fbpx
Februar je mesec ljubavi i vina, mesec u kojem se proslavlja dan Svetog Trifuna i dan Svetog Valentina. Romantične večeri i izjave ljubavi se vezuju samo za određene datume.

U Srbiji se organizuju brojne manifestacije koje slave ljubav tokom cele godine:

„Poljubi me“ na mostu ljubavi, Vrnjačka Banja (14. februar) 

*Za sve one koji vole da obaraju rekorde

„Poljubi me“ je najromantičnije takmičenje u Srbiji. Na dan ljubavi 14. februara tačno u podne, na Mostu ljubavi u Vrnjačkoj Banji okupe se parovi da se takmiče u najdužem poljupcu. Nagrađuju se najduži, ali i najatraktivniji poljubac, kao i najstariji takmičarski par. Do sada je na takmičenju učestvovalo više od 100 parova. Rekord u najdužem poljupcu je 101 minut.

Festival ljubavi, Novi Sad (februar-mart)

*Za sve one kojima je ljubav inspiracija

Festival ljubavi se održava na centralnom novosadskom trgu, trgu Slobode, od početka februara do početka marta. Posetioci festivala mogu da uživaju u muzici, vinu i čokoladi, da kupe suvenire i poklone. Do sada su u okviru manifestacije organizovani brojni atraktivni programi: tematske šetnje posvećene ljubavima Novog Sada, izvedbe najlepših ljubavnih numera svetske pop i filmske muzike, žurka pod maskama, nagradne igre i humanitarne akcije. Muzeji, galerije i druge ustanove kulture tokom trajanja festivala takođe prilagođavaju svoje programe temi ljubavi.

Nedelja braka, Beograd (februar)

*Za sve one koji veruju u bračnu zajednicu i ljubav u njoj 

“Nedelja Braka” je deo međunarodne incijative “Marriage Week International” koja se svake godine odvija u više od 26 zemalja kako bi se od 7. – 14. februara održao niz događaja kojima bi se proslavio brak i motivisali i osnažili parovi u svom međusobnom odnosu i predanosti. U našoj zemlji „Nedelja braka“ je pokrenuta od strane bračnih savetnika, a sa ciljem da se bračni parovi motivišu da rade na sebi i svom braku. U ovih nedelju dana februara organizuju se romantične večeri za bračne parove, edukativna predavanja, takmičenja, plesne večeri i ljubavni izazovi za nju i njega.

Kolektivno venčanje „Svadba za maštanje“, Beograd (maj)

*Za sve one koji žele da imaju venčanje o kome će pisati svi mediji u zemlji i koje će se prikazivati na televiziji. I sve to potpuno besplatno.

Po uzoru na mnoge svetske gradove i Beograd ima tradiciju održavanja manifestacije kolektivnog venčanja.  Manifestacija je nastala 1999. godine u toku bombardovanja, kada se venčalo 20 parova. Poslednjih godina broj parova koji se venčava je više od 200. Ova manifestacija održava se ispred Starog dvora gde mladenci izgovaraju sudbonosno da, u prisustvu svojih gostiju i posetilaca. Manifestacija „Svadba za maštanje“ je neprofitabilna i cilj joj je da propagira bračnu zajednicu kao jednu od najviših društvenih vrednosti.

Kad Tisa cveta, Novi Bečej  (jun)

*Za sve one koji vole prirodu i veruju u ispunjenje ljubavnih želja

U Bečeju postoji višegodišnja tradicija okupljanja i posmatranja prirodnog fenomena cvetanje Tise (izranjanja iz reke insekta koji se naziva Tiski cvet i koji se uz božanstveni ples na vodi razmnožava, polaže jaja i umire). Pre nekoliko godina je pokrenuta i manifestacija, zanimljiv dvodnevni program na obali reke gde gosti sa čamaca i brodova mogu da posmatraju cvetanje reke. U čardama na obali se tada služe specijalni meniji, u večernjim satima se organizuju vatrometi i koncerti, a posetioci imaju priliku da u reku puštaju zapaljene svećice na čamčićima od liciderskih srca i ljubavnim porukama. Novobečejska legenda kaže da se samo u vreme cvetanja Tise ostvaruju ljubavne želje zamišljene na ovakav način.

Srednjovekovno venčanje u crkvi Lazarici, Kruševac (jun)

*Za sve one koji vole stare običaje i tradiciju

Srednjovekovno venčanje je manifestacija koja se održava u Kruševcu, Lazarevom gradu. U pratnji vitezova i princeza, prema viteškim običajima iz doba kneza Lazara, crkveni obred se organizuje u crkvi Lazarici. Mladenci su u srednjovekovnim odorama i venčićima u kosi, baš kao i gosti koji su poput kakvih plemića i plemkinja zalutali u ovaj vek. Nakon venčanja, mladencima i gostima se postavlja dvorska trpeza na kojoj se nalazi divljač, riba i voće. Gošćenje prati obavezna zdravica i arhaična muzika.

Dečja svadba, Kovačica (avgust)

*Za sve one koji vole dečju graju i igrarije ili žele da posete manifestaciju sa porodicom

Manifestacija Dečja svadba održava se u Kovačici svake godine pred povratak dece u školske klupe. Ova dečja igra ima dugu tradiciju koja datira još od osnivanja same Kovačice, da bi od 70-ih godina prošlog veka prestala da se održava jer su deca prestala tako da se igraju. Manifestacija je obnovljena 2007. godine kada je u njoj učestvovalo oko 200 dece iz Kovačice starosti od 5 do 12 godina. U ovoj igri, kojom su obuhvaćeni elementi svadbe odraslih, učestvuju podjednako dečaci i devojčice  svako sa svojom funkcijom (mlada i mladoženja, stari svat, deveruše i domaćini), svi obučeni u tradicionalne nošnje.

Cilj održavanja ove dečije igre je da se ista sačuva od zaborava, da deca nauče da pevaju slovačke narodne pesme i igre, slovačke svadbene običaje, da se prikaže način oblačenja i nošenja narodne nošnje, kao i prezentovanje starinskih specijaliteta, a najvažnije od svega jeste naučiti decu kako da se igraju sa svojim vršnjacima bez nasilja.

Mačvanska svadba, Bogatić (avgust)

*Za sve one koji vole autentične igrokaze i običaje

Mačvanska svadba je deo manifestacije Hajdučko veče, koja se organizuje u Bogatiću. Povorka svatova u fijakerima se kreće od hipodroma u Bogatiću do etno parka Sovljak gde je centralno mesto održavanja manifestacije odnosno mladina kuća. Svadba i običaji oko svadbe prikazani su prema običajima iz više mačvanskih sela i tekstovima Janka Veselinovića, kao izuzetnog poznavaoca života i običaja ovog kraja. Svatovi su obučeni u mačvansku narodnu nošnju sa kožnim opancima i vunenim vezenim čarapama. Nakon prikazivanja običaja kupovine mlade i izvođenja iz kuće svadbena povorka kreće do Crne Bare gde se kod mladoženjine kuće prikazuje dovođenje neveste u novi dom.

macvanska-svadba

Zlatna svadba, Bor (oktobar), Blace (decembar), Bačka Palanka (jun)

*Za sve one koji veruju da je porodica osnovna ćelija društva koju svi treba da negujemo

Zlatnom svadbom se obeležava 50 godina braka. U nekoliko opština u Srbiji okupljaju se parovi da te godine zajedno obeleže. Najstarija manifestacije te vrste održava se u Boru (od 2001. godine), zatim u Blacu (od 2008. godine), pa u opštini Bačka Palanka (od 2018. godine). Cilj organizacije Zlatne svadbe je promocija braka, tradicionalnih vrednosti i porodice koja je oduvek bila najvažnija društvena karika u srpskom narodu.

Svadba nekad i sad, Bački Petrovac (jul)

*Za sve one koji vole svadbarske običaje i svadbarske torte

Manifestacija se održava u junu, na najromantičnijem mestu u Vojvodini, u dvorcu Dunđerski u Kulpinu. Pored modne revije venčanica, biraju se naj nevesta i naj torta i predstavljaju svadbarski običaji iz svih krajeva Srbije. Posetioci mogu uživati u tradicionalnim svadbenim jelima i muzici u parku dvorca.

Mužljanska svadba, Mužlja, Zrenjanin (april)

*Za sve one koji vole svadbena veselja

Organizuje se u aprilu u selu Mužlja od 2007. godine sa ciljem da se od zaborava sačuvaju običaji mađarskih i mužljanskih svatova. U mesnoj zajednici Mužlja živi najveći broj meštana mađarske nacionalnosti u Srednjem Banatu. Manifestacija počinje kuvanjem mužljanskog svinjskog paprikaša, a zanimljiv je i defile deveruša i njihovih pratilaca koji sa kumovima i gostima uz pratnju muzičara po ovdašnjim svadbarskim običajima šetaju od zgrade mesne zajednice do mesta održavanja svadbenog bala. U okviru bala, priređuje se i susret deveruša i buklijaša iz cele Vojvodine, koji uz stihove i pesmu pristigle goste predaju kumovima, radi daljeg gošćenja i veselja.

Lovefest, Vrnjačka Banja (avgust)

*Za sve one koji vole elektronsku muziku, koncerte, žurke i provod i veruju da se ljubav može desiti uvek i svuda

Lovefest je organizovan prvi put 2007. godine kao žurka posvećena ljubavi. Dvodnevno dešavanje koje se prvobitno organizovalo u blizini mosta ljubavi, tokom godina je preraslo u trodnevnu manifestaciju koja se održava na više pozornica. Za vreme trajanja manifestacije, u blizini Vrnjačkog jezera postavlja se i Lovefest kamp u kojem mogu da borave zainteresovani posetioci.

 

Ovo su samo neke od manifestacija koje postoje da bi podsetile na jednu od najvažnijih životnih vrednosti – ljubav. Ukoliko znate za još neku, podelite u komentaru!

I ne čekajte povod, volite svaki dan…


Leave a Reply


  • Povežimo se