fbpx
Disovo proleće u Čačku

Manifestacija: Disovo proleće

Gde se održava: u Čačku

Kada se održava: od 10. marta do kraja maja

Posetite ovu manifestaciju ukoliko volite Disovu poeziju i poeziju uopšte…

Informacije: Disovo proleće je manifestacija koja se održava u Čačku od 1964. godine u kontinuitetu, a nosi ime poznatog srpskog pesnika Vladislava Petkovića Disa, koji je rođen u Zablaću pored Čačka. Manifestacija je godišnjeg je karaktera i održava se u Čačku i okolini od 10. marta (datum rođenja Disa) do kraja maja.

Najveća imena srpskog pesništva gostovala su u Čačku i ponela prestižno Disovo priznanje, a podstiče se i podržava stvaralaštvo mladih, pa se nagrađuje najbolji rukopis za neobjavljenu zbirku pesama.

Završnu svečanost Disovog proleća čini svečana dodela nagrada:

  • – Disove nagrade (do 1999. godine nagrada je nosila naziv Gost Disovog proleća)
  • – Nagrade Mladi Dis (za mlade pesnike do 31 godine, što je uzrast u kojem je sam Dis objavio prvu zbirku pesama Utopljene duše) i
  • – Nagrada za esej o Disovom stvaralaštvu (prozni radovi učenika na teritoriji Moravičkog okruga, sa temama koje se tiču Disa i njegovog stvaralaštva, kao i esej o Disovoj poeziji iz pera studenata) .

Na ovoj svečanosti učestvuju laureati nagrada manifestacije iz prethodne godine, članovi žirija, pesnici, dramski umetnici uz čitanje poezije i prigodan poetski program.

Da li ste znali?

Disovo proleće podstiče i likovno stvaralaštvo. Biblioteka sa Domom kulture u Čačku organizuje godišnju likovnu izložbu „Prolećno anale“. Pored toga, stimuliše se naučno-istraživački rad organizovanjem naučnih skupova.

 


Leave a Reply


  • Povežimo se

  • Search