in

Prva harmonika – Sokobanja

preporuka za manifestacije

Manifestacija: Prva harmonika – Sokobanja

Gde se održava: u Sokobanji

Kada se održava: 8 – 10. avgust 2023. godine

Posetite ovu manifestaciju ukoliko volite zvuk harmonike i da se dobro proveselite…

prva harmonika sokobanja

Informacije

Međunarodni festival Prva harmonika – Sokobanja je manifestacija takmičarskog karaktera, koja se održava od 1962. godine. Već je prve godine bilo puno zainteresovanih takmičara kandidata. Festival je prvobitno menjao mesto održavanja i naziv – održavao pod nazivom Prva harmonika Jugoslavije, a pod tim nazivom traje koliko i država u njegovom nazivu. Danas je to Međunarodni festival Prva harmonika – Sokobanja.

Harmonikaši se takmiče počev od audicije, preko četvrtfinala, polufinala, do finala (koje se održava u avgustu mesecu). Takmičenje je u šest kategorija: pioniri, mlađi juniori, juniori, dueti, seniori i nagrada za najboljeg izvođača iz dijaspore. Revijalni deo koji traje tri dana održava se na centralnom gradskom trgu, a takmičarski deo u hotelu Moravica.

Svake godine se obično prijavi oko 100-150 takmičara. Žiri ocenjuje sviranje na zadate teme, muzičke teme po izboru takmičara, tehniku sviranja, interpretaciju i ukupan scenski nastup. Članovi žirija su bili najpoznatiji stručnjaci u ovoj oblasti, magistri muzike, akademici i profesori. Glavna nagrada za sveukupnog pobednika je harmonika renomiranog proizvođača.

Da li ste znali?

Veliki broj poznatih harmonikaša, kompozitora, kantautora, šefova ansambala, muzičkih urednika, profesora harmonike započelo je svoje muzičke karijere dobrim plasmanom na sokobanjskom Festivalu (Branimir Đokić, Novica Negovanović, Časlav Ljubenović, Miša Mijatović i mnogi drugi).

U našoj zemlji postoje brojne manifestacije posvećene instrumentima i sviranju na njima, a najpoznatija i najposećenija je Sabor trubača.


Pogledajte i ostale manifestacije u Srbiji koje preporučujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

preporuka za manifestacije

Roštiljijada

preporuka za manifestacije

Pršutijada u Mačkatu