fbpx
Prva harmonika Sokobanja

Manifestacija: Prva harmonika – Sokobanja

Gde se održava: u Sokobanji

Kada se održava: u avgustu

Posetite ovu manifestaciju ukoliko volite zvuk harmonike i da se dobro proveselite…

Informacije: Međunarodni festival “Prva harmonika – Sokobanja” je manifestacija takmičarskog karaktera, koja se održava od 1962. godine. Već je prve godine bilo puno zainteresovanih takmičara kandidata. Festival je prvobitno menjao mesto održavanja i naziv – održavao pod nazivom Prva harmonika Jugoslavije, a pod tim nazivom traje koliko i država u njegovom nazivu. Danas je to Međunarodni festival Prva harmonika – Sokobanja.

Harmonikaši se takmiče počev od audicije, preko četvrtfinala, polufinala, do finala (koje se održava u avgustu mesecu). Takmičenje je u šest kategorija: pioniri, mlađi juniori, juniori, dueti, seniori i nagrada za najboljeg izvođača iz dijaspore. Revijalni deo koji traje tri dana održava se na centralnom gradskom trgu, a takmičarski deo u hotelu Moravica.

Svake godine se obično prijavi oko 100-15o takmičara. Žiri ocenjuje sviranje na zadate teme, muzičke teme po izboru takmičara, tehniku sviranja, interpretaciju i ukupan scenski nastup. Članovi žirija su bili najpoznatiji stručnjaci u ovoj oblasti, magistri muzike, akademici i profesori. Glavna nagrada za sveukupnog pobednika je harmonika renomiranog proizvođača.

Da li ste znali?

Veliki broj poznatih harmonikaša, kompozitora, kantautora, šefova ansambala, muzičkih urednika, profesora harmonike započelo je svoje muzičke karijere dobrim plasmanom na sokobanjskom Festivalu (Branimir Đokić, Novica Negovanović, Časlav Ljubenović, Miša Mijatović i mnogi drugi).

 


Leave a Reply


  • Povežimo se

  • Search