in

U 2020. godini održali su se događaji na kakvima do tada nismo bili

neobicni dogadjaji 2020

Otkazivanje događaja širom sveta zbog epidemije, uslovilo je izmenu u organizaciji događaja i sve veću pojavu virtuelnih, ali i sve kreativnijih događaja. Da mašta nema granicu, u to se možete uveriti u nastavku.

Virtuelne trke – online maratoni

Korona virus je uticao na sva okupljanja, pa tako i na održavanje trkačkih događaja. Iako su se u nedavno pojavile različite platforme koje su nudile opciju online maratona, ideja nije u potpunosti zaživela sve do 2020. godine, kada je to bilo jedino rešenje.

Kako izgleda učešće na virtuelnom maratonu? Trkači koji se prijave za virtuelnu trku registruju se putem Interneta i jednostavno odaberu svoju startnu liniju, bilo da je to traka za trčanje ili susedska ulica. Trče trkačku udaljenost, postavljaju svoje završno vreme i nekoliko dana kasnije dobijaju medalju.

Da ništa nije nemoguće govori i priča u nastavku – o čoveku koji je pretrčao maraton na svom 7 metara dugom balkonu.

Preuzeto sa zvaničnog YouTube kanala Guardian Sport

I 33. Beogradski maraton održan je virtuelno. Učesnici su nakon registracije, istrčane distance i prijave rezultata do 30. novembra 2020, na svoje adrese dobili učesničke pakete koji su sadržali medalju, majicu i učesnički broj, a u rezultatima su mogli da preuzmu i elektronsku diplomu.

Kao zaključak ovoj temi iskoristićemo šaljivi komentar jednog od učesnika: Trka je bila imaginarna, ali su kilometri realni.

Modne revije na otvorenom

Iako je ova modna kuća nešto slično već radila, nova revija brenda Jacquemus koja je održana na velikim poljima pšenice 2020. godine, privukla je posebnu pažnju. Razlog za to upravo leži u činjenici da se održala u godini pandemije, kada je većina dizajnera odlučila da svoje kolekcije predstavi digitalno.

Francuski dizajner je predstavio svoju kolekciju za proleće/leto 2021. godine na tajnom mestu izvan Pariza. Revija je održana nakon prvog karantina u Francuskoj, a organizatori su u skladu sa preporučenim merama ponašanja omogućili bezbednu udaljenost (više od 2m) između sedećih mesta na reviji.

Zanimljivo je i da je inspiracija za reviju potekla i iz filma Emira Kusturice „Dom za vešanje“ i da je u reviji korištena muzika iz filma.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by JACQUEMUS (@jacquemus)

Nedavno je u SAD-u osnovana i globalna digitalna platforma za podršku modnoj industriji širom sveta. Prva online nedelja mode u regionu, bila je posvećena srpskim dizajnerima.

Glamur online

MET Gala, jedan od najglamuroznijih događaja na svetu, kao i brojni drugi događaji, otkazan je 2020. godine. Ipak, svim ljubiteljima visoke mode i umetnosti ponuđena je druga opcija – MET Gala online.

Pratioci Twitter High Fashion zajednice su zvanično pozvani ne samo da prisustvuju događaju, već i da u njemu učestvuju. Tako je događaj napravljen i za „obične ljude“ koji su mogli da se predstave na virtuelnom crvenom tepihu.

Događaj se, kao i onaj „pravi“, održao prvog ponedeljka u maju i trajao je 24h.

Svi zainteresovani su mogli da se prijave za učešće u četiri velike kategorije: stvaranje foto seta, brend challenge, stil i izražavanje kroz ilustracija. Sve kategorije su podsticale učesnike da istražuju i edukuju se o modi, od teme do istorije brendova koje predstavljaju, a sve sa ciljem da bar na trenutak zaborave na pandemiju.

Dokumentarni film o MET Gala događaju jedan je od naših predloga ukoliko volite filmove i događaje i želite da saznate šta se sve odvija iza kulisa.

Koncerti za ceo svet

Prošla, 2020. godina je oborila sve rekorde u broju događaja koji su za cilj imali podršku društvu.

Već na samom početku pandemije, 18. aprila, održan je veliki online koncert One World: Together at Home. Koncert je bio osmočasovni globalni događaj koji su organizovali Global Citizen, Svetska zdravstvena organizacija i pevačica Ladi Gaga, kako bi podržali zdravstvene radnike i sve druge koji se nalaze na prvim linijama borbe protiv pandemije COVID-19.

U koncertu su učestvovali najveći svetski izvođači i bendovi, kako bi zajedno dali značajniji doprinos.

Ovim virtuelnim koncertom prikupljeno je 127,9 miliona dolara za zdravstvene radnike i pomoć u borbi protiv korona virusa!

U susret Uskrsu koji obeležavaju vernici po Gregorijanskom kalendaru, održan je i online koncert Andrea Bocelli, koji je takođe privukao veliku pažnju. Iz Milana je tada pesmom poslata poruka ljubavi i podrške za ljude u Italiji koji su u tom trenutku prolazili kroz težak period kao nacija koja je najviše bila pogođena pandemijom, ali i za sve ljude sveta koji su u istoj borbi.

U avgustu je održan i prvi koncert na otvorenom na kojem je posebna pažnja bila usmerena na fizičko distanciranje. Koncertu je prisustvovali više od 2500 posetilaca, a slika postavke je obišla ceo svet.

prvi koncert na otvorenom uz fizicku distancu
Postavka na koncertu koja garantuje fizičku distancu (photo credit: cnn.com)

Online konferencije

I dok smo se svi 2017. godine smejali novinaru kojem su se tokom uključenja uživo u program BBC-ja neplanirano priključila prvo deca, a potom i supruga, nismo ni slutili da ćemo se u 2020. godini svi suočavati sa sličnim izazovom.

Tokom 2020. godine prilagođavali smo se novom normalnom, pa i radu od kuće u uslovima na koje nismo navikli. Upoznali smo se i sa Skype sastancima, Zoom konferencijama, Teams predavanjima…

Postali smo više od posmatrača, jer nam je tehnologija omogućila da budemo učesnici u svemu što se u svetu događa, gde god se nalazili.


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

neradni dani i praznici

Praznici i neradni dani u 2021. godini

humanitarna akcija

Humanitarna akcija: Umetnici iz Srbije za Glinu, Petrinju i Sisak