in

Retrospektiva: Events in Serbia u 2020. godini

retrospektiva events in serbia 2020

Prethodna godina je izazvala tektonske poremećaje u industriji putovanja i industriji događaja.

Zatvorene granice, izolacija i zabrana okupljanja uticali su na to da privredni subjekti u ovim oblastima ili sačekaju neka bolja vremena ili se ovim vremenima nekako prilagode.

Za mali medij poput našeg koji se u svom poslu oslanja i na jednu i na drugu industriju promovišući pre svega događaje koji podstiču putovanja, prethodna godina nije bila ni malo laka.

Ipak, daleko od toga da je bila najgora, kako se 2020. često opisuje. Bila je izazovna svakako, a mi smo se trudili da tom izazovu „doskočimo“.

Uložili smo trud da svoje znanje i svoj glas iskoristimo za dobrobit svih. Došli smo naravno i do određenih zaključaka.

Treba sarađivati

Učestvovali smo u akcijama koje su skretale pažnju na težak položaj kolega u turizmu i kolegama u sajamskoj industriji. Ukoliko nismo učestvovali, o akcijama i problemima smo pisali.

Sa brojnim kolegama iz turističke struke, bili smo deo projekta Udruženja Mladi za turizam, pod nazivom Turistička solidarnost i predstavili predloge i predviđanja o promenama u industriji događaja u bliskoj budućnosti.

Treba pružiti pomoć

Tokom juna i jula, u znak podrške turističkim događajima koji se održavaju u Srbiji (a koji su najpogođeniji celokupnom situacijom oko korona virusa) u 60 dana, predstavili smo 60 najlepših festivala. Svakog dana na Facebook i Instagram stranicama Events in Serbia, predstavljali smo drugi festival i na taj način zajedno sa svojom publikom virtuelno putovali Srbijom, kroz predele i običaje. Najlepši događaji Srbije sačuvani su na jednom mestu, na portalu, u rubrici Preporučujemo.

Želeli smo i da pružimo besplatnu podršku jednom događaju i to u kreiranju vizuelnog identiteta, kreiranju sadržaja i strategije online promocije.

Iako smo prvobitno planirali da pomognemo jednom događaju, izabrali smo dva. Prvi događaj, Outdoor festival Jerma, na žalost nije održan. Ipak, napravili smo značajne pomake u vizuelnom identitetu festivala i strategiji budućeg nastupa.

Festival srpskog filma fantastike je održan u oktobru u ovim nezavidnim uslovima. Sa organizatorima smo radili na kreiranju bolje interne komunikacije i komunikacije prema učesnicima i sponzorima.

Uvereni smo da će rezultati naših saradnji tek biti vidljivi u budućnosti!

Treba ići napred

Jedan deo događaja prilagodio se novim uslovima, novom vremenu i novom načinu komunikacije. Sa organizatorima čuvenog ivanjičkog festivala humora, Nušićijade, osmislili smo i izradili GIF stikere za komunikaciju na internetu.

Slogani i delovi citata iz Nušićevih dela sada su oživeli za nove generacije, upravo tamo gde mladi i provode vreme, na društvenim mrežama.

Retki su festivali koji su održani 2020. godine, ni jedan u svom punom formatu. Svaki od njih je morao da se prilagodi novonastaloj situaciji i novim uslovima. U takvim okolnostima, u oktobru se održao i drugi Festival testa, testenine i hleba na čijoj digitalnoj strategiji i komunikaciji smo predano radili.

Ne možemo se oteti utisku da je došlo do prezasićenja sadržajem koji se nudi online. Sadržaja je previše i jednoličan je. Možda taj utisak proizilazi iz činjenice da svi željno iščekujemo to novo normalno vreme kada ćemo se, najverovatnije u nekim novim uslovima, okupljati, provoditi i putovati.

U svrhu socijalnog eksperimenta, 31. decembra na Instagram profilu Events in Serbia organizovali smo online kafanu. Pokušali smo da iskoristimo tehnologiju i novine na društvenim mrežama (pre svega nedavno odobrenu opciju izbora muzike na Instagramu), da dočaramo zajedništvo i bliskost, da dočekamo Novu godinu zajedno, kao nekada na trgovima, iako je svako u svom domu.

Pogledajte kako je to izgledalo.

Iako su reakcije na #ONLINE KAFANA ideju bile pozitivne, a interakcija iznenađujuće velika, utisak je da digitalno i stvarno nije isto i ne može biti.

Stoga se nadamo se da će uskoro biti iza nas sve što je online: online festivali, online sajmovi, online konferencije, online predavanja, online svadbe, online koncerti, online predstave, online maratoni, online putovanja…

Jer ne može sve online!


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

filmovi za one koji vole organizaciju događaja

Ako volite događaje uživaćete u ovih 5 filmova koje preporučujemo

neradni dani i praznici

Praznici i neradni dani u 2021. godini