in

Manifestacije koje slave ljubav

manifestacije koje slave ljubav

Februar je mesec ljubavi i vina, mesec u kojem se proslavlja dan Svetog Trifuna i dan Svetog Valentina. Romantične večeri i izjave ljubavi se vezuju samo za određene datume.

U Srbiji se organizuju brojne manifestacije koje slave ljubav tokom cele godine:

2000px Heart corazón

„Poljubi me“ na mostu ljubavi, Vrnjačka Banja (14. februar) 

*Za sve one koji vole da obaraju rekorde

„Poljubi me“ je najromantičnije takmičenje u Srbiji. Na dan ljubavi 14. februara tačno u podne, na Mostu ljubavi u Vrnjačkoj Banji okupe se parovi da se takmiče u najdužem poljupcu. Nagrađuju se najduži, ali i najatraktivniji poljubac, kao i najstariji takmičarski par. Do sada je na takmičenju učestvovalo više od 100 parova. Rekord u najdužem poljupcu je 112 minuta i postavljen je 2020. godine.

2000px Heart corazón

Festival ljubavi, Novi Sad (februar-mart)

*Za sve one kojima je ljubav inspiracija

Festival ljubavi se održava na centralnom novosadskom trgu, trgu Slobode, od početka februara do početka marta. Ove godine će se održati ispred TC Promenada. Posetioci festivala mogu da uživaju u muzici, vinu i čokoladi, da kupe suvenire i poklone. Do sada su u okviru manifestacije organizovani brojni atraktivni programi: tematske šetnje posvećene ljubavima Novog Sada, izvedbe najlepših ljubavnih numera svetske pop i filmske muzike, žurka pod maskama, nagradne igre i humanitarne akcije. Muzeji, galerije i druge ustanove kulture tokom trajanja festivala takođe prilagođavaju svoje programe temi ljubavi.

2000px Heart corazón

Nedelja braka, Beograd (februar)

*Za sve one koji veruju u bračnu zajednicu i ljubav u njoj

“Nedelja Braka” je deo međunarodne incijative “Marriage Week International” koja se svake godine odvija u više od 26 zemalja kako bi se od 7. – 14. februara održao niz događaja kojima bi se proslavio brak i motivisali i osnažili parovi u svom međusobnom odnosu i predanosti. U našoj zemlji „Nedelja braka“ je pokrenuta od strane bračnih savetnika, a sa ciljem da se bračni parovi motivišu da rade na sebi i svom braku. U ovih nedelju dana februara organizuju se romantične večeri za bračne parove, edukativna predavanja, takmičenja, plesne večeri i ljubavni izazovi za nju i njega.

2000px Heart corazón

Kolektivno venčanje „Svadba za maštanje“, Beograd (maj)

*Za sve one koji žele da imaju venčanje o kome će pisati svi mediji u zemlji i koje će se prikazivati na televiziji. I sve to potpuno besplatno.

Po uzoru na mnoge svetske gradove i Beograd ima tradiciju održavanja manifestacije kolektivnog venčanja.  Manifestacija je nastala 1999. godine u toku bombardovanja, kada se venčalo 20 parova. Poslednjih godina broj parova koji se venčava je više od 200. Ova manifestacija održava se ispred Starog dvora gde mladenci izgovaraju sudbonosno da, u prisustvu svojih gostiju i posetilaca. Manifestacija „Svadba za maštanje“ je neprofitabilna i cilj joj je da propagira bračnu zajednicu kao jednu od najviših društvenih vrednosti.

2000px Heart corazón

Kad Tisa cveta, Novi Bečej  (jun)

*Za sve one koji vole prirodu i veruju u ispunjenje ljubavnih želja

U Novom Bečeju postoji višegodišnja tradicija okupljanja i posmatranja prirodnog fenomena cvetanje Tise (izranjanja iz reke insekta koji se naziva Tiski cvet i koji se uz božanstveni ples na vodi razmnožava, polaže jaja i umire). Pre nekoliko godina je pokrenuta i manifestacija, zanimljiv dvodnevni program na obali reke gde gosti sa čamaca i brodova mogu da posmatraju cvetanje reke. U čardama na obali se tada služe specijalni meniji, u večernjim satima se organizuju vatrometi i koncerti, a posetioci imaju priliku da u reku puštaju zapaljene svećice na čamčićima od liciderskih srca i ljubavnim porukama. Novobečejska legenda kaže da se samo u vreme cvetanja Tise ostvaruju ljubavne želje zamišljene na ovakav način.

2000px Heart corazón

Srednjovekovno venčanje u crkvi Lazarici, Kruševac (jun)

*Za sve one koji vole stare običaje i tradiciju

Srednjovekovno venčanje je manifestacija koja se održava u Kruševcu, Lazarevom gradu. U pratnji vitezova i princeza, prema viteškim običajima iz doba kneza Lazara, crkveni obred se organizuje u crkvi Lazarici. Mladenci su u srednjovekovnim odorama i venčićima u kosi, baš kao i gosti koji su poput kakvih plemića i plemkinja zalutali u ovaj vek. Nakon venčanja, mladencima i gostima se postavlja dvorska trpeza na kojoj se nalazi divljač, riba i voće. Gošćenje prati obavezna zdravica i arhaična muzika.

2000px Heart corazón

Dečja svadba, Kovačica (avgust)

*Za sve one koji vole dečju graju i igrarije ili žele da posete manifestaciju sa porodicom

Manifestacija Dečja svadba održava se u Kovačici svake godine pred povratak dece u školske klupe. Ova dečja igra ima dugu tradiciju koja datira još od osnivanja same Kovačice, da bi od 70-ih godina prošlog veka prestala da se održava jer su deca prestala tako da se igraju. Manifestacija je obnovljena 2007. godine kada je u njoj učestvovalo oko 200 dece iz Kovačice starosti od 5 do 12 godina. U ovoj igri, kojom su obuhvaćeni elementi svadbe odraslih, učestvuju podjednako dečaci i devojčice  svako sa svojom funkcijom (mlada i mladoženja, stari svat, deveruše i domaćini), svi obučeni u tradicionalne nošnje.

Cilj održavanja ove dečije igre je da se ista sačuva od zaborava, da deca nauče da pevaju slovačke narodne pesme i igre, slovačke svadbene običaje, da se prikaže način oblačenja i nošenja narodne nošnje, kao i prezentovanje starinskih specijaliteta, a najvažnije od svega jeste naučiti decu kako da se igraju sa svojim vršnjacima bez nasilja.

2000px Heart corazón

Mačvanska svadba, Bogatić (avgust)

*Za sve one koji vole autentične igrokaze i običaje

Mačvanska svadba je deo manifestacije Hajdučko veče, koja se organizuje u Bogatiću. Povorka svatova u fijakerima se kreće od hipodroma u Bogatiću do etno parka Sovljak gde je centralno mesto održavanja manifestacije odnosno mladina kuća. Svadba i običaji oko svadbe prikazani su prema običajima iz više mačvanskih sela i tekstovima Janka Veselinovića, kao izuzetnog poznavaoca života i običaja ovog kraja. Svatovi su obučeni u mačvansku narodnu nošnju sa kožnim opancima i vunenim vezenim čarapama. Nakon prikazivanja običaja kupovine mlade i izvođenja iz kuće svadbena povorka kreće do Crne Bare gde se kod mladoženjine kuće prikazuje dovođenje neveste u novi dom.

macvanska-svadba
2000px Heart corazón

Zlatna svadba, Bor (oktobar), Blace (decembar), Bačka Palanka (jun)

*Za sve one koji veruju da je porodica osnovna ćelija društva koju svi treba da negujemo

Zlatnom svadbom se obeležava 50 godina braka. U nekoliko opština u Srbiji okupljaju se parovi da te godine zajedno obeleže. Najstarija manifestacije te vrste održava se u Boru (od 2001. godine), zatim u Blacu (od 2008. godine), pa u opštini Bačka Palanka (od 2018. godine). Cilj organizacije Zlatne svadbe je promocija braka, tradicionalnih vrednosti i porodice koja je oduvek bila najvažnija društvena karika u srpskom narodu.

2000px Heart corazón

Svadba nekad i sad, Bački Petrovac (jul)

*Za sve one koji vole svadbarske običaje i svadbarske torte

Manifestacija se održava u junu, na najromantičnijem mestu u Vojvodini, u dvorcu Dunđerski u Kulpinu. Pored modne revije venčanica, biraju se naj nevesta i naj torta i predstavljaju svadbarski običaji iz svih krajeva Srbije. Posetioci mogu uživati u tradicionalnim svadbenim jelima i muzici u parku dvorca.

2000px Heart corazón

Mužljanska svadba, Mužlja, Zrenjanin (april)

*Za sve one koji vole svadbena veselja

Organizuje se u aprilu u selu Mužlja od 2007. godine sa ciljem da se od zaborava sačuvaju običaji mađarskih i mužljanskih svatova. U mesnoj zajednici Mužlja živi najveći broj meštana mađarske nacionalnosti u Srednjem Banatu. Manifestacija počinje kuvanjem mužljanskog svinjskog paprikaša, a zanimljiv je i defile deveruša i njihovih pratilaca koji sa kumovima i gostima uz pratnju muzičara po ovdašnjim svadbarskim običajima šetaju od zgrade mesne zajednice do mesta održavanja svadbenog bala. U okviru bala, priređuje se i susret deveruša i buklijaša iz cele Vojvodine, koji uz stihove i pesmu pristigle goste predaju kumovima, radi daljeg gošćenja i veselja.

2000px Heart corazón

Lovefest, Vrnjačka Banja (avgust)

*Za sve one koji vole elektronsku muziku, koncerte, žurke i provod i veruju da se ljubav može desiti uvek i svuda

Lovefest je organizovan prvi put 2007. godine kao žurka posvećena ljubavi. Dvodnevno dešavanje koje se prvobitno organizovalo u blizini mosta ljubavi, tokom godina je preraslo u trodnevnu manifestaciju koja se održava na više pozornica. Za vreme trajanja manifestacije, u blizini Vrnjačkog jezera postavlja se i Lovefest kamp u kojem mogu da borave zainteresovani posetioci.

Ovo su samo neke od manifestacija koje postoje da bi podsetile na jednu od najvažnijih životnih vrednosti – ljubav. Ukoliko znate za još neku, podelite u komentaru!

I ne čekajte povod, volite svaki dan…

MANIFESTACIJE KOJE SLAVE LJUBAV INFOGRAFIKA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Golubinačke mačkare

Karneval u Sremu: Golubinačke mačkare čuvaju običaje i tradiciju

Visit-Serbia.online

Visit-Serbia.online: Otkrij, klikni i poseti