in

Festival Testival: Tamo gde se hleb od duše pravi

festival testa testenine i hleba testival

Nakon uspešno održanog prvog Testivala, 17. i 18. oktobra 2020. godine, održaće se drugi Festival testa, testenine i hleba Testival. Ovoga puta odabrana je tema: HLEB.

Srbija je među zemljama čiji stanovnici najviše konzumiraju hleb i proizvode od testa, pa je i slogan festivala više nego prigodan: Testival – mesto gde caruje testo.

Hleb je oduvek bio više od proizvoda za preživljavanje; tokom istorije duge preko šest hiljada godina, hleb je uvek odražavao specifičnost kulture u kojoj je pripreman, imao je duhovno i obredno značenje. Način na koji je milenijumima pripreman i konzumiran, čini ga osnovnim činiocem kulture ishrane i kulturnog nasleđa jednog naroda.

Stoga nije slučajnost što će prvog dana Festivala TESTIVAL, na Međunarodni dan nematerijalnog kulturnog nasleđa, biti održana panel diskusija: „Hleb naš nasušni“ – upravo u čast Hleba i istorijatu Hleba kroz vekove.

Učesnici panel diskusije biće: Biljana Đorđević, muzejski savetnik, Narodni muzej Beograd; Snežana Đuričin, diplomirani istoričar umetnosti i Cheese Artist; Milica Aleksić, rukovodilac Metro HoReCa centra; Dimitrije Vujadinović, autor knjige „Cipovka – hleb koji se smeje na Mesec“. Moderator će biti Miodrag Ilić, predsednik Udruženja Testival i autor knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Organizator Festivala, Udruženje TESTIVAL, i ovaj put priprema sjajan program radionica i predavanja, pa će svi posetioci imati priliku da nauče mnoge veštine pripreme hleba i testa, uz praktične savete i besplatnu degustaciju nakon toga.

testival kako se pravi najbolja savijaca foto Zeljko Blagojevic
Kako se pravi najbolja savijača, jedna je od radionica na Festivalu Testival #2
(Foto: Željko Blagojević)

Naša diva, srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica, Gorica Popović će drugog dana Festivala TESTIVAL #2, u nedelju 18. oktobra održati radionicu, koja će nam otkriti sve njene kulinarske tajne pravljenja sitnih kolača! Gorica je veliki zaljubljenik u kulinarstvo, a pripremu sitnih kolača smatra jednom vrstom umetnosti.
 
Da sve bude na visoko profesionalnom nivou, pobrinuće se tim METRO HoReCa centra, zajedno sa Junior Chefs Club-om, čiji članovi su višestruki nosioci medalja za Srbiju na kulinarskim olimpijadama, a koji će oba dana TESTIVALA #2 praktično pokazati kako se mese posebne vrste hleba od tamnog ili bezglutenskog brašna.
 
Asocijacija autentičnih Hedonista će drugog dana TESTIVALA #2 pripremati zdrav hleb bez kvasca i aditiva, na savremen način u kućnim uslovima i od celog zrna.

Posebna atrakcija drugog dana biće radionica koju će voditi majstor pekar Miloš Damjanović, prvak Srbije u pravljenu bureka sa sirom! Miloš je svoju laskavu titulu zaradio na Pekarijadi 2018. godine.

Dejan Ilic foto Nenad Nikolic
Ovako je izgledala jedna od radionica na Festivalu Testival #1 (Foto: Nenad Nikolić)

Na Testivalu #2 tradicionalne, zdrave namirnice iz organskog okruženja, biće u fokusu svih izlagača. Više od 30 izlagača iz cele Srbije predstaviće proizvode od testa, a biće tu i raznih domaćih sokova, džemova, meda…
 
Stručni žiri Saveta Festivala TESTIVAL će od izlagača izabrati one koji su se posebno iskazali, a koji će poneti laskave titule: Najbolji TESTIVAL BREND i Najbolji TESTIVAL PROIZVOD, a svečana dodela nagrada će biti na kraju drugog dana. 
 
Festival testa, testenine i hleba TESTIVAL #2, biće održan u subotu i nedelju, 17. i 18. oktobra 2020. godine, od 11 do 18h u Dorćol Platzu (Dobračina 59b, Beograd). Ulaznice će biti dostupne na ulazu u Dorćol Platz po ceni od 100 dinara (jednodnevna ulaznica).

Posebna napomena: za sve izlagače, demonstratore i posetioce, važiće sve propisane mere zaštite od COVID-19.

Program Festivala Testival #2

Subota, 17.10.2020.

11:30 – otvaranje

12:00 – inkluzivna radionica pravljenja hleba sa Savezom udruženja MNRO (Dejan Ilić i Miodrag Ilić)

13:00 – Metro HoReCa + JCC – radionica Piadina i Crescentina. Piadina ili „Hleb za siromašne“ potiče iz Italijanske pokrajine Romagne gde se u istorijskim spisima prvi put pominje daleke 1371 godine kada je Kardinal Anglico dve piade pomenuo kao platežno sredstvo. Ovaj stari recept za „hleb“ s vremenom je postao tradicionalno jelo poznato među svim slojevima društva a danas je od hleba siromašnih prerastao u omiljeni street food. Crescentina modenese ili tigelle, okrugli hlebovi sa Apenina, iz oblasti Modena u Emiliji-Romanji aromatizovani svinjskom mašću, belim lukom i ruzmarinom. Danas su omiljeno restoransko pecivo ili nezaboravan slani ili slatki Street food.

14:00 – panel „Hleb naš nasušni“ – učesnici: Biljana Đorđević, muzejski savetnik, Narodni muzej Beograd; Snežana Đuričin, diplomirani istoričar umetnosti i Cheese Artist; Dimitrije Vujadinović, autor knjige „Cipovka – hleb koji se smeje na Mesec“; Milica Aleksić, rukovodilac Metro HoReCa centra; – moderator Miodrag Ilić, autor knjige „Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje“ i predsednik Udruženja Testival

15:00 – radionica – kako se pravi pita savijača? Kako se razvijaju kore i kako se pravi pita savijača? – praktično pokazuje profesionalni kuvar Dejan Ilić, potpredsednik Udruženja Testival. Kako napraviti visokohidrirani hleb bez mnogo mešenja – Miodrag Ilić, predsednik Udruženja Testival.

16:00 – Kako se ocenjuje kvalitet sira? – Snežana Đuričin – Kako se ocenjuje kvalitet sira? Gosti: mlekara Petrov – pričamo o mleku kao početku svega i testiramo ga; Farma Ranilović – pričamo o sirevima koji nisu uobičajeni u Srbiji; Verica Gođevac – pričamo o ručno rađenim starim sirevima.

Nedelja, 18.10.2020.

12:00 – radionica – Izbor najbolje torte od palačinki – Izbor najbolje torte od palačinki u organizaciji Asocijacije Autentičnih Hedonista, AAH! i kompanije Tuperware.

13:00 – Metro HoReCa + JCC – radionica Gluten free restoranska peciva. Ishrana bez glutena je u značajnom porastu zbog učestalih pojava alergija na hranu ali i sve češći zahtev gostiju restorana koji veruju da su ovi proizvodi zdraviji od onih koji sadrže gluten, podstakli su nas da ovom radionicom prikažemo nekoliko atraktivnih restoranskih peciva koja su pripremljena od adekvatnih zamena za hlebna brašna.

14:00 – Radionica sitnih kolača – Gorica Popović – Radionica sitnih kolača Gorice Popović. Gorica je veliki zaljubljenik u kulinarstvo i, kao i svoju osnovnu profesiju, kuvanje smatra jednom vrstom umetnosti.

15:00 – Kako se pravi najbolji burek od sira? – radionicu vodi majstor pekar Miloš Damjanović, prvak Srbije u pravljenu bureka sa sirom, Pekarijada 2018.

15:45 – Kako se priprema zdrav hleb bez kvasca i aditiva, na savremen način u kućnim uslovima? – Dragan Đorđević & Dragoslav Jovanović – Već hiljadama godina priprema hlebova i drugih proizvoda od testa predstavlja maštovitu igru bezgraničnih mogućnosti. U njoj se prepliću tradicija i napredak, nauka i umetnost. Moderan život je brz i dinamičan. Doneo nam je neke nove aromatične ukuse ali mi ipak sve više težimo i uvek se radujemo pravom domaćem hlebu sa ukusom detinjstva. Ovoga puta samo za vas pripremamo zdrav hleb bez kvasca i aditiva, na savremen način u kućnim uslovima i od celog zrna.

16:15 – Kako se pravi crni hleb, Marina Ocokoljić, vlasnica brenda Umami

17:00 – Carski turski hlebovi – Snežana Đuričin – Carski turski hlebovi, priča o hlebovima Otomanskog carstva: koji su bili i šta je ostalo da se radi danas od tih vrsta, sa akcentom na ručno rađene hlebove. Da li je hleb bio hrana za siromahe ili sultana? Evlija Čelebija je zapisao da je u to doba bilo 48 vrsta hleba. Od kada postoje u Turskoj hlebovi iz pekare i da li je to uticaj Zapada? Fermentirani i nefermentirani hlebovi…

Svečana dodela nagrada za izlagače biće održana u nedelju, 18. oktobra od 17.40h.

Više informacija o Festivalu Testival potražite na zvaničnom sajtu festivala testival.rs.

♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

novi becej manifestacije

Kad god došli, dobrodošli u Novi Bečej!

festival testival odrzan i u oktobru

Mesto gde caruje testo oživelo je ovog oktobra – održan je jesenji Festival Testival