fbpx
Sabor frulaša Oj Moravo

Manifestacija: Sabor frulaša „Oj, Moravo“

Gde se održava: u Prislonici, kod Čačka

Kada se održava: u julu (20-21. jul 2019.)

Posetite ovu manifestaciju ukoliko volite frulu, kolo, stare običaje i tradiciju…

Informacije: Prvi sabor frulaša održan je u septembru 1988. godine kada se za takmičenje proijavilo 25 frulašta. Nakon tri godine održavanja, pa sve do danas manifestacija se organizuje u drugoj polovini jula, dok od 2008. godine Sabor frulaša traje dva dana.

Osnovnu koncepciju Sabora frulaša osmislio je Miodrag Mile Azanjac, flautista, a poseban značaj za razvoj Sabora i njegovu promociju ima naš proslavljeni frulaš Bora Dugić.

Predsaborske aktivnosti počinju već u aprilu različitim kulturnim programima poput raspisivanja konkursa za savremenu kompoziciju na fruli inspirisanu narodnom tradicijom, obeležavanja slave Sabora, saborskim predvečerjem, izradom i rezbarenjem pastirskih štapova, izdavanjem lista Frula, sportskim takmičenjima i sl.

Programom samog Sabora predviđene su izložbe, radionice, besede pod Vujnom, takmičenje u pripremanju starih jela. Posebna se pažnja poklanja negovanju tradicije pa je nezaobilazna i postavka starih zanata, gde posetioci mogu videti šta je to što rade korpari, grnčari, drvodeljci, metlari, licidari, opančari, abadžije, slamari, rukoradi, medari..

Centralno mesto zauzima frula i sve aktivnosti oko nje. U večernjim časovima prvog dana se organizuje Zlatna frula, takmičenje dueta i frulaša u izvornoj kategoriji, a drugog dana Zlatna frula – takmičenje frulaša u savremenoj kategoriji.

Učesnici u programu su i horovi, izvođači narodne muzike, folklorne grupe. Organizatori Sabora frulaša neguju posebne odnose i prema drugim manifestacijama kojima su u fokusu srpski nacionalni instrumenti, pa su česti gosti i harmonikaši, violiniste, guslari..

Za sve posetioce Sabora organizuje se besplatan prevoz na relaciji Čačak-Prislonica-Čačak.

Da li ste znali?

U prošlosti na prostorima Srbije gotovo da nije bilo kuće koja nije imala gusle, sviralu ili dvojnice.

 

Pročitajte i tekst: Sabor frulaša u Prislonici kod Čačka od 20. do 21. jula 2019.

 


Leave a Reply


  • Povežimo se

  • Search