in

Sačuvajmo turizam [10 minuta za spas turizma]

sacuvajmo turizam

U četiri najveća grada u Srbiji, Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, zaposleni u turizmu su 25. avgusta organizovali okupljanje pod nazivom „10 minuta za spas turizma“. Tačno u 11 časova sa unapred određenih mesta krenuli su autobusi koji su prodefilovali gradovima.

Protest je imao za cilj da pokaže da se zaposleni u turizmu nalaze u teškoj ekonomskoj situaciji i da zbog epidemije korona virusa već mesecima ne ostvaruju nikakve prihode.

Tom prilikom pročitan je sledeći proglas:

Poštovane kolege,
Poštovani predstavnici medija,
Kao deo evropske porodice turističkih radnika i kao deo globalnog pokreta „Sačuvajmo turizam“, danas smo ovde, na manifestaciji „10 minuta za spas turizma – SAČUVAJMO TURIZAM“.
Turistički vodiči, turističke agencije – receptivne i emitivne, kao i rent-a-car agencije već 5 meseci su bez posla i prihoda, a sveukupna situacija je gotovo katastrofalna sa stanovišta preživljavanja usled globalne pandemije i nemogućnosti poslovanja.
Apel za pomoć turističkom sektoru koji smo prosledili državnim institucijama još uvek je bez konkretnog odgovora. Ipak, postoje naznake da se o nama razmišlja i da se traži način da nam se pomogne. Naše kolege hotelijeri su pre par dana dobili očekivanu pomoć, pa se i mi koji činimo druge delove turističke privrede nadamo sličnom modelu.
Turizam je devastiran na globalnom nivou, a u najvećem broju zemalja naše kolege su prepoznate kao najugroženiji deo privrede. Pozivamo zato naše državne organe da nas podrže i pomognu nam da nastavimo sa poslom koji volimo, za koji smo se školovali i koji hrani naše porodice, a koji je generacijama naših putnika donosio najlepše uspomene. Apelujemo jer smo sigurni da će i naši putnici, ali i strani gosti koji otkrivaju Srbiju, u nama imati najbolje ambasadore, koji će kao i do sada, umeti da predstave Srbiju na najlepši mogući način.
Danas smo svi u turističkoj privredi ujedinjeni. Na centralnim trgovima Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca su stotine turističkih radnika koji su u strahu za svoju egzistenciju i koji veruju da će država znati da prepozna kako i na koji način da pomogne hiljadama porodica zaposlenih u turističkoj industriji.
Posebno pozdravljamo sve naše putnike koji takođe trpe posledice pandemije i zahvaljujemo im na razumevanju za naše posebno teške prilike. Nadamo se i sa nestrpljenjem očekujemo da ćemo se svi uskoro vratiti normalnim aktivnostima, našim druženjima i putovanjima.
Zato SAČUVAJMO TURIZAM!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

festival uličnih svirača

Festival uličnih svirača u novom formatu [i ne, neće biti online!]

online konferencije

Održane online konferencije o turizmu: Leto 2020 i HoReCa Insight