponude događaja, na bolju organizaciju, ali i na samu odluku učesnika o poseti događaja. Upravljanje reputacijom biće izuzetno značajno za one koji upravljaju događajima.

Trend #3 Pazi, snima se!

Veliki uspeh Instagrama i Pinteresta, uslovio je pojavu različitih servisa pomoću kojih se slike lakše povezuju sa društvenim mrežama (hashtagovima na Twitteru ili foto albumima na Facebooku), a što je organizatorima događaja najbitnije, povezuju se i sa događajem na kojem su nastale. Na taj način se prave svojevrsne slikovne baze podataka o aktivnostima i učesnicima događaja.

Trend #2 Kuratorstvo i izlaganje sadržaja

Kuratorstvo – pojam iz sveta umetnosti, sada već uveliko raširen i na druge sfere. Kurator (od latinskog curare – voditi računa) je onaj koji rukovodi, nadzire, čuva različite sadržaje na odgovarajući način. On određuje šta, kako, gde treba da stavi kako bi svaki detalj privukao pažnju i bio predstavljen na pravi način. Kuratori učestvuju u planiranju i organizaciji događaja, a u budućnosti će sve više biti angažovani na generisanju najrazličitijih sadržaja koji su kreirali učesnici tokom nekog događaja. Razvili su se i servisi koji nude pametan način čuvanja i organizovanja fotografija, video snimaka, slajdova, tweetova i ostalog web sadržaja o konkretnom organizovanom događaju.

Trend #1 Razvoj tržišta sponzora

Nekada su organizatori događaja tražili sponzore, danas sponzori sami nude sponzorstvo onima koji imaju dobre ideje. Sve su zastupljenije platforme na kojima organizatori događaja mogu predstaviti svoju ideju, a sponzori prepoznati njenu važnost i vrednost. Na obostranu korist.

Ovako će izgledati organizovani događaji  u svetu 2013. godine. Događaji kod nas, hmm, pa još uvek ne. Korisno je pogledati i trendove u event industriji za 2011 i 2012. Ukazaće nam na to gde se tačno nalazimo i nateraće nas, nadamo se, da se pomerimo sa tog mesta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Susreti organizatora manifestacija

Susreti organizatora manifestacija 2013

turizam za svaki uredjaj

Turizam za svaki uređaj